Probleem erfdienstbaarheid

Frank E
Topic Starter
Berichten: 3

Probleem erfdienstbaarheid

#1 , 24 apr 2008 15:50

Op ons perceel bevindt zich een doorgang, destijds aangelegd voor toegang tot twee percelen gelegen achter ons perceel.

De doorgang is niet officieel, staat niet op een akte en er staan ook geen titels op de eigendomsaktes.

Nu heeft een landbouwer jarenlang misbruik gemaakt van deze doorgang om op een achtergelegen plantage te geraken die hij huurt. Hij redeneert dat dit de kortste en enige weg is naar zijn plantage. Wij hebben hem altijd de toegang ontzegt, maar ging toch ongestoord verder.

Vandaag heeft de eigenaar van de plantage ons bijeengeroepen voor de vrederechter om tot een verzoening te komen. Wij zijn echter niet akkoord gegaan omdat er geen bewijs is van titels op de akte en dat er meerdere doorgangsmogelijkheden zijn. De eigenaar heeft destijds zijn land verkocht aan andere landbouwers en heeft daardoor zijn eigen plantage ingesloten.

Dus... we hebben geen akkoord bereikt en de vrederechter heeft hiervan een PV opgesteld. Hij heeft aan de eigenaar ook uitgelegd dat hij een procedure kan opstarten om toegang te krijgen tot zijn plantage, via ons of een ander perceel.

Nu komt de vraag. Na overleg met de buren, heeft de buurman voorgesteld een hek te plaatsen om personen die geen toegang hebben, de toegang te ontzeggen. Onze buur is eigenaar van één van de twee percelen die direct achter ons grenzen. Het andere perceel, van een overbuur, wordt door onze buurman gehuurd.

Mogen wij ongestoord een hek plaatsen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 26 apr 2008 10:09

“Art.682.§ 1. De eigenaar wiens erf ingesloten ligt omdat dit geen voldoende toegang heeft tot de openbare weg en deze toegang niet kan inrichten zonder overdreven onkosten of ongemakken, kan, voor het normale gebruik van zijn eigendom naar de bestemming ervan, een uitweg vorderen over de erven van zijn naburen, tegen betaling van een vergoeding in verhouding tot de schade die hij mocht veroorzaken...Art.683.De ligging van de uitweg wordt door de rechter bepaald op zulk een wijze dat hij het minst schadelijk is.Indien de ingeslotenheid evenwel het gevolg is van de splitsing van een erf na verkoop, ruiling, verdeling of enige andere omstandigheid, kan de uitweg slechts verleend worden over de percelen die voor de splitsing tot dat erf behoorden, tenzij de openbare weg op die wijze niet voldoende bereikbaar is. De rechter oordeelt naar billijkheid.”(Burgerlijk Wetboek).

De erfdienstbaarheid van uitweg is door de wet gevestigd en vereist dus geen titel.

U kan een hek plaatsen op de uitweg mits dit hek het gebruik van de uitweg door de rechthebbenden niet belemmert.Vooraf dient dus vastgesteld wie rechthebbende is.

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”