Gemeenschappelijke rioleringen

NBSFV87
Topic Starter
Berichten: 80
Juridisch actief: Nee

Gemeenschappelijke rioleