Onenigheid aktes van eigendom buren ivm erfdienstbaarheid

DeRedelijkheidZelve
Topic Starter
Berichten: 78
Juridisch actief: Nee

Onenigheid aktes van eigendom buren ivm erfdienstbaarheid

#1 , 26 mei 2017 15:08

We hebben een burengeschil over een waterput. Onze akte zwijgt in alle talen over deze put, terwijl de akte van onze buur (beweert hij) vermeld dat hij onze put mag gebruiken.

Is het uitzonderlijk dat onze akten over zo'n erfdienstbaarheid geen gelijke taal spreekt? Of is er op notarieel niveau een flater begaan toen onze akte, of deze van de buren, opgemaakt werd?

Maandag zullen wij een kopie bekomen van de akte van de buur, maar ondertussen vraag ik me toch bovenstaande af. Dank voor alle info.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 26 mei 2017 16:47

Dat is geen uitzondering. Mogelijks werd deze erfdienstbaarheid uit uw akte gelaten op vraag van één van de vorige verkopers om gemakkelijker te verkopen.
Vraag aan uw notaris een nazicht van de voorgaand aktes van uw pand. Hij kan uitvinden wanneer en waarom dat werd weggelaten.

Franciscus
Berichten: 38592

#3 , 26 mei 2017 23:11

Hij die beweerd moet bewijzen ... dat uw buur een kopie van zijn akte aan uw bezorgd - uw notaris zal dat op prijs stellen.
Voor de rest zie #2 .

Reclame

DeRedelijkheidZelve
Topic Starter
Berichten: 78
Juridisch actief: Nee

#4 , 28 mei 2017 09:26

Mava105: U schrijft "Mogelijks werd deze erfdienstbaarheid uit uw akte gelaten op vraag van één van de vorige verkopers om gemakkelijker te verkopen."... is het opmaken van aktes niet aan nog strengere regels gebonden dan, bvb, het opmaken van een marketing campagne ("Onze Volkswagen produceert maar X uitstoot CO2 per 100km", terwijl de sjoemelsoftware de realiteit op frauduleuze manier camoufleert) ?

Ik kan me inbeelden dat een notaris die op zo'n "vraag" van een verkoper ingaat meerdere fundamentele regels aan zijn laars lapt. Spijtig genoeg weet ik bitter weinig van hoe dit beroep zich (in België) hoort te gedragen in zulke gevallen.. kan er iemand hier een samenvatting geven, of verwijzen naar bronnen?

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”