rondvliegende dakpannen

elle123
Topic Starter
Berichten: 4

rondvliegende dakpannen

#1 , 01 apr 2009 12:11

Naast mijn ouders woonde vroeger een oude man. Deze persoon is ondertussen echter verhuisd naar een rusthuis waarvan we echter het adres niet hebben. De woning van deze man is ondertussen enorm vervallen en 'verkrot' en de dakpannen vliegen steeds in onze ramen of door ons dak of vallen gewoon op straat (levensgevaarlijk voor voorbijgangers)

We willen hier uiteraard actie tegen ondernemen, maar we weten niet juist waar onze gebuur in het rusthuis zit en hebben enkel nog heel af en toe contact met zijn zoon. Hoe zouden jullie dit aanpakken?

Zouden jullie de oude man ingebreke stellen op oud adres of hoe zouden jullie het nieuwe adres te weten komen of de zoon en/of de stad? We willen voorlopig nog niet dagvaarden.

Graag jullie mening..
Alvast bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
sniper
Berichten: 780
Locatie: meetkerke

#2 , 01 apr 2009 12:39

ga naar de dienst stedenbouw van je gemeente
als het pand werkelijk gevaarlijk is zullen zij de nodige stappen zetten
beter een slechte dag op zee,
dan een goede dag op het werk

elle123
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 01 apr 2009 15:50

ja dit hebben we gedaan maar de gemeente neemt niet veel actie en heeft enkel een leegstandsboete opgelegd. Wat dan met onze schade? Wie kunnen wij ingebrekestellen?

De eigenaar vh pand maar zit in rusthuis nu en we weten niet precies waar en we weten dus ook niet naarwaar we de brief kunnen sturen?
De zoon van de eigenaar die vroegere schade al eens in de minne vergoed heeft

of de stad?

Alvast bedankt!

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 01 apr 2009 15:57

Gewoon uw familiale verzekering aanspreken en een schadedossier openen. Zij zullen de nodige stappen wel ondernemen om de eigenaar van het pand te bereiken.

Franciscus
Berichten: 38599

#5 , 01 apr 2009 19:33

Als daar pannen op het openbaar domein vallen zal zal de politie in kader van openbaar bestuur zeker tussenkomen. BW zal alles wat loszit komen verwijderen en meestal komt er dan een bestuurlijk politieofficier ( commissaris) ook ter plaatse. Deze zal in naam van de burgemeester vb een ingenieur vorderen om te kijken wat er juist fout is.
Indien nodig kan men op dat ogenblik al in het pand binnengaan.
Indien er geen onmiddellijk (verder) gevaar is start men zo wie zo een procedure op waarin eigenaar gedagvaard wordt.

elle123
Topic Starter
Berichten: 4

#6 , 01 apr 2009 19:39

bedankt voor de reacties.

nog één klein vraagje :Kunnen wij persoonlijk ook dagvaarden of ingebrekestellen? Of wordt dit niet gedaan?

Franciscus
Berichten: 38599

#7 , 01 apr 2009 19:47

Doe dit via uw verzekering en uw rechtsbijstandsverzekering - die doen al het werk voor u -- meestal toch

Als je dan nog van politie PV nr en nr administratieve akte hebt gekregen - vragen aan die mensen - dan kan uw verzekering -- uiteraard voor uw schade haar geluk niet op.

In nogal wat gevallen zijn er bij plaatsbezoek ook de mensen van de verzekering van de buren aanwezig.

Meestal gaat de ingenieur ook bij de buren kijken om te zien waar daar doorslagschade is of zwamvorming met draden door de muur ( zeer gevaarlijk voor houtrot)

j.demoor
Berichten: 10360

#8 , 02 apr 2009 11:17

“Art.135...§2...Meer bepaald...worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeente toevertrouwd: 1°.alles wat verband houdt met het veilig en vlot verkeer op de openbare wegen...hetgeen omvat...het slopen of herstellen van bouwvallige gebouwen...“(Nieuwe Gemeentewet 24 juni 1988).

Maan de gemeente aangetekend aan ‘de dakpannen vliegen steeds in onze ramen of door ons dak of vallen gewoon op straat (levensgevaarlijk voor voorbijgangers)’ voortaan te verhinderen.

Vraag aan uw gemeente minstens het kadastraal nummer van het betrokken perceel. Vraag aan het kadaster,tenzij de gemeente u die informatie geeft,aan de hand van dit nummer de identiteit en het adres van de eigenaar van dit perceel.

“Art. 10. Tegen betaling van de vergeldingen, voorzien in het bij dit besluit gevoegde tarief, worden de hierna vermelde uittreksels verstrekt :...8° Een lijst van de eigenaars van...hetzij de percelen die aangeduid zijn in de *aanvraag door hun perceelnummer en/of eventueel door de straat en het huisnummer...”(20.09.2002 - Koninklijk besluit tot vaststelling van de vergeldingen en de nadere regels voor de afgifte van kadastrale uittreksels en inlichtingen).

*Aanvraag om kadastraal uittreksel:->minfin.fgov > my MINFIN > Finform > identificatienr.434
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Franciscus
Berichten: 38599

#9 , 02 apr 2009 17:38

Als het PV en / of de AA is opgesteld staan al die gegevens daarin en dan kan de verzekering daar op terugvallen.

In (grotere) gemeenten komen deze zaken regelmatig voor en resulteren (meestal) in een ter plaatse afstappen van een groep van experten van de gemeente en politie - die ook bij de buren moeten binnen zijn voor het gemak - wordt meestal door de kwartierinspecteur op voorhand aangekondigd en zo weten ook de experten van de tegenaprtij ( buren) het en zijn dan meestal ook aanwezig.

elle123
Topic Starter
Berichten: 4

#10 , 03 apr 2009 12:16

alvast bedankt voor jullie antwoorden. We gaan alles jullie raad opvolgen.
We hadden graag ook wel bijkomend de eigenaar van het pand in gebreke gesteld.

Op welke grond doen we dit best?

gebrek in de zaak of burenhinder?

Alvast bedankt!

Franciscus
Berichten: 38599

#11 , 03 apr 2009 15:28

Laat dat over aan de advocaat die u via de verzekeringsmaatschappij aanstelt.

In dit soort zaken kan de betichting soms helemaal iets anders zijn dan wat u denkt.

U stelt u burgerlijk partij tegen de buur voor schade/ hinder en dus een schadevergoeding. Wat het feit juist is doet er niet toe.

Terug naar “Burgerlijke Aansprakelijkheid”