Riolering in losweg

Blm
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

Riolering in losweg

#1 , 03 feb 2018 15:08

Hallo allemaal 

Binnenkort starten ze met werken in onze straat om een gescheiden riolering aan te leggen . Wij hebben hiervoor een 'deskundige' van de firma over de vloer gehad voor verdere besprekingen maar deze wist precies niet veel van de situatie af . Het zit namelijk als volgt .

Wij hebben een woning die 30 m achteruit staat van de straat en 20 m verder nog een woning . Onze huizen zijn rondom ingesloten met andere woningen . Wij kunnen onze woningen bereiken met de wagen via een losweg . Echter is dit stuk eigendom van een andere buur maar in de akte staat als losweg. Zegt de deskundige dat wij. Het stuk dat niet onze eigendom is moeten opengraven voor het plaatsen van de gescheiden riolering . Echter als ik de papieren lees van de firma staat er ' er dienen aan het einde van het erf 2 controleputten te worden voorzien voor vuil en regenwater waarop wij de riolering aansluiten ' waaruit ik versta dat het dan voor ons stopt aan de gezamenlijke oprit . Heb hier reeds al meerdere malen voor gebeld maar nog steeds geen antwoord. Echter als ik naar de notaris bel die ons huis geschreven heeft in het verleden zegt die persoon mij heel snel dit is niet uw eigendom dus u mag hier geen schop in de grond steken . 

Nu is de vraag kunnen ze mij verplichten dat ik de kosten van de gescheiden riolering op mij moet nemen of moet de firma tot aan de grens van het erf komen en dus zelf de oprit open graven ? 

In de oprit lopen ook al elektriciteit gas water en telenet.

Is er iemand die hier iets meer kan over vertellen want ik weet het op dit moment ook niet meer .

Alvast bedankt

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Drone
Berichten: 3029
Locatie: st-niklaas

#2 , 03 feb 2018 16:14

om te beginnen alle communicatie naar die firma via e-mail of aangetekend schrijven, kwestie van bewijzen te hebben moest er later problemen ontstaan.

Bart Vissers
Berichten: 1564
Juridisch actief: Nee

#3 , 03 feb 2018 16:35

Heb je een erfdienstbaarheid recht van uitweg of recht van overgang?
Ook voor nutsleidingen kan je een recht van overgang of recht van uitweg bekomen. Het eerst kan je met de insluitende eigenaar overeenkomen, het tweede kan je via de rechtbank bekomen (maar is wel een recht). Je mag alvast niet zelf beginnen graven op andermans grond. Net zo min als de verstrekker van de nutsvoorzieningen.

Ik vrees dat de kosten om tot aan jouw erf te geraken, in jouw schoot gaan vallen. Ik heb hiervoor echter geen rechtsgrond.
Ik heb absoluut geen probleem met foute antwoorden. Ik maak ze ook. Dat is een leerproces.
Wat me wel stoort zijn zij die eigenlijk wel beseffen dat ze fout zaten, maar stijfkoppig volhouden zonder een juridische onderbouw te geven.

Reclame

Blm
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#4 , 03 feb 2018 16:40

Onze huidige riolering loopt niet door de oprit maar door de tuin van buurman . Dus recht van uitweg is er momenteel niet...

Sirkii
Berichten: 5396

#5 , 03 feb 2018 17:05

Je moet al zeker niet verwachte dat de overheid via de losweg of via de tuin van de buren tot bij u zal komen. Je zal dus een oplossing (via de losweg?) moeten uitwerken. Overweeg anders (als je een grote tuin hebt) om het regenwater zelf In de grond te laten infiltreren. Er is geen verplichting tot aankoppeling van regenwater. Er is een verbod om regenwater via het afvalwatersysteem af te voeren als er een gescheiden riolering is.

