Gevel buurman: bekleding verplicht?

sunny
Topic Starter
Berichten: 53

Gevel buurman: bekleding verplicht?

#1 , 23 mei 2018 15:05

Beste

Wij kochten een perceel om een hob op te bouwen.
Voorheen stond hier een hob welke gekoppeld was aan het huis van de buurman. Het huis werd afgebroken door de vorige eigenaar, welke ook de gevel van de buurman voorzag van een folie tegen het vocht.
Wij deden onze bouwaanvraag en zijn ondertussen bezig met het huis op te richten.

Volgens de richtlijnen mochten we ons huis niet inplanten zoals het vorige huis, maar moesten we een 5m dieper onze voorgevel zetten.
We bouwen dus gedeeltelijk tegen het huis van de buurman, maar het grootste deel van zijn gevel is nog vrij en bekleed met enkel een folie tegen het vocht.

Buurman zou daarom deze gevel graag voorzien van isolatie, welke hij zelf wil betalen maar wij moeten aanbrengen.
Hij klaagt ook over vochtproblemen dit voor de afbraak van de woning niet aanwezig zouden zijn geweest.
Indien wij zijn geven niet voorzien van deze isolatie, staat hij niet toe dat wij zijn plat dak betreden (zijn plat dak grens aan onze buitengevel en hebben enkel onze snelbouwsteen/ rode steen opgetrokken waartegen nog isolatie en een andere steen moet) om ons huis verder af te werken.
We zouden dan een plaatsbeschrijving van dit dak laten doen om nadien geen gedoe te hebben want platte daken zijn gevoelig, zeker na werken.
Ik las iets van ladderrecht, dat wij dat eigelijk wel mogen.

Nu, buurman is op leeftijd en denkt dat zijn huis meer waarde zal hebben als die gevel is geïsoleerd (oude woning, straatkant en geven die aan ons grenst liggen “bloot”).

Wij bouwen onze woning volledig zelf en staan niet meteen te springen om nu iets te doen met deze muur.

Ik legde de vraag voor aan de gemeente, zij antwoordden hetvolgende:
Na sloop dienen vrijgekomen gevels afgewerkt te worden zodat geen wateroverlast veroorzaakt kan worden aan de aanpalende buur.
Informatie betreffende (gemene) muren kan ingewonnen worden bij de Scheimuurcommissie Antwerpen http://scheimuurcommissie.be/titel/aanvraag/
Betwistingen worden steeds beslecht bij de (vrede)rechter.

Wat zijn onze rechten/ plichten?
Ik zou denken dat wij aan deze geven niets moeten doen daar wij het perceel leeg kochten en dus niets te maken hebben met de afbraak van de woning en dus geen verdere verplichtingen hebben t.o.v. de buurman.

In onze bouwaanvraag en goedkeuring is hier niets van vermeldt.


Alvast bedankt voor jullie tijd en raad.

Groeten

Kathleen

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22269
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 23 mei 2018 16:31

Jullie moeten deze gevel waterdicht beschermen, dat is alles. Isoleren is voor de buurman. Hoe je deze gevel afwerkt is ook uw zaak, mag met PVC folie of een mooie gevelsteen. Als het maar waterdicht is. Vergeet echter niet dat jullie er tegenaan moeten kijken.
Buurman kan enkel maar eisen dat het waterdicht is, en daarmee uit.

sunny
Topic Starter
Berichten: 53

#3 , 23 mei 2018 17:20

Dank u Mava voor de reactie. De vorige eigenaar van onze grond maakte de gevel reeds waterdicht met een folie. Buurman klaagt nu dat er toch vochtinsijping zou zijn.
Zijn wij dan verplicht deze problemen op te lossen?

Reclame

mava105
Berichten: 22269
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 23 mei 2018 19:52

Ja, want het vocht komt van jullie kant, en de folie werd door de vorige eigenaar aangebracht, in wiens plichten nu zijn getreden door de aankoop van de grond.
Dus de waterschade zal door jullie of jullie verzekering moeten vergoed worden

LennieK
Berichten: 1862
Juridisch actief: Nee

#5 , 29 mei 2018 11:03

Staat er niets over in jullie bouwvergunning? Hier in de streek durven de stedenbouwamtenaren dat nogal eens opnemen als voorwaarde in vergunning. Ik zou aanraden om ze eens te lezen, zowel deze voor de sloop als deze voor de bouw.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”