bouwgrond in een gpedgekeurde verkaveling

Theunis Jos
Topic Starter
Berichten: 1

bouwgrond in een gpedgekeurde verkaveling

#1 , 22 mei 2008 16:27

In onze verkoopsovereenkomst staat " die verklaart in koop te aanvaarden, de volle eigendom van het hierna omschreven goed, al dan niet in het kader van een op te richten mede-eigendom: een perceel bouwgrond voor gesloten bebouwing, in een configuratie van mede-eigendom met de bouwloten 13 a tot en met 13 d..; Dit persceel is kavel nr.13 B op het goedgekeurde verkavelingsplan"
De huizen 13 a tot en met 13 d(wij willen 13 B kopen) staan aaneengesloten in een U vorm en hebben elk een stuk grond van 2 tot 3,5 are. Elk van die 4 huizen heeft wel ofwel op zij ofwel langs achter nog een uitweg.
Mijn vraag: wat betekent nu die mede-eigendom? Kunnen wij in onze tuin doen wat wij willen bvb. tuinhuisje zetten, vijvertje, volière enz... zonder de toelating te moeten vragen aan de bewoners van 13 a,c en d?
Andere vraag: Iets verder op in de verkoopsovereenkomst staat "bijgevolg zullen de kopers de volle eigendom ervan hebben, alsmede de vrije beschikking en het genot ervan door de werkelijk en ongestoorde ingebruiknemeing, vanaf de ondertekening van de notariële akte". Is dit niet in strijd met "mede-eigendom"? Enerzijds staat er 2 keer "volle eigendom" en anderzijds staat er "mede-eigendom". Dit is toch contradictorisch? Bestaat er wettelijk een tekst dieconcreet en duidelijk omschrijft wat "mede-eigendom" van bouwgrond(dus niet van het gebouw zoals in een appartement)?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 24 mei 2008 09:39

‘Volle eigendom’ = Blote eigendom + vruchtgebruik.

“Art.577-2...§ 9. Onverdeelde onroerende goederen die bestemd zijn tot het gemeenschappelijk gebruik van twee of meer onderscheiden en aan verschillende eigenaars toebehorende erven, zijn echter niet vatbaar voor verdeling.Het aandeel in de onverdeelde onroerende goederen kan niet overgedragen, met zakelijke rechten bezwaard of in beslag genomen worden dan samen met het erf waarvan het onafscheidbaar is.De aan deze medeëigendom verbonden lasten, met name de kosten van onderhoud, herstelling en vernieuwing, moeten worden omgeslagen naar evenredigheid van de respectieve waarde van elk privatief deel, tenzij wanneer de partijen beslissen die kosten om te slaan naar evenredigheid van het nut dat de gemeenschappelijke delen en diensten die deze kosten teweegbrengen, voor elk van de privatieve delen hebben. De partijen kunnen de waarde en het nut als criteria ook combineren.Be bepalingen van deze paragraaf zijn van dwingend recht.§ 10. In het geval van § 9 staat het elke medeëigenaar vrij op zijn kosten aan de gemeenschappelijke zaak veranderingen aan te brengen, mits hij de bestemming daarvan niet wijzigt en aan de rechten van zijn deelgenoten geen afbreuk doet.”(Burgerlijk Wetboek).

Eigendom = medeeigendom + privatieve eigendom zoals vastgelegd in de basisakte.

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”