Hinder door schoorsteenrook buur

Danny Claeys
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

Hinder door schoorsteenrook buur

#1 , 10 apr 2017 12:08

Wij zitten al 16 jaar met hetzelfde probleem. 8 maanden/jaar in de stank door een houtstokende buur. Zijn schouw is maar 3,5m hoog en deze staat op 6m afstand van de slaapkamerraam van onze dochter. Vanaf de wind NW over O tot Z staat kunnen we niet verluchten, in de tuin zitten,enz. Als de wind meer dan enkele dagen oost staat kruipt, ondanks dat we alles pottoe houden, de stank toch binnen. De buur al herhaalde keren op gewezen maar hij weet dat er weinig aan te doen is, dus blijft het zonder resultaat.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#2 , 12 apr 2017 17:41

Stuur u buur een AS dat hij een oplossing moet zoeken voor zijn te lage schouw, dat je niet zal nalaten dit voor te leggen bij de vrederechter indien er geen oplossing komt.
Vraag eens info bij de brandweer.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

Danny Claeys
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

#3 , 21 apr 2017 15:14

@Sloeberken: Dat AS is ondertussen de deur uit. Ook al een verslag laten opmaken door de Politie. Volgende stap vrederechter. Bedankt!

Reclame

willyboy
Berichten: 897

#4 , 21 apr 2017 15:53

Aan dit probleem is zo goed als niets aan te doen . Verbranding van hout dat zelfs in de winkels verkocht word is toegestaan . Bespaar uw geld bij de vrederechter . Het probleem begrijp ik zeer goed . Er zijn hier 5 mensen binnen 1km die hun PDM wekelijks opstoken . De uitvoerder heeft gebrek aan beetje verstand maar er is weinig aan te doen . De vrederechter gaat een deskundige aanduiden en je de rekening laten betalen . De uitvoerder gaat zeggen dat hij onbehandeld hout verbrand . Dit is wettelijk toegestaan .

Franciscus
Berichten: 38587

#5 , 21 apr 2017 16:12

Brandweer kan indien ze de apparatuur hebben vaststellen dat er andere zaken verbrand zijn in de kachel.

sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#6 , 21 apr 2017 16:13

BURGERLIJK WETBOEK: Schade veroorzaakt door milieuverontreiniging wordt in België in de eerste plaats vergoed overeenkomstig de regels van de klassieke foutaansprakelijkheid, geregeld in de artikelen 1382 en 1383 van het Burgerlijk Wetboek. Voor de toepassing van de foutaansprakelijkheid moet aan drie voorwaarden voldaan worden: er moet schade zijn, die het gevolg is van een toerekenbare fout en er moet een oorzakelijk verband tussen fout en schade worden aangetoond. Iemand die op grond van artikel 1382/1383 B.W. aansprakelijk wordt gesteld, zal de schadelijder moeten tegemoetkomen, d.i. de schade moeten vergoeden hetzij door de aangerichte schade te herstellen, hetzij door een (vervangende) schadevergoeding te betalen. Er is sprake van fout indien een wettelijke of reglementaire bepaling wordt overtreden, maar ook wanneer de algemene zorgvuldigheidsnorm niet wordt nageleefd. De algemene zorgvuldigheidsnorm is geschonden wanneer de schadeveroorzaker niet heeft gehandeld als een bonus pater familias of niet heeft gedaan wat van een normaal zorgvuldig persoon mag verwacht worden. Inzake geurvoorkoming geldt bijgevolg ook dat van een eventueel veroorzaker mag verwacht worden dat hij alle noodzakelijke maatregelen neemt die van een normaal zorgvuldig persoon mogen verwacht worden. De toepassing van de zorgvuldigheidsnorm hangt sterk af van elk geval afzonderlijk en varieert ook volgens de aan plaats en tijd gebonden maatschappelijke waardeoordelen. Zo is vb. de geur van mest meer aanvaardbaar op het platteland dan in de stad."

"BURGERLIJK WETBOEK: De aansprakelijkheid voor abnormale burenhinder (een vorm van foutloze aansprakelijkheid) werd ontwikkeld door de rechtspraak en is gebaseerd op artikel 544 van het Burgerlijk Wetboek, dat het eigendomsrecht regelt. Tussen naburige eigendommen bestaat er een soort evenwicht waarbij elke eigenaar een zekere hinder moet dulden die nu eenmaal eigen is aan het "samen-leven". Wanneer nu evenwel een eigenaar door een zelfs niet-foutief gebruik van zijn goed aan een naburige eigenaar overlast of bovenmatige hinder berokkent in die mate dat daardoor het bestaande evenwicht wordt verbroken, dan is hij verplicht tot een billijke schadevergoeding. Het bewijs van een fout in hoofde van de aansprakelijk gestelde eigenaar is niet vereist."

"STRAFWETBOEK: In die gevallen waar de milieuwetgeving met de voeten wordt getreden, waar metingen of vaststellingen dit kunnen bevestigen, is de opmaak van een proces-verbaal door de bevoegde instantie aangewezen. Op basis hiervan kan de strafrechter maatregelen opleggen om de toestand te normaliseren. De strafrechter kan eveneens een geldboete of gevangenisstraf opleggen, goederen verbeurdverklaren, een tijdelijke of definitieve sluiting van een inrichting bevelen, de veroordeelde verplichten afvalstoffen te verwijderen, de afbraak van een inrichting bevelen of de veroordeelde verplichten de toestand in de oorspronkelijke staat te herstellen. In situaties met eerder beperkte geurhinder hebben strafrechters totnogtoe meermaals beslist om de zaak te seponeren. Het Milieuhandhavingsdecreet biedt hiervoor sinds haar inwerkingtreding een alternatief via de alternatieve bestuurlijke geldboete."

"NIEUWE GEMEENTEWET: Gemeenten hebben de bevoegdheid, op basis van artikels 119, 119bis en 135 §2 van de Nieuwe Gemeentewet, om gemeentelijke politieverordeningen in te stellen, voor zover er sprake is van openbare overlast. Overtredingen van deze verordeningen kunnen aanleiding geven tot een administratieve boete, die kan oplopen tot maximaal 250 euro. Verschillende gemeenten hebben in hun reglementen bepalingen opgenomen m.b.t. de beperking van geurhinder. Neem contact op met de milieuambtenaar van uw gemeente om te weten welke bepalingen precies zijn opgenomen in het gemeentelijke politiereglement."
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.


Danny Claeys
Topic Starter
Berichten: 7
Juridisch actief: Nee

#8 , 04 mei 2017 15:36

Ondertussen heeft buurman één meter kachelbuis in zijn terracotta schouw gestoken om zodoende toch boven zijn nok uit te komen. Deze is echter laagbouw zo dat zijn schouw nu ongeveer 4.5m hoog staat. Maar blaast ondertussen wel kwistig met rook, en met de oostenwind nu.... Ondanks alle ramen en deuren pottoe zit de stank binnen.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”