De grond heeft geen eigenaar?

Maria Jose
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

De grond heeft geen eigenaar?

#1 , 02 sep 2017 16:58

Hallo allen,
Hier een ingewikkelde situatie, alvast bedankt om door te nemen.
Naast ons huis ligt er een niet onderhouden perceel. Bomen groeien tegen ons dak, in de toekomst geeft dit problemen.
Situatie, voor zover ik begrijp:
Oorspronkelijke eigenaar is het land ontvlucht door zware schulden. Kinderen deden afstand van schulden. De staat zou alles in beslag genomen hebben.
Eigenaar staat niet meer geregistreerd in het Belgische register. Ik weet dat hij al jaren geleden overleden is buiten België.
Op het kadaster staat dit perceel nog steeds op zijn naam, dus zij hebben geen weet van zijn dood, en lijkt alles administratief in orde (?)
Is de staat die grond vergeten?
Zijn deze schulden niet al verjaard (gebeurtenissen ongeveer 15jaar geleden) , waardoor kinderen eigenaar zouden kunnen worden.
Heb met een zoon kunnen bellen ivm de situatie maar hij is te angstig dat er nog schulden op hem zouden afkomen. Hij wil hier niets mee te maken hebben. De kinderen zijn getraumatiseerd.
En nog een bijkomende situatie: toen wij hier kwamen wonden deden de verdere buren naast ons alsof dit perceel van hun was. Zij willen dit bekomen door verjaring, hebben we nu door. Deze verhuurders zijn recent boos geworden en hebben ons de toegang tot zit perceel op vrij agressieve wijze ontzegd omdat onze zoon die gebruikte om naar de straat te gaan.
Maar ze zijn vehuisd en verhuren hun huis en de huurders zouden dit perceel onderhouden. Zij weten nu dat het tussenliggende perceel niet van de eigenaars is, en zullen het misschien niet onderhouden.
Dus hier mijn vraag: hoe pak ik deze situatie het beste aan?
We hebben last van overwoekerende onkruid en bomen. Met mogelijks schade aan ons huis in de toekomst. We hebben zelf al vaak gesnoeid.
Hoe kan ik weten wie de aansprakelijke eigenaar is in geval van problemen?
En tot nu toe hebben we ons laten intimideren door de verhuurders en durven we de passage naar de straat niet te gebruiken. Wat zijn onze rechten?

Graag advies, bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jabbe
Berichten: 586

#2 , 13 sep 2017 16:13

28.09.2015  Astrid Linders

Verkrijgende verjaring van onroerende goederen

Wie de klok luidt, kan verliezen

De verkrijgende verjaring heeft tot gevolg dat de deugdelijke bezitter van een onroerend goed na verloop van een bepaalde periode de rechtmatige eigenaar wordt. De verkrijgende verjaring treedt niet automatisch in, maar moet steeds door de rechter worden uitgesproken. Enkel de verweerder kan de verkrijgende verjaring inroepen in het kader van een zogenaamde revindicatieprocedure opgestart door de ‘ware eigenaar’.

De verkrijgende verjaring speelt o.a. wanneer een persoon een onroerend goed zonder titel bezit, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een onduidelijkheid of onnauwkeurigheid in het kadaster waardoor men een ruimer perceel inneemt dan men heeft gekocht.

Rechtszekerheid als voornaamste bestaansreden

De techniek van verkrijgende verjaring lijkt tot onrechtvaardige of onbillijke situaties aanleiding te kunnen geven omdat het eigendomsrecht van de oorspronkelijke eigenaar als het ware worden opgeofferd ten voordele van de langdurige bezitter.

Toch wordt haar bestaan gerechtvaardigd door de eisen van rechtszekerheid en de bekommernis om eindeloze processen te vermijden. Het is een maatschappelijke nood dat een feitelijke toestand na verloop van een bepaalde termijn kan worden gehonoreerd en uitgroeit tot een recht. Dit geeft niet alleen zekerheid aan de langdurige bezitter, maar ook aan zijn rechtsopvolgers die ingevolge de techniek van verkrijgende verjaring niet kunnen worden geconfronteerd met een eeuwenoud eigendomsrecht dat nooit werd uitgeoefend. Bovendien heeft de langdurige bezitter bijgedragen tot de economische waarde van het goed door bijvoorbeeld het onderhoud ervan op zich te nemen.

Onze wetgever koos voor een dualistisch stelsel van verkrijgende verjaring, door naast de gemeenrechtelijk verjaringstermijn van dertig jaar ook kortere termijnen in te stellen, m.n. de tien- en twintigjarige verkrijgende verjaring.

De dertigjarige verkrijgende verjaring

Voor de dertigjarige verkrijgende verjaring volstaat het deugdelijk bezit gedurende die periode om nadien als eigenaar te worden beschouwd. Enige goede trouw wordt in dit kader niet vereist.

