BTW op schadevergoeding

AgiaGalini
Topic Starter
Berichten: 14
Juridisch actief: Nee

BTW op schadevergoeding

#1 , 23 aug 2021 15:15

Als een autohandelaar met een Z-plaat rijdt en er komt schade aan dat voertuig, moet degene die de schade veroorzaakt heeft dan ook de BTW op die schadevergoeding betalen? De handelaar is BTW-plichtig en kan de BTW toch terugvorderen?

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
mava105
Berichten: 20818
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 23 aug 2021 15:38

Wie zou dan, volgens u, die BTW moeten betalen?

LeenW
Berichten: 10909

#3 , 23 aug 2021 15:56

Een schadevergoeding valt in principe buiten de werkingssfeer van de btw, aangezien er geen tegenprestatie tegenover staat.

Reclame

scorpioen
Berichten: 9347
Juridisch actief: Nee

#4 , 23 aug 2021 17:04

Als de schadelijder die schadevergoeding vordert btw-plichtige is en de betaalde btw kan recupereren van de Staat moet de aansprakelijke deze btw niet betalen.
Als de schadelijder geen btw-plichtige is en de betaalde btw niet kan recupereren van de Staat moet de aansprakelijke de btw wel betalen aan de schadelijder.
Het gaat hier om de btw die bijv. moet betaald worden op de herstellingskosten of aankoopkosten. Of men effectief laat herstellen of een voertuig aankoopt is, wanneer het om een schadevergoeding gaat die verschuldigd is wegens foutaansprakelijkheid, niet relevant.
Meer dan veertig jaar ervaring als jurist.

Terug naar “Burgerlijke Aansprakelijkheid”