Eerste aankoop dakappartement

Ln Th
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Eerste aankoop dakappartement

#1 , 15 dec 2016 19:56

Hulp en raad is allemaal welkom:

Het is de eerste maal dat ik een appartement gaat aankopen het is namelijk een gebouw van 2 verdiepingen met 5 garages op het gelijkvloers. Mijn aankoop zou dan het dakappartement zijn met inclusief 1 garage. Het dak is inmiddels gerenoveerd in 2016. Hoe kan ik aanhalen dat deze al volledig betaald is en het appartement vrij, zuiver en onbelast is.


Waarop moet ik zeker juridisch op letten bij de aankoop?
En hoe moet ik achterhalen van genotsrecht van het dak? : Want stel dat het dak na 10 jaar nog een herstelling moet ondergaan, zijn deze kosten enkel voor mij of ook voor de onderburen. Ik neem aan dat de onderburen er ook voor moeten opdraaien want de warmte stijgt naar boven en als het dak niet goed is dan loopt ook de warmte weg. en bij een lek kan deze ook schade toebrengen aan de onderburen.
Maar waar ik ook ergens heb gelezen is bij een gebouw met bv. 10 eigenaars en als 1 eigenaar zijn deel niet betaalt dienen de 9 anderen er wel voor moeten opdraaien. In mijn geval zitten we maar met 2 bewoners. Dus als ik dit artikel moet geloven die ik heb gelezen kan het oplopen tot 50%. Wat ik natuurlijk zeker wil weten hoe ik deze kan vermijden of oplossen indien dit geval ooit zal voorkomen
Zou er iemand mij hierbij kunnen helpen...

groetjes

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 15 dec 2016 20:40

"Maar waar ik ook ergens heb gelezen is bij een gebouw met bv. 10 eigenaars en als 1 eigenaar zijn deel niet betaalt dienen de 9 anderen er wel voor moeten opdraaien. In mijn geval zitten we maar met 2 bewoners. Dus als ik dit artikel moet geloven die ik heb gelezen kan het oplopen tot 50%. Wat ik natuurlijk zeker wil weten hoe ik deze kan vermijden of oplossen indien dit geval ooit zal voorkomen"

Dat klopt. Het is niet te voorkomen. Het enige dat u kunt doen eens ermee geconfronteerd is het dagvaarden van de wanbetaler.
Het antwoord op uw andere vragen staat in de statuten van dat gebouw.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

observer
Berichten: 109

#3 , 15 dec 2016 23:56

Nuttig om lezen, een brochure van de Koning Boudewijnstichting, bestemd voor kandidaat kopers van een mede-eigendom

En ook de/uw notaris heeft de plicht een pak informatie op te vragen aan de syndficus, by wet geregeld zelfs ( verslagen van de de laatste algemene vergaderingen, de laatste jaarlijkse aanrekeningen van de kosten, en nog meer....


Succes

Reclame

naicwill
Berichten: 715

#4 , 16 dec 2016 07:38

Wet mede. Eigendom:

Art. 577-11

§ 1 In het vooruitzicht van de overdracht van het eigendomsrecht van een kavel deelt de optredende notaris, eenieder die beroepshalve optreedt als tussenpersoon of de overdrager aan de verkrijger vòòr de ondertekening van de overeenkomst of, in voorkomend geval, van het aankoopbod of van de aankoopbelofte, de volgende inlichtingen en documenten mee, die de syndicus hem op eenvoudig verzoek bezorgt binnen een termijn van vijftien dagen:

1° het bedrag van het werkkapitaal en dat van het reservekapitaal, zoals bepaald in §5, tweede en derde lid;
2° het bedrag van de eventuele door de overdrager verschuldigde achterstallen;
3° de toestand van de oproepen tot kapitaalinbreng met betrekking tot het reservekapitaal en waartoe de algemene vergadering vóór de vaste datum van de eigendomsoverdracht heeft besloten;
4° in voorkomend geval, het overzicht van de hangende gerechtelijke procedures in verband met de mede-eigendom;
5° de notulen van de gewone en buitengewone algemene vergaderingen van de vorige drie jaar, alsook de periodieke afrekeningen van de lasten van de vorige twee jaar;
6° een afschrift van de recentste balans die door de algemene vergadering van de vereniging van mede-eigenaars werd goedgekeurd.
Indien de syndicus niet antwoordt binnen vijftien dagen na het verzoek, stelt de notaris, eenieder die beroepshalve optreedt als tussenpersoon of de overdrager de partijen in kennis van diens verzuim.

§ 2 In geval van overdracht of van aanwijzing van het eigendomsrecht van een kavel onder de levenden of wegens overlijden verzoekt de optredende notaris, bij een ter post aangetekende brief, de syndicus van de vereniging van mede-eigenaars hem de volgende inlichtingen en documenten mee te delen :

1° het bedrag van de uitgaven voor behoud, onderhoud, herstelling en vernieuwing waartoe de algemene vergadering of de syndicus vóór de vaste datum van de eigendomsoverdracht heeft besloten, maar waarvan de syndicus pas na die datum om betaling heeft verzocht;
2° een staat van de oproepen tot kapitaalinbreng die door de algemene vergadering van de mede-eigenaars zijn goedgekeurd vóór de vaste datum van de eigendomsoverdracht, alsook de kostprijs van de dringende werkzaamheden waarvan de syndicus pas na die datum om betaling heeft verzocht;
3° een staat van de kosten verbonden aan het verkrijgen van gemeenschappelijke delen, waartoe de algemene vergadering vóór de vaste datum van de eigendomsoverdracht heeft besloten, maar waarvan de syndicus pas na die datum om betaling heeft verzocht;
4° een staat van de door de vereniging van mede-eigenaars vaststaande verschuldigde bedragen, ten gevolge van geschillen ontstaan vòòr de vaste datum van de eigendomsoverdracht, maar waarvan de syndicus pas na die datum om betaling heeft verzocht.
De documenten vermeld in §1 worden door de notaris op dezelfde wijze aan de syndicus gevraagd als de nieuwe mede-eigenaar ze nog niet in zijn bezit heeft.
De notaris deelt vervolgens deze documenten mee aan de verkrijger. Indien de syndicus niet antwoordt binnen dertig dagen na het verzoek, stelt de notaris de partijen in
kennis van diens verzuim.

Onverminderd andersluidende overeenkomst tussen partijen inzake de bijdrage in de schuld, draagt de nieuwe mede-eigenaar het bedrag van de in het eerste lid, 1°, 2°, 3° en 4° vermelde schulden.
De gewone lasten worden gedragen door de nieuwe mede-eigenaar vanaf de dag waarop hij effectief gebruik heeft gemaakt van de gemeenschappelijke delen.
Bij een overdracht of aanwijzing van het eigendomsrecht is de verkrijger evenwel verplicht tot betaling van de buitengewone lasten en de oproepen tot kapitaalinbreng waartoe de algemene vergadering van de mede-eigenaars heeft besloten, indien deze heeft plaatsgehad tussen het sluiten van de overeenkomst en het verlijden van de authentieke akte en indien hij over een volmacht beschikte om aan de algemene vergadering deel te nemen.
viewtopic.php?f=39&t=21331
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

naicwill
Berichten: 715

#5 , 16 dec 2016 07:41

Artikel waar observer naar verwijst
https://www.kbs-frb.be/nl/~/media/Files ... 3-r8-2.pdf
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”