Productaansprakelijkheid - Schade aan derde

ogrodnik
Topic Starter
Berichten: 5

Productaansprakelijkheid - Schade aan derde

#1 , 03 dec 2011 02:29

Het is mij bekend dat bij schade veroorzaakt door een product, dat correct volgens de voorschriften op het etiket gebruikt werd, de producent daarvoor aansprakelijk kan worden gesteld. Daarbij moet aangetoond worden dat de schade reëel is en veroorzaakt door het product, niet dat ze het gevolg is van een fout. In lectuur die ik daarover vind gaat het om schade die de gebruiker zelf ondervindt van het product. Maar hoe zit het wanneer de gebruiker van het product schade veroorzaakt bij een derde ?

Het is om te beginnen voor de schadelijder al erg moeilijk uit te vissen aan welk product de schade te wijten is als de gebruiker, die ervan overtuigd is niets te gebruiken dat schade kan veroorzaken, daar zelf geen idee van heeft. In het geval waar het om gaat kwam dat toevallig aan het licht doordat de gebruiker tijdens een gesprek met de schadelijder melding maakte van een door hem gebruikt product, en uit diverse bronnen bleek dat de werkzame stof daarvan inderdaad schade kan veroorzaken met in de vastgestelde schade herkenbare symptomen.

Concreet zijn de vragen of de rechtsbijstandverzekeraar van de schadelijder de gebruiker van het product ertoe kan brengen de schade te vergoeden en, in bevestigend geval, of de gebruiker de schadevergoeding kan verhalen op de producent van het product. Of bestaat er een kortere weg waarbij de schadevergoeding rechtstreeks van de producent gevraagd kan worden ? Kan het feit dat er meerdere producenten zijn die hetzelfde product (zelfde samenstelling en zelfde gebruiksvoorschriften) op de markt brengen complicaties opleveren ?

Het product in kwestie is een algen- en mosbestrijder met als werkzame stof alkyldimethylbenzylammoniumchloride (ADBAC) in een concentratie van 4%. Het wordt als gebruiksklaar aangeboden en mag aangebracht worden door borstelen of sproeien. ADBAC is een kationogene surfactant (oppervlakteaktieve stof) van de groep der kwaternaire ammoniumverbindingen (kwat). Hoewel deze stoffen als zeer fytotoxisch bekend staan wordt op het etiket van het product niet gewaarschuwd voor mogelijke schade aan planten. Er zijn ook algen- en mosbestrijders op de markt die tot een concentratie van ca. 0,23% verdund moeten worden en waarvan op het etiket niettemin wel een passende waarschuwing staat. Daarvan zijn er zowel met als werkzame stof ADBAC als met didecyldimethylammoniumchloride (DDAC). Deze laatste stof is ook een kwat en op subtiele verschillen na gelijkwaardig met ADBAC ; een voordeel ervan zou zijn dat ze in mindere mate dan ADBAC haar werkzaamheid verliest in hard water.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 03 dec 2011 11:52

De Wet productenaansprakelijkheid maakt geen onderscheid tussen de verschillende soorten schadelijders. Elke benadeelde kan zich op de wet beroepen, ongeacht of hij een contractant is of een derde (VANSWEEVELT, T., De werking van een vennootschap - Productaansprakelijkheid, in Bestendig Handboek Vennootschap & Aansprakelijkheid).

ogrodnik
Topic Starter
Berichten: 5

#3 , 03 dec 2011 21:49

Bedankt, scorpioen. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor de discussie met de rechtsbijstandverzekeraar.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 04 dec 2011 09:55

“Art.1.De producent is aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door een gebrek in zijn produkt. “Art.10...§2.Onverminderd het regresrecht, wordt de aansprakelijkheid ten aanzien van het slachtoffer niet uitgesloten of beperkt wanneer de schade wordt veroorzaakt, zowel door een gebrek in het produkt, als door toedoen van derden. Art.13.Deze wet laat de rechten die het slachtoffer ontleent aan het recht inzake contractuele of buitencontractuele aansprakelijkheid onverlet.“(25 FEBRUARI 1991. - Wet betreffende de aansprakelijkheid voor produkten met gebreken).

‘of de rechtsbijstandverzekeraar van de schadelijder de gebruiker van het product ertoe kan brengen de schade te vergoeden’

De gebruiker is geen producent in de zin van voornoemde wet en kan dus in die hoedanigheid niet aansprakelijk zijn voor het gebruikte product. De gebruiker kan enkel aansprakelijk zijn tegenover derden krachtens “Art.1383.Ieder is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke hij door zijn daad, maar ook voor die welke hij door zijn nalatigheid of door zijn onvoorzichtigheid heeft veroorzaakt.”(Burgerlijk Wetboek).Op zijn beurt kan de aansprakelijke gebruiker de producent aanspreken. Het slachtoffer-niet-gebruiker kan de producent mijns inziens ook rechtstreeks aanspreken.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

ogrodnik
Topic Starter
Berichten: 5

#5 , 04 dec 2011 22:39

Bedankt J.. Ziet er glashelder uit en niet alleen hoopgevend voor de schadelijder, maar ook geruststellend voor de gebruiker van het product. Nu maar afwachten of de rechtsbijstandverzekeraar bereid is om er uiteindelijk eens werk van te maken en zijn stelling laat varen dat de schade niet te verhalen valt.

Terug naar “Burgerlijke Aansprakelijkheid”