Geld ontvangen

Bart151
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Geld ontvangen

#1 , 3 maand 1 week geleden (10 mar 2019 21:32)

Goeiedag,

Als bankbediende heb ik in het verleden geld gekregen van één van mijn klanten. Het arbeidsreglement verbiedt dit echter.

De klant wil op haar beurt de geschonken tegoeden terugvorderen bij mij omdat ik een zgn. beroepsfout heb gemaakt.

Is dit mogelijk?

Alvast bedankt!

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
LennieK
Berichten: 824
Juridisch actief: Nee

#2 , 3 maand 1 week geleden (11 mar 2019 11:26)

Als uw klant klacht indient bij de politie, reken dan maar op een reeks ondervragingen én een intern onderzoek van uw hoofdzetel...

Natuurlijk, hoe gaat die klant bewijzen dat ze geld aan jou gaf? En hoe ga jij bewijzen dat eventueel (grote?) sommen op jouw rekening niet van de klant komen?

basejumper
Berichten: 3055
Locatie: Diest

#3 , 3 maand 1 week geleden (11 mar 2019 12:45)

Bart

Dit is een zware deontologische fout waar ontslag op staat. Hier is geen zuiver antwoord op te geven. Veel zal afhangen van situatie van de klant en jouw positie er tegenover. Heeft die klant uit dankbaarheid/eenzaamheid/goedgelovigheid/ amoureuze relatie enz jouw een schenking gedaan? Dan zal er een zweem van misbruik van vertrouwen zijn die je geen goed doet. Heb je professionele gunsten in ruil gedaan (bvb kredieten goedgekeurd, afwijkende voorwaarden gegeven) dan kan dit zelfs als corruptie aangeduid worden. Over welke som gaat het? Ik zou in elk geval die som terug geven. Best ook mits een dadingovereenkomst opgemaakt door een advocaat. Dat zal hoe het ook afloopt een positief element in het dossier zijn.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

Ann45
Berichten: 194
Juridisch actief: Nee

#4 , 3 maand 1 week geleden (11 mar 2019 15:08)

Zijn er bankafschriften of getuigen die het verhaal van de klant kunnen bevestigen. Indien niet is het woord tegen woord maar brengt je in een moeilijke positie op het werk. Ik zou idd voor dading gaan


Bart151
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#6 , 3 maand 1 week geleden (11 mar 2019 17:39)

Wel ik ben inmiddels ontslagen. Maar dat is voor mij niet het ergste, wel de rechtszaak.

In alle geval hadden wij een zeer nauwe band, ze liep altijd achter mij en omdat er geen familie was wou ze mij een schenking doen en heeft ze dat geld afgehaald en aan mij gegeven. Ik ben daar ook altijd eerlijk in geweest en heb gezegd dat ik dat geld heb ontvangen.

Misbruik van vertrouwen wordt inderdaad mij aangesmeerd maar het initiatief om mij geld te geven kwam van haar kant. Ik heb nooit misbruik gemaakt. Als zij mij dat geld wou geven dan ligt de verantwoordelijkheid toen bij haar. Zo bekijk ik het natuurlijk....

Een dading afsluiten, ja, maar daarmee ontloop ik nog geen correctionele straf uiteraard. En ik zal er bovenop nog een boete aan het parket ook nog moeten voor betalen.

basejumper
Berichten: 3055
Locatie: Diest

#7 , 3 maand 5 dagen geleden (13 mar 2019 21:40)

Bart

Een fout herstellen getuigt van schuldinzicht en annuleert de schade. Elke rechtbank neemt dat mee in een vonnis.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Terug naar “Burgerlijke Aansprakelijkheid”