aansprakelijkheid als stiefmoeder

egeltje
Topic Starter
Berichten: 150

aansprakelijkheid als stiefmoeder

#1 , 20 nov 2015 15:18

beste

ik ben wettelijke samenwonend. Mijn vriend heeft een zoontje uit een eerdere relatie. Recent is een aandoening bij zijn zoontje vastgesteld waardoor hij later mogelijk impulsief agressief gedrag kan vertonen.
Kan ik als stiefmoeder verantwoordelijk gesteld worden voor de daden van zijn zoontje (die woont part time bij ons) mocht hij in een impulsieve bui iemand iets aandoen.
Mijn vriend sprak onlangs over trouwen. Maakt het een verschil of we getrouwd zijn of wettelijk samenwonend?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#2 , 21 nov 2015 08:34

Ik veronderstel dat er een objectieve basis is waarop die aandoening is vastgesteld en dat dit door een specialist gebeurde? Let ook op 'mogelijk' impulsief gedrag.....en zet geen stempel voordat er iets is/maak er geen self fulfilling prophecy van. Reden dat ik het zeg is omdat één van mijn beste vrienden -behept met een nogal scherpe tong- ook zo'n etiket van borderline-persoonlijkheid kreeg opgekleefd in zijn jeugd door 1 of andere witgejaste dwaas, heeft hem 15 jaar achtervolgd. Hij zou geen vlieg kwaad doen en is jurist geworden, nu magistraat, ik zeg maar....

Enfin, terug naar uw vraag:

Burgerlijk wetboek:
Art. 1384. Men is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke men veroorzaakt door zijn eigen daad maar ook voor die welke veroorzaakt wordt door de daad van personen voor wie men moet instaan, of van zaken die men onder zijn bewaring heeft.
(De vader en de moeder zijn aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door hun minderjarige kinderen.) <W 06-07-1977, art. 1>
De meesters en zij die anderen aanstellen, voor de schade door hun dienstboden en aangestelden veroorzaakt in de bediening waartoe zij hen gebezigd hebben.
De onderwijzers en de ambachtslieden, voor de schade door hun leerlingen en leerjongens veroorzaakt gedurende de tijd dat deze onder hun toezicht staan.
De hierboven geregelde aansprakelijkheid houdt op, indien de ouders, onderwijzers en ambachtslieden bewijzen dat zij de daad welke tot die aansprakelijkheid aanleiding geeft, niet hebben kunnen beletten.


Dus indien de persoon in uw omgeving verblijft en u er toezicht dient op uit te oefenen (zoals in een gezinssituatie) dan kan u aansprakelijk worden gesteld. Maar een goeie familiale verzekering en gezond verstand kan al veel oplossen.
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

eylis
Berichten: 8991

#3 , 22 nov 2015 15:32

@egeltje, practisch komt het er op neer dat als je partner zijn zoontje onder jouw toezicht achterlaat, hij aan jou (voor die korte periode) het ouderlijk gezag toevertrouwt. Dat is ook het geval met bijvoorbeeld de jeugdbeweging, sportbeoefening en niet te vergeten, de school natuurlijk. Het is uiteraard aan jou om liever niet in die positie te verkeren en aan je partner uit te leggen dat je dit - gezien de vastgestelde problematiek - liever niet doet. Dit moet dus een gezamelijk genomen keuze zijn. Ben je er mee akkoord voor even of langer op je stiefzoontje te passen, ben je er ook verantwoordelijk voor. Maar dit naturrlijkzoals xeno dat aangeeft: binnen het kader van een familiale verzekering en wat gezond verstand. Als ik je een practische raad mag geven: beperk zo'n "oppasperiodes" tot gewone dagelijkse dingen binnen de thuiscontext. Alleen met het kind er op uit trekken, zou ik niet echt doen.

Reclame

Terug naar “Burgerlijke Aansprakelijkheid”