#5 , 27 nov 2005 16:43
Sinds 2 jaar probeer ik een vzw uit het slop te halen.
De raad van bestuur bestond in de praktijk alleen nog uit de voorzitter die de afgelopen jaren alles op zijn beloop heeft gelaten. De gevolgen laten zich raden: schulden, geen vergaderingen meer, geen opvolging, ...
Het ontslag van de vorige mede-beheerders werd nooit gepubliceerd in het staatsblad.
'In vereffening laten gaan', was dan ook mijn eerste reactie. Tot bleek dat dit toch wel erg vervelende gevolgen had voor de lokale gemeenschap en enkele personen die zonder dat ze het goed beseften ooit documenten hadden getekend waarvoor ze persoonlijk borg stonden.
De vzw redden en terug op sporen zetten was dus de enige oplossing. We zijn er aan begonnen door de financi?le situatie te analyseren, een financieel toekomstplan uit te werken, succesvol te onderhandelen met schuldeisers, nieuwe mensen motiveren en stimuleren om mee te werken aan nieuwe statuten en een nieuw huishoudelijk reglement.
Enfin, we staan op het punt dat de oude raad van bestuur ontslag nemend is en dat volgende week op een startvergadering nieuwe mensen een Algemene Vergadering gaan vormen waaruit een nieuw bestuur zal worden gekozen.
Mijn vraag is:
Als er ??nmaal een nieuwe Raad van Bestuur gekozen is. Wie is dan verantwoordelijk voor de schulden die in het verleden zijn ontstaan ? Moeten wij de oude beheerders hierover 'kwijting' geven of kunnen wij, als nieuw bestuur, stellen dat deze verantwoordelijkheden nog teruggaan tot het oude bestuur ?
Op basis van het financieel plan menen we de schulden wel te kunnen afbetalen maar er kan altijd iets misgaan waardoor de vzw toch nog in vereffening moet gaan. Wie is dan verantwoordelijk ? Ik meen te mogen stellen dat de vorige beheerders niet hebben bestuurd als een 'goede huisvader'. Moeten het nieuwe bestuur het vorige kwijting geven over hun daden ?
Graag een advies !!