Tenzij het een in de notarisakte opgenomen erfdienstbaarheid is kan je je buur zelfs niet dwingen graafwerken in z n tuin toe te laten om je afvoer te herstellen. Dan rest je mi een nieuwe riolering aan te leggen via de “losweg”

mava105
Berichten: 22255
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#6 , 03 feb 2018 19:45

Een infiltratieput is de beste oplossing en niet eens zo duur. Mijn zoon heeft die ook staan juist voorbij zijn regenwaterput van 7000 l (eis van de gemeente bij de bouwtoelating) Die put heeft echter een overloop en die komt dan nog in de gewone gemeentelijke riolering. Maar als er voldoende regenwater wordt gebruikt, of er valt onvoldoende regen, en de bodem rond de infiltratieput is niet verzadigd, zou deze overloop nutteloos moeten zijn. Zal alleszins financieel de beste oplossing zijn. 30 à 50 meter riolering leggen, met voldoende helling om goed te kunnen afwateren, vraagt heel wat graafwerk en materiaal.
Informeer eens naar de prijzen van zo'n put
http://www.vromant.be/nl/wateropslag/infiltratieputten

Blm
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#7 , 03 feb 2018 20:45

Bedankt allemaal maar dit is moeilijk te verwezenlijken aangezien onze tuin maar 4 op 8 m is .

mava105
Berichten: 22255
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#8 , 04 feb 2018 09:09

Bij mijn zoon is het geen put maar vierkante betonnen elementen van 1 x 1 x 0,40 met gaten in langs de 4 zijden. Die werden gewoon maar op elkaar gestapeld in een put van ongeveer 3 meter diep. Dus zeker realiseerbaar in jullie tuin . Als de put word gemaakt volgens de oude wijze is er zelfs maar een oppervlakte van 1 x 1 meter nodig.
De ringen worden op het gras gezet, en dan wordt de grond eronder uitgegraven. Het element zakt door een, een ander bovenop te zetten, en ga zo maar door tot een heel grote diepte. Ze werden destijds alle waterputten gemaakt.

mava105
Berichten: 22255
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#9 , 04 feb 2018 09:16

Bij mijn zoon is het een put met vierkante betonnen elementen van 1 x 1 x 0,40 met gaten in langs de 4 zijden. Die werden gewoon maar op elkaar gestapeld in een put, door een kraan gegraven, van ongeveer 5 meter diep. Dus zeker realiseerbaar in jullie tuin . Als de put word gemaakt volgens de oude wijze is er zelfs maar een oppervlakte van 1 x 1 meter nodig.
De ringen worden op de bodem gezet, en dan wordt de grond eronder uitgegraven. Het element zakt door zijn eigen gewicht en door er een ander bovenop te zetten, en ga zo maar door tot een heel grote diepte. Ze werden destijds alle waterputten gemaakt.
Hieronder een stukje uit een Nederlandse site, weliswaar voor een waterput, maar dat is dezelfde voor een infiltratieput

Waterput- oude stijl
Een waterput maken is een kwestie van veel graafwerk. Er is echter een goede en beproefde methode welke zeker goed werkt als je bodem niet te hard is. Er betonnen ringen in de handel welke je kunt stapelen. Je legt een betonnen ring op de vlakgemaakte plek waar je put moet komen en begint de grond er uit te scheppen. Als je daarna de grond onder de ring wegschept, zakt hij door zijn eigen gewicht vanzelf naar beneden. Daarna leg je de volgende ring er op en graaf je je waterput in wording dieper de grond in.

Je kan de ringen eventueel zelf storten en tijdens het werk telkens een nieuwe ring bovenop de oude storten als de onderste voldoende gezakt is. Of je kan op de eerste ring verder gaan met ringen van metselwerk. Metsel dan wel in goede kwaliteit en zorg voor een goede waterdichtheid. Deze methode werkt goed als je grondwater niet al te diep zit. Als je het grondwater hebt bereikt graaf je nog verder door. Daarmee voorkom je dat je waterput droog komt te staan in tijden van droogte. Probeer dus zo diep mogelijk te gaan hoewel dat niet mee zal vallen. Het is een kwestie van graven met emmertjes waarbij het enorm handig is als je in staat bent om de put droog te houden tijdens je graafwerk. Altijd handig als je een waadbroek hebt of van iemand kan lenen om jezelf droog te houden.
Hieronder een stukje uit een Nederlandse site

Bedenk dat je met deze methode moet uitgaan van een put met voldoende diameter als je er zelf ook in wil kunnen graven.
Het enige wat je nodig hebt zijn:
1. Betonnen ringen
2. Schep en kleiner schepje
3. Handgrondboor of iets anders om de grond los te maken
4. Ladder

Blm
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#10 , 04 feb 2018 11:45

Ik snap wat u bedoeld maar in onze tuin ligt ook nog een sceptische put van 2 m diameter . Maar ik weet al meer nu bedankt allemaal.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”