Wateroverlast in appartement en syndicus onderneemt geen actie

filip74
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Wateroverlast in appartement en syndicus onderneemt geen actie

#1 , 27 nov 2017 18:26

Beste,

Ik stel deze vraag in naam van een Spaanse vriendin die hier in België een appartement verhuurt, maar die nu geconfronteerd wordt met waterinsijpeling door een lek in de waterleiding van het gemeenschappelijk gedeelte van het gebouw.

Ze heeft sinds september herhaaldelijk geprobeerd om contact op te nemen met haar syndicus, evenwel tot nu toe alleen maar via email en/of telefoon. Via mail heeft ze nooit een antwoord gekregen, via de telefoon is haar verteld dat het probleem zou aangepakt worden.

Er is blijkbaar wel al een firma geweest om het lek op te sporen en - zo is haar verteld maar niet schriftelijk bevestigd - het lek zou liggen in het gemeenschappelijk gedeelte van het gebouw. Vreemd genoeg heeft zij wel een factuur ontvangen voor deze opsporing.

De laatste weken krijgt zij de syndicus niet meer te pakken. Bovendien vertellen haar huurders haar dat de verwarming sinds enkele dagen een vreemd geluid maakt wanneer alle bewoners 's avonds thuis zijn en de verwarming laten draaien. Uiteraard zijn beide problemen niet per definitie gerelateerd.

Welke stappen zou zij best verder ondernemen ?

Ik heb haar in de eerste plaats aangeraden om een chronologie aan te leggen van alle feiten en acties die zij reeds ondernomen heeft, en zo snel mogelijk een aangetekend schrijven te sturen naar de syndicus.

Maar wat mag er in dit aangetekend schrijven allemaal staan ? Mag zij hierin bijvoorbeeld een termijn stellen waarbinnen het probleem opgelost moet zijn ? Mag zij in dit schrijven stellen dat ze, wegens nalatigheid van de syndicus, alle gemaakte kosten in dit verhaal (gaande van herstellingen door de waterschade tot telefoonkosten e.d.) op hen zal verhalen ? Mag zij de syndicus ook aanmanen om de factuur die zij ontvangen heeft voor de opsporing van het lek te betalen ?

Mag ze zelf stappen ondernemen ter herstelling van dit probleem ?

Welke verdere stappen kan zij ondernemen als er niet gereageerd wordt op het aangetekend schrijven ?

mvg,
Filip

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 27 nov 2017 19:05

Syndicus moet dit aangeven bij de verzekeraar (blokpolis).
Normaal betaalt die ook de lekzoekkosten (terug).
Eenmaal de vaststellingen gedaan moet syndicus voor herstelling zorgen.
Eigenaar heeft recht op schadevergoeding voor zijn privatieve schade.

Syndicus met AS op zijn plicht wijzen indien nodig.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”