grondverzakking door overlast buren

Buzzybeeke
Topic Starter
Berichten: 99

grondverzakking door overlast buren

#1 , 26 nov 2018 10:02

Beste,

Ik heb een garagebox in een gargecomplex met enkel boxen. Het gemeenschappelijk deel is aangelegd met klinkers. Op dat terrein hebben wij al meermaals verzakkingen gehad. De oorzaak werd nooit echt duidelijk vastgesteld. Aangenomen werd dat ouderdom de oorzaak was (ondergrond jaren '70). Ondanks Lekdetectie (door verzekering). De verzekering heeft de schade nooit betaald, wegens "geen dekking".

Wij hebben weer een verzakking, samen met wateroverlast (1ste keer), en nu komen we erachter dat in een aanpalende tuin een tuindouche werd aangelegd, zonder afvoer. Hierbij komt het gebruikte water in de grond terecht. De nieuwe verzakking/overstroming blijkt het gevolg te zijn van de kraan die niet werd toegedraaid, waardoor het water in die douche enkele dagen continue gelopen heeft.
Wij zijn er dus zeker van dat de vorige verzakkingen ook het gevolg waren van deze douche.

De verzekering dekt de schade niet, en we kunnen dus ook geen beroep doen op hen.

Wij zouden dus de schade moeten verhalen op de buren. Hoe gaan we best te werk?

Ter info: er is geen syndicus op het terrein, we doen het beheer zelf met enkele mede-eigenaars.

Ik heb ondertussen een BAV bijeengeroepen, maar wil wel voorbereid op deze meeting komen...

Bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
lukasi
Berichten: 1141

#2 , 26 nov 2018 10:40

Volgens mij klopt er iets niet in uw redenering om nu maar de tuindouche als zondebok te gebruiken.
De klinkers vertoonden al lang daarvoor verzakkingen.
Verzakkingen wijst op een slecht uitgevoerde fundering of op een belasting door wagens ( vrachtwagens bv) die niet geschikt zijn voor de gekozen fundering.
Het water kan bijkomende effecten hebben op verzakkingen maar in hoofdzaak bestonden de verzakkingen al.

Laat eerst bepalen en analyseren hoe de staat is van de ondergrond, fundering en voegdikte klinkers is voor je een beschuldiging uit naar je buur.

Buzzybeeke
Topic Starter
Berichten: 99

#3 , 26 nov 2018 11:19

Beste,

Het klopt dat er het afgelopen jaar enkele verzakkingen waren, waarvan we de oorzaak niet kenden. Nu we erachter zijn gekomen dat daar een douche staat, valt de problematiek plots wel op z'n plaats.

We zijn dit te weten gekomen doordat ons terrein plots, zonder aanleiding, onder water stond en er weer een nieuwe verzakking was ontstaan. één van de mede-eigenaars is er toen achter gekomen dat die douche er iets meer dan een jaar staat. Blijkbaar waren ze toen vergeten de kraan dicht te draaien, waardoor er dus 3 of 4 dagen lang continu water is blijven lopen. Dat veroorzaakte de wateroverlast en de nieuwe verzakking.
Aangezien de oudere verzakkingen steeds in hetzelfde gebied waren, en dus ook aan de kant van die tuin, trekken we die conclusie (1+1) dat de vorige verzakkingen wellicht ook werden veroorzaakt door die douche.

Op ons terrein zijn er geen nutsvoorzieningen. Er lopen enkel afvoerbuizen om water van het dak weg te leiden naar de riolering.

Maar, ik wil dus graag weten welke stappen we dienen te zetten om de huidige schade te verhalen en te vermijden dat er een herhaling komt van de feiten...?

Reclame

Thomas Morus
Berichten: 5929
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#4 , 26 nov 2018 12:40

Hopen dat het niet meer regent want dat geeft veel meer water dan een douche.
Als die douche nu niet loopt kunt u niets bewijzen.
Alleszins zou u een rechtszaak moeten starten tegen die lopende douche zodat een gerechtsdeskundige (op uw kosten) een grond(ig) onderzoek kan uitvoeren.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”