Betwisting perceelsgrenzen nà goedkeuring door Gemeente

laukeDR
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Ja

Betwisting perceelsgrenzen nà goedkeuring door Gemeente

#1 , 13 jun 2017 23:04

Beste allemaal,


Wij kochten enige tijd geleden een bouwgrond, als onderdeel van een verkaveling. Tijdens het uittekenen van de woning bij de architect bleek echter dat de coördinaten van het perceel (zoals uitgezet door de landmeter die op zijn beurt was aangesteld door de eigenaar van de verkavelde grond) niet klopten. Door deze fout werd de gevelbreedte van onze geplande woning verkleind van de wettelijke 7 meter naar 6 meter 71. De nieuwe coördinaten (en bijhorende perceelsgrenzen) werden gecorrigeerd door dezelfde landmeter-expert en de Dienst Stedenbouw van de gemeente heeft deze wijziging ook aanvaard. Ondertussen hebben wij onze vergunning gekregen voor de bouw van de woning.


Nu is er sinds kort een conflict met een van onze buren die alsnog de rechtmatigheid van de perceelsgrenzen betwist. Kennelijk zou men moeten teruggaan naar 'de tijd van toen' waar de coördinaten anders uitgezet waren. De juiste coördinaten zouden overeenkomen met de oorspronkelijke coördinaten (zoals dus eerst vastgesteld door de landmeter, vòòr de correctie). Dit heeft uiteraard belangrijke consequenties voor ons, want het zou betekenen dat bepaalde tuininfrastructuur te dicht tegen de perceelsgrenzen zou komen te staan. Het is overigens zeker dat de buurman er alles aan zal doen om deze 'nieuwe' grenzen juridisch te laten vastleggen.


Zelf jurist zijnde weet ik niet meteen wat ik hiermee kan doen. Het is sowieso niet mijn domein (ik ben gespecialiseerd in sociaal recht), maar het verbaast me ook dat de perceelsgrenzen nog kunnen worden betwist. Goed, de verjaringstermijn is natuurlijk niet verstreken, maar als de Gemeentediensten het 'nieuwe plan' als uitgangspunt hebben genomen, hoe kan het dan dat dit nog betwist wordt? En wat zijn de gevolgen als door deze betwisting allerlei infrastructuur plots een stedenbouwkundige misdrijven blijken te zijn omdat de afstanden niet meer kloppen...?



Iemand een idee?

Ik help in elk geval graag wanneer iemand met meer sociaalrechtelijke kwesties te maken krijgt :)



Bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 14 jun 2017 17:55

Ik zie niet goed in wat de dienst Stedenbouw van de gemeente te zeggen heeft over de perceelsgrenzen.
Waarom klopten de 'coördinaten' zoals eerst uitgezet door de landmeter niet? Wat bedoelt u met 'coördinaten' ? Werden er ooit grenspalen geplaatst?

laukeDR
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Ja

#3 , 15 jun 2017 21:57

Beste,


Wat de perceelsgrenzen betreft, zit het als volgt:
1. Er zat een plan bij de aankoopakte en dat is in de eerste plaats als uitgangspunt genomen om het perceel vast te stellen. Dat heeft de landmeter gedaan (hij was niet onze keuze, maar hij heeft wel de verkaveling afgebakend en dus ook ons perceel).
2. Vervolgens bleken deze punten niet te kloppen, omdat er een ouder plan was (van in de jaren '50) waarmee ten onrechte geen rekening was gehouden. Daarop heeft de landmeter een nieuw plan opgesteld dat evenwel niet geregistreerd werd. Ook werden de coördinaten volgens dit nieuwe plan met paaltjes aangeduid.
3. Nu gaat tegenpartij niet akkoord met het nieuwe plan, maar verwijst terug naar het eerdere plan dat bij de akte zat. Het is mij niet geheel duidelijk waarom dat zo is; ik ben immers geen landmeter en kan dus geen inschatting maken van zaken waar wel of geen rekening mee moest gehouden worden.

Probleem is nu dat onze vergunning mogelijk werd toegekend op basis van een plan dat niet het juiste is.
Vanzelfsprekend heeft de gemeente niets te zeggen over de perceelsgrenzen, maar de vraag rijst onder meer of de vergunning nog geldig is nu deze mogelijk werd toegekend op basis van het verkeerde plan (kunnen wij ten slotte niets aan doen). Bovendien werd tuininfrastructuur op 1 meter van de perceelsgrens toegelaten, terwijl dat nu mogelijk minder dan 1 meter wordt.
Voor het overige vraag ik me gewoon af of de gemeente niet had moeten controleren of het wel degelijk om een geregistreerd plan ging.

Ingewikkelde kwestie dus, maar dit is het wel...

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”