Risico inwonend familielid

Martinell
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Risico inwonend familielid

#1 , 12 sep 2019 16:00

Mijn kleinzoon heeft een eigen huisje en onlangs is zijn moeder overleden.
Hij zou nu eventueel een verdieping van zijn huis ter beschikking willen stellen van zijn 18-jarige broer, omdat deze nog niet in staat is om zelfstandig te wonen.
Zijn broer is echter een probleemkind en nu vroegen wij ons af of hij zich op één of andere manier veilig kan stellen indien zijn broer zich in de problemen zou werken.
In hoeverre zou hij verantwoordelijk zijn voor zijn broer en kan hij zijn eigen spullen veilig stellen voor eventuele deurwaarders?
Kan hij een inventaris van zijn spullen maken vooraleer het officiële adres van zijn broer bij hem komt te staan? Is dit rechtsgeldig?
Alvast heel erg bedankt voor de hulp!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#2 , 12 sep 2019 16:47

Ik raad je aan om contact op te nemen met het CAW en/of de juridische dienst van het O.C.M.W.. Zij hebben immers heel wat ervaring met schulden, schuldbeheersing, budgetbegeleiding enzomeer.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

berenod
Berichten: 942

#3 , 13 sep 2019 07:32

In het kort: op een 100% waterdichte manier is dit niet mogelijk.

Je kan inderdaad al je eigendommen inventariseren en dergelijke, maar wanneer er ooit een inbeslagname is, is het aan de deurwaarder om er al dan niet rekening mee te houden.
Wettelijk moet hij alles in beslag nemen, maar er zijn er die er wel mee rekening houden...

De normale procedure is dat jij na de inbeslagname via een revindicatieprocedure je eigendommen gaat terugvorderen via de beslagrechter.
Spijtig genoeg is dit een zeer dure procedure, die dan nog eens geen 100% zekerheid op slagen geeft, de beslagrechter mag naar "eigen oordeel" beslissen sommige of alle bewijsstukken naast zich neer te leggen en slechts een gedeelte of niets terug te geven.

Met dank aan de zeer vele schuldenaren die allerhande truukjes gebruiken om eigendommen (meestal door henzelf met zwart geld aangekocht) van beslag te vrijwaren...

De enige 100% zekere methode is dat je er zou in slagen voor een verdieping van je huis als appartement te laten registreren (dus met apart busnummer), op die manier wordt het een apart adres en heeft een deurwaarder in jou gedeelte van het gebouw niets te zoeken.

Reclame

Inazuma
Berichten: 9768
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#4 , 13 sep 2019 12:27

Verhuur van een kamer zou ook een oplossing kunnen zijn, zodat huurder en verhuurder officieel apart gehouden worden.

Vereist wel dat voldaan wordt aan minimale kwaliteitsnormen, maar laat tegenwoordig bvb ook huursubsidie toe voor bewoner ... wat mogelijk interessant kan zijn.

https://www.zimmo.be/blog/2016/08/24/ee ... erhuur-ze/

Meer info te vinden bij zoeken op
https://www.wonenvlaanderen.be

Terug naar “Burgerlijke Aansprakelijkheid”