Glastegels met verluchtingsopeningen.

Maggi
Topic Starter
Berichten: 5

Glastegels met verluchtingsopeningen.

#1 , 09 aug 2017 20:25

Toen we 14 jaar geleden ons huis kochten zaten er in de tuinmuur tussen ons en de buren 4 glastegels met verluchting, deze zijn ter hoogte van ons terras . Later bleek dat daar hun badkamer is. We hebben daar nooit een probleem van gemaakt. Nu wíllen we de muur afwerken met houtpanelen, moeten we dat "raam" vrij laten? Of mogen we vragen/eisen dat ze deze tegels weghalen nu hun huis te koop staat?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38583

#2 , 09 aug 2017 21:34

Is er een erfdienstbaarheid ingeschreven in de akten?

Maggi
Topic Starter
Berichten: 5

#3 , 09 aug 2017 22:46

In de akte staat:
De kopers moeten voorgeschreven goed aanvaarden met alle voor en nadelige, zicht en onzichtbare, durende en niet durende erfdienstbaarheden welke er mochten aankleven...

Verder geen specificaties. Er is alleen een erfdienstbaarheid vekend over de "serfetutenweg" achter het huis.

Reclame

mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 10 aug 2017 08:55

Het kan een erfdienstbaarheid zijn voor licht en lucht.


AFDELING III. - UITZICHTEN OP HET EIGENDOM VAN DE NABUUR.

Art. 675. Geen van de naburen mag, zonder toestemming van de andere, in een gemene muur een venster of opening maken, hoe dan ook, zelf niet met vaststaand glasraam.
Art. 676. De eigenaar van een niet gemene muur die onmiddellijk paalt aan het erf van een ander, mag in die muur lichtopeningen of vensters maken met ijzeren traliewerk en vaststaand glasraam.
Deze vensters moeten voorzien zijn van een ijzeren traliewerk waarvan de maliën ten hoogste een decimeter (...) groot zijn, en van een vaststaand glasraam.
Art. 677. Deze vensters of lichtopeningen mogen niet lager gemaakt worden dan zesentwintig decimeter (...) boven de vloer of grond van de kamer die men wil verlichten, indien deze met de straat gelijkvloers is, en niet lager dan negentien decimeter (...) boven de vloer, voor de hogere verdiepingen.
Art. 678. Men mag op het besloten of niet besloten erf van zijn nabuur geen rechtstreekse uitzichten of uitzicht gevende vensters, noch balkons of andere soortgelijke vooruitspringende werken hebben, tenzij er een afstand van negentien decimeter (...) is tussen de muur waar men die maakt, en het erf.
Art. 679. Men mag op datzelfde erf geen zijdelingse of schuine uitzichten hebben, tenzij er een afstand is van zes decimeter (...).
Art. 680. De afstand waarvan sprake in de twee vorige artikelen, wordt gerekend van het buitenvlak van de muur waarin de opening gemaakt wordt, en, indien er balkons of andere soortgelijke vooruitspringende werken zijn, van hun buitenrand tot aan de scheidslijn van beide eigendommen.
Art. 680bis. De wettelijke beperkingen die de huidige afdeling aan naburen oplegt zijn niet van toepassing op aangelanden van openbare wegen en spoorwegen die tot het openbaar domein behoren.


Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”