Mag een buurman zomaar struiken snoeien over de afsluiting heen.

Franciscus
Topic Starter
Berichten: 38596

Re: Mag een buurman zomaar struiken snoeien over de afsluiting heen.

#1 , 06 sep 2018 22:20

Uw buur moet van die struiken cq bomen blijven qua takken.

Waar staat dat in het veldwetboek?
https://inverde.be/content/supportpages ... de_wet.pdf

http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_lo ... 1886100730

HOOFDSTUK 5. (Afsluiting van eigendommen. Afstand voor beplantingen. Afbakening van landbouw en bosbouwzones.) <W 08-04-1969, art. 1>

Art. 29. Iedere eigenaar mag zijn erf afsluiten overeenkomstig de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek.

Art. 30. Hij die tot afsluiting van zijn erf een niet gemene sloot wil graven, moet tussen die sloot en het naburig erf half zoveel afstand laten als de sloot diep is.
Is het naburig erf een stuk bouwland of een hellend terrein, dan moet de afstand even groot zijn als de sloot diep is.
De sloten worden zo aangelegd dat zij een glooiing hebben aan de kant van de nabuur en de afloop van het water niet belemmeren.
Wanneer een levende haag tot afsluiting dient, moet zij, bij gebreke van een hiermee strijdig gebruik, op ten minste vijftig centimeter van de scheidingslijn staan.
Iedere andere afsluiting mag op de uiterste grens van het eigendom worden geplaatst.

Art. 31.
De eigenaar van een niet gemene levende haag of een niet gemene muur is gerechtigd, buiten de tijd dat de vruchten te velde staan, het erf van zijn nabuur te betreden om de haag te korten, te snoeien, het snoeisel weg te halen, de muur te herstellen of te onderhouden. Indien dit erf afgesloten is, moet overgang gevraagd worden aan de nabuur, die de plaats daarvoor naar keuze kan aanwijzen. In geval van weigering moet het erf betreden worden op de minst beschadigbare plaats en behoudens vergoeding van veroorzaakte schade.

Art. 32. Een haag tussen twee erven wordt geacht gemeen te zijn, hetzij slechts een ervan afgesloten is of tenzij het tegendeel blijkt uit een titel of een voldoende bezit.

Art. 33. Een gemene afsluiting moet op gemeenschappelijke kosten onderhouden worden; de nabuur kan zich aan die verplichting onttrekken door van de mandeligheid af te zien.
Dit recht vervalt wanneer het een sloot betreft die niet alleen tot afsluiting dient.

Art. 34. Bomen die in een gemene haag staan, zijn eveneens gemeen; ook bomen op de scheidingslijn van beide erven worden geacht gemeen te zijn, tenzij het tegendeel blijkt uit een titel of een voldoende bezit; sterven die bomen af of worden zij gekapt of gerooid, dan worden zij bij helfte verdeeld; de vruchten worden op gemeenschappelijke kosten ingezameld en eveneens bij helfte verdeeld, onverschillig of zij afgevallen dan wel geplukt zijn.
Iedere eigenaar heeft het recht te eisen dat de gemene bomen gerooid worden.
De mede-eigenaar van een gemene haag mag die verwijderen tot aan de grens van zijn eigendom, onder verplichting om op die grens een muur te bouwen.

Art. 35. Hoogstammige bomen mogen slechts op een door vast en erkend gebruik bepaalde afstand geplant worden; bij ontstentenis van zodanig gebruik mogen hoogstammige bomen slechts op twee meter, andere bomen en levende hagen slechts op een halve meter van de scheidingslijn tussen twee erven worden geplant.
Fruitbomen van welke soort ook mogen als leibomen, aan elke kant van de muur tussen twee erven, geplant worden zonder dat een afstand in acht wordt genomen.
Is die muur niet gemeen, dan heeft alleen de eigenaar het recht hem als steun voor zijn leibomen te gebruiken.


Art. 35ter. (Opgeheven) <W 12-07-1973, art. 8>

Art. 36. De nabuur kan de rooiing eisen van bomen, hagen, heesters en struiken die op een kortere afstand geplant zijn dan de wet bepaalt.

Art. 36bis. <W 12-07-1976, art. 1> Op vordering van het college van burgemeester en schepenen of van iedere belanghebbende beveelt de rechtbank de rooiing van de aanplanting die met overtreding van artikel 35bis, § 5, van dit Wetboek is gedaan of behouden.
Het vonnis beveelt dat, indien de rooiing niet binnen de gestelde tijd is geschied, de gemeente of de eiser voor de tenuitvoerlegging zullen zorgen op kosten en voor risico van de overtreder.

Art. 37. Degene over wiens eigendom takken van bomen van een nabuur hangen, kan de nabuur noodzaken die takken af te snijden.
Vruchten die vanzelf op het eigendom van de nabuur vallen, behoren de nabuur toe.
Degene op wiens erf wortels doorschieten, mag ze aldaar zelf weghakken.
Het recht om de wortels weg te hakken of de takken te doen afsnijden verjaart niet.


Dat staat er in het veldwetboek

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8840

#2 , 07 sep 2018 14:58

Toch wel: in deze wetteksten die Fransiscus aanhaalt, leest u exact wat u (of uw buurman) mag en wat hij of u niet mag. dus na lezing van deze tekst, kan u besluiten of de buurman tegen deze wetten en regels uit het veldwetboek in de fout gaat. Zo ja, kan u inderdaad een zaak aanvatten voor de rechtbank.

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#3 , 07 sep 2018 14:59

Wat uw struiken betreft staat nochtans alles in de tekst die Fransiscus aanhaalde. Concreet:

1. Neen, uw buur mag niet aan uw struiken komen, zelfs al zouden deze door de omheining groeien. Hij mag hoogstens wortels wegkappen van de struiken als deze zich op zijn grond bevinden.
2. Vredegerecht is inderdaad bevoegd, ook voor de geluidsoverlast.
3. Neen, een vrederechter kan geen "voorwaarden" opleggen, hij kan wel uw buurman verbieden de struiken nog te snoeien, en eventueel een dwangsom opleggen als hij dit wel nog zou doen.
4. Uiteraard is het veldwetboek van toepassing en dit zal ook zo door de rechtbank gehanteerd worden.
5. Wat de schutting van de buur betreft: als deze reglementair is en op zijn grond staat, kan je daar weinig tegen doen.
6. Wat de struiken van de buur betreft: hij mag deze zo hoog laten groeien als hij wil, zolang ook dit in regel is met het veldwetboek.
7. Een kortgeding dient om snel een uitspraak te hebben in dringende zaken. Uw struiken zijn gesnoeit, dus het kwaad is geschied. Ik denk niet dat je hiervoor een kortgeding kan aanspannen.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Reclame

Franciscus
Topic Starter
Berichten: 38596

#4 , 07 sep 2018 15:04

Heb art 35 er eventjes uitgehaald.
En had 'over de schutting' heen gelezen. Sorry daarvoor.
Vrederechter is zoals reeds geschreven bevoegd met twee procedures
Verzoening (kost weinig en dagvaarding (via gerechtsdeurwaarder)
http://newsroom.roularta.be/static/1211 ... echter.pdf
http://www.vredegerechtgent2.be/info-pr ... rocedures/
Als er burenbemiddeling in uw gemeente bestaat kan dat een eerste stap zijn.
Lawaai kan overlast zijn en dat kan via politie met vaststellingen en daarna via vrederechter

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”