Geldige stemming?

Efjoma
Topic Starter
Berichten: 232

Geldige stemming?

#1 , 31 mar 2008 14:27

Op de jaarlijkse vergadering waren alle eigenaars aanwezig. Een wijziging van de statuten, nl. een wijziging van de verdeling van de lasten stond voorgaande jaren wel op het agenda maar werd niet behandeld wegens onvoldoende aanwezigen. Dit jaar niet vermeld op het agenda maar, op vraag van één van de aanwezigen, behandeld onder "varia". De wijziging werd goedgekeurd met meer dan 4/5 van de stemmen. Is deze stemming, onder voorbehoud van een reactie binnen de drie maanden, geldig?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
marc mortier
Berichten: 670
Locatie: koksijde

#2 , 31 mar 2008 16:48

Over de punten onder "varia" kan niet worden beslist.
Een statutenwijziging is een zeer belangrijk gegeven in het leven van de mede-eigendom. Elk voorstel tot statutenwijziging ( basisakte en reglement van mede-eigendom ) moet uitdrukkelijk vermeld staan op de dagorde. Correcte syndici duiden eveneens het quorum aan dat moet worden bereikt om de wijziging door te voeren.
De manier waarop ze deze problematiek behandelen is een aanduiding van de ernst waarmee ze hun functie uitoefenen.
De wijziging is bij jullie NIET goedgekeurd !

Efjoma
Topic Starter
Berichten: 232

#3 , 01 apr 2008 08:45

Bedankt Marc, maar in de wet betreffende de medeëigendom heb ik hierover niets gevonden.

Reclame

Pedro
Berichten: 735

#4 , 01 apr 2008 11:00

Bedankt Marc, maar in de wet betreffende de medeëigendom heb ik hierover niets gevonden.


Er is voldoende rechtspraak rond het feit dat enkel kan worden beslist over zaken die op de agenda/de dagorde staan en zoals Marc terecht stelt niet over zaken die onder varia staan. Enige uitzondering wanneer dit wel wordt getolereerd is wanneer alle eigenaars fysiek aanwezig zijn en wanneer iedereen akkoord gaat om een bijkomend punt toe te voegen zodanig er kan worden over beslist.

Tenzij strengere bepalingen in de statuten dient een wijziging aangaande de verdeling van de lasten met minimum een 4/5de meerderheid te worden beslist. Elke wijziging dient het voorwerp uit te maken van een authentieke akte. M.a.w. wanneer de syndicus geen bijzonder mandaat aan de vergadering vraagt, dan moeten alle eigenaars individueel bij de Notaris gaan tekenen.

Besluit: wanneer betreffende punt onder varia werd beslist, dan dient u dit binnen de 3 maanden vervaltermijn aan te vechten. Doet u dat niet dan wordt deze beslissing definitief, zelfs niettegenstaande de wet ook voorziet dat wanneer u omwille van een wijziging een persoonlijk nadeel ondervindt, u dit kan aanvechten. Houd er wel rekening mee dat niettegenstaande het onregelmatig dan wel onrechtmatig karakter de mogelijkheid bestaat dat de feitenrechter het gemeenschapelijk belang laat primeren en de vordering ontvankelijk maar ongegrond verklaart. Gelijk hebben is één, gelijk krijgen is dikwijls iets anders.

Wenst u de beslissing aan te vechten, dan kunnen wij u hierbij helpen.

Efjoma
Topic Starter
Berichten: 232

#5 , 02 apr 2008 09:26

Zeer bedankt, we gaan een nieuwe vergadering houden om dit recht te zetten.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”