Meerderjarig kind ander domicieladres

Maantje71
Topic Starter
Berichten: 4

Meerderjarig kind ander domicieladres

#1 , 09 sep 2013 10:07

Op haar 18de verjaardag is mijn stiefdochter als een dief in de nacht vertrokken om bij haar grootouders te gaan wonen. Haar domiciel heeft ze nu ook bij haar grootouders staan. Dit is nu al enkele weken geleden en ze wil geen contact meer met ons. Zij heeft het nu achter onze rug zo geregeld dat haar deel van het kindergeld op haar rekening wordt gestort. Ze is nog steeds schoolgaand, maar werkt in het weekend om extra zakcentje te verdienen.
Wat met rekeningen? Blijft mijn man als wettelijke vader (moeder is overleden) nog steeds verantwoordelijk voor alle rekeningen of is dit nu voor de grootouders aangezien haar adres daar staat?
Mvg Maantje

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39712
Juridisch actief: Nee

#2 , 09 sep 2013 10:15

Voor de ouders is er onderhoudsverplichtinghttp://www.f4j.be/kostenregeling/bepalen_vd_on ... te_familie" onclick="window.open(this.href);return false;

Gezien meerderjarig kan dochter gaan en staan en wonen waar ze wil.
Daar ze bij grootouder sis gaan wonen wil ze toch blijkbaar wel 'in de familie' blijven.

Ze heeft zo wie zo recht op haar (volledige) kindergeld .... en kan dus ook vragen dat het aan haar wordt gestort.
http://www.onssapl.fgov.be/nl/burgers/k ... ngen.htm#2" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.onssapl.fgov.be/nl/burgers/g ... tgezin.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
j.demoor schreef in een andere topic:

“Art.205.De kinderen zijn levensonderhoud verschuldigd aan hun ouders en hun andere bloedverwanten in de opgaande lijn die BEHOEFTIG zijn...Art.206.Schoonzonen en schoondochters zijn eveneens en in dezelfde omstandigheden levensonderhoud verschuldigd aan hun schoonouders...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Een wettelijk samenwonende vriend is geen schoonzoon en dus GEEN levensonderhoud verschuldigd aan de ouders van zijn vriendin,tenzij bij toepassing van art.1477,§6 B.W.,wat hier niet het geval is.

“Art.98...§ 2. De kosten van de maatschappelijke dienstverlening worden eveneens krachtens een eigen recht door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn verhaald :...op de onderhoudsplichtigen van de begunstigde tot beloop van het bedrag waartoe zij gehouden zijn voor de verstrekte hulp...Art.100bis.§ 1. De Koning kan regels en voorwaarden vaststellen betreffende :...c) het verhaal op ...de onderhoudsplichtigen...zoals bepaald in artikel 98, §§ 2...”(8 JULI 1976. - Organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn).

“Art.14§ 1. Onverminderd het bepaalde in artikel 10 van dit besluit en in § 3 van dit artikel kan geen verhaal worden uitgeoefend tegen de onderhoudsplichtige als ZIJN netto belastbaar inkomen van het voorlaatste kalenderjaar voorafgaand aan het jaar waarin over de uitoefening wordt beslist, het bedrag van 16.681,99 EUR, verhoogd met 2.335,48 EUR voor elke persoon ten laste, niet overschrijdt...”(9 MEI 1984. _ Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 100bis, § 1, van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.).

‘tegen de onderhoudsplichtige als ZIJN netto belastbaar inkomen’ houdt in dat met het netto belastbaar inkomen van zijn wettelijk samenwonende geen rekening wordt gehouden.

‘De decreetgever mag een decreet niet zo interpreteren dat de zin van een decreetsbepaling omgebogen wordt door verklaringen die aan de aanneming van het decreet zijn voorafgegaan te laten voorgaan op de duidelijk algemeen aanvaarde tekst van die bepaling,zelfs als blijkt dat deze interpretatie strookt met de oorspronkelijke bedoeling van de decreetgever‘(Arbitragehof nr.193/2004,24 november 2004,R.W.2004-05,1494-1500,Noot DEWAELE,F.,Interpretatie en tegenstrijdigheid tussen decreet en de parlementaire voorbereidingsstukken).

Maantje71
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 09 sep 2013 10:53

Beste Franciscus,
bedankt voor de info.

Reclame

Terug naar “Burgerlijke Aansprakelijkheid”