slecht bodemonderzoek, architect aansprakelijk?

Niels&Janne
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

slecht bodemonderzoek, architect aansprakelijk?

#1 , 17 mei 2020 13:04

Beste,

We hebben vorige jaar een architect gecontacteerd voor het verbouwen van onze woning ( een verdiep op laagbouw zetten).
Hij heeft alles komen opmeten, de landmeter aangesteld en op basis van deze gegevens een nieuw voorstel uitgetekend en dit ingediend in het omgevingsloket.
Nu alles was goedgekeurd en onze bouwvergunning in orde was zouden moesten we van hem een grondsondering laten doen en een stabiliteitsingenieur aanstellen.
We hebben vorige donderdag het slechte nieuws gekregen dat uit onze grondsondering is gebleken dat de ondergrond niet goed is tot 2.8m diep en dat we onze woning moeten voorzien van extra palen onder de fundering of geheel afbreken en opnieuw beginnen.
De architect en dergelijke hebben ons momenteel al wat geld gekost en vroegen ons nu af of onze architect niet eerst het bodemonderzoek moest aanbevelen alvorens plannen te maken?
Heeft er nog iemand zoiets meegemaakt of iemand dat weet waar we teweten kunnen komen wat we moeten doen.
Het erge van de zaak is dat hij de gegevens al reeds een maand in zijn bezit had maar gewacht heeft tot we de factuur hebben betaald die hij in die tijd ook stuurde.

Alvast bedankt voor uw reacties!
MVG

mava105
Berichten: 19183
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 17 mei 2020 16:06

De architekt is niet verantwoordelijk voor de stabiliteit van jullie ondergrond. Je had beter VOORAF een bodemonderzoek laten opmaken, zodat je wist wat kon en niet. Een verdieping zomaar opzetten lukt niet overal, zelfs op goede bodem. De bestaande fundering moet natuurlijk sterk genoeg zijn. Vroeger werden funderingen gemaakt met wat steenslag (soms bouwafval) dikwijls zonder wapening. Die kunnen soms wel 1 bouwlaag dragen, maar zelden 2 of meer. Daar wilde de architekt ook een ingenieur bij de zaak betrekken. Normaal gebeuren deze studies altijd voor opmaak van de plannen. Dat is de eerste stap.
Hangt er natuurlijk van af wat jullie hem gevraagd en opgedragen hebben.

Reclame

Terug naar “Burgerlijke Aansprakelijkheid”