Gemene muur

NBSFV87
Topic Starter
Berichten: 80
Juridisch actief: Nee

Gemene muur

#1 , 29 jan 2018 12:46

Beste lezers,

We hebben een probleem met de volgende situatie: we hebben een oud huis gekocht, jaren geleden en was vroeger (erg lang geleden, zeer oud huis > 100 jaar oud) één huis met het huis ernaast met op diverse plaatsen doorgangen van het ene huis naar het andere.

Echter werd het huis gescheiden (weten niet wanneer, niets in notariële akte). Het huis ernaast is nu verkocht en ze willen verbouwen. Echter zijn er op diverse plaatsen geen muur, maar gewone houten panelen, op de eerste een tweede verdieping, waar vroeger een doorgang was tussen de twee huizen.

Nu de buur bezig is met zijn verbouwingen, blijkt dat sommige houten panelen (aka gemene muur) waarop onze vals plafond gebouwd zijn (slaapkamers, badkamers en onze zolder) over het eigendom van de buur gaat. Ook wilt hij balken afzagen, welke voor ons een instorting van onze zwevende vloeren betekent.

Verbouwingen is voor ons niet echt mogelijk, betekent dat we onze renovaties gedeeltelijk moeten afbreken.

Kunnen we spreken van erfdienstbaarheden wanneer onze gemene muur over de perceelgrens staat van 'het huis ernaast'? Kunnen ze ons eisen verbouwingen uit te voeren zodat de buur zijn nieuw huis kan bouwen?

Alvast bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Sirkii
Berichten: 5396

#2 , 29 jan 2018 22:51

Als ik de situatie correct interpreteer zal er niets anders opzitten om met de buur samen te zitten en samen een deftige (liefst dubbele) gemene muur op te trekken. Dragende constructies aan houten wandjes lijkt ook niet echt volgens de regels van de kunst. Werden uw dragende verbouwingen - zoals voorgeschreven - door een architect uitgewerkt ?

Erfdienstbaarheden staan altijd in de notariële akte. Dus dit is niet van toepassing. Je zit wel met een bestaande situatie die best rechtgetrokken wordt. Buur kan natuurlijk ook niet aan de dragende constructies raken zonder architect en bouwvergunning. Je kan dus wel onvergunde werken (aan dragende structuren) laten stopzetten. Best alvast overleggen met de buren want dit zal moeten opgelost worden (en u ook een stukje renovatie kosten)

Reactie onder voorbehoud.


Reclame

mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 30 jan 2018 09:07

Ik dacht dat een gemene muur altijd minstens 1 steen dik moet zijn (20 cm) ,dragend dient te zijn en uit onbrandbaar materiaal opgetrokken. Een houten wandje hoort daar niet bij.
Je zal dus met uw buur moeten afspreken
Hij jij, bij uw verbouwingen, niet opgemerkt dat er houten schutsels tussen zitten en uw geen vragen hierover gesteld? Was er een architect bij betrokken? Ik vermoed van niet.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”