Deugdelijk bezit veronderstelt een voortdurend en onafgebroken, ongestoord, openbaar en niet dubbelzinnig bezit.

Het bezit omvat een feitelijk element, d.i. de feitelijke heerschappij over de zaak en een intentioneel element, d.i. de wil om die heerschappij voor eigen rekening uit te oefenen.

Hoe kan men weten dat iemand de wil heeft om voor eigen rekening te bezitten? Een moderne omschrijving gaat uit van een negatief criterium: er is geen sprake van het vereiste intentioneel element indien de titel op grond waarvan men de feitelijke heerschappij heeft reeds van meet af aan voorzag in een teruggaveplicht aan de werkelijke eigenaar. Zo zal de huurder zich nooit kunnen beroepen op het voordeel van de verkrijgende verjaring.

Omdat het bezit een rechtsfeit is, mag het bewijs ervan met alle middelen van recht worden aangereikt. Dus ook aan de hand van getuigenverklaringen en vermoedens.

De verkorte verkrijgende verjaring

De verkorte verjaringstermijnen (tien en twintig jaar) spelen wanneer men een onroerend goed heeft aangekocht van iemand die zelf geen eigenaar was.

Woont de ware eigenaar binnen het rechtsgebied van het hof van beroep waarin het onroerend goed is gelegen, dan geldt de tienjarige termijn. Heeft hij zijn woonplaats buiten dit gebied, dan wordt die termijn op twintig jaar gebracht.

Om te kunnen verkrijgen door verkorte verkrijgende verjaring, moet men, naast de gemeenrechtelijke voorwaarden inzake deugdelijk bezit, ook nog te goeder trouw zijn en op grond van een wettige titel het onroerend goed verkregen hebben. Deze voorwaarden worden hieronder toegelicht.

Goede trouw

Het begrip ‘goede trouw’ houdt in dat men er rechtmatig op kon vertrouwen dat zijn rechtsvoorganger het recht had om over het onroerend goed in kwestie te beschikken.

Men moet zich m.a.w. vergist hebben over het bestaan en/of de omvang van de rechten van zijn rechtsvoorganger.

In de rechtspraak bestaat de tendens om het begrip ‘goede trouw’ streng te beoordelen. Indien de bezitter ook maar enige twijfel had of moest hebben over de rechten van zijn voorganger, is de goede trouw uitgesloten. Ook indien de werkelijke situatie correct uit de publiek toegankelijke registers blijkt, is de goede trouw uitgesloten.

Wettige titel

Het vereiste van een wettige titel houdt in dat men het (bezit van het) onroerend goed heeft verkregen op grond van een rechtshandeling die eigendom zou hebben overgedragen indien men zou gehandeld hebben met de rechtmatige eigenaar.

Het kan gaan om een verkoopovereenkomst, akte van schenking, testament, notariële akte houdende de inbreng van een onroerend goed in een vennootschap, etc..

Bovendien vereist de Belgische rechtspraak dat de titel wordt overgeschreven in de hypotheekregisters, althans voor zover art. 1 van de Hypotheekwet dat zou vereisen. Het is pas vanaf deze overschrijving dat de tien- of twintigjarige termijn mag beginnen lopen. De overschrijving is immers noodzakelijk opdat de werkelijke derde eigenaar zich rekenschap kan geven van de risicovolle situatie.

Besluit

Een bezitter kan zelf geen procedure opstarten om de rechter te laten vaststellen dat de verjaringstermijn in zijn voordeel verstreken is. Hij kan de verjaringstermijn enkel inroepen als verweermiddel tegen de wakker geworden ‘ware eigenaar’.

De ‘ware eigenaar’ moet zich dus bewust zijn van de mogelijke consequenties van de timing van zijn eigen procedurele initiatieven. Een gewaarschuwd eigenaar is er immers twee waard. De eigenaar die ontijdig de klok luidt, kan geconfronteerd worden met een voor hem ongewenste ‘tegenzet’…
[Bron: Monard Law]

Lees ook nog deze topic: viewtopic.php?t=10185

Maria Jose
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#3 , 18 sep 2017 13:40

Hallo,

Bedankt voor de uitgebreide uitleg. Ondertussen is er een mogelijke eigenaar opgedoken. Gevolg: de andere 'gebruikers' worden nu verplicht om hun spullen van dit perceel weg te halen zodat hij het kan onderhouden... Het is inderdaad gaan bewegen, hadden de gebruikers het perceel onderhouden zoals het hoort dan was er een kans op verjaring... Maar ja, zo zal het niet lopen. De mogelijke eigenaar zal na gaan of hij en andere familieleden erfgenaam zijn. Dit kan ook nog lang duren maar hij is wel bereid het te onderhouden ondertussen. Hij zag meteen dat wij schade zullen krijgen aan ons huis als er niets aan gedaan wordt. Gelukkig.

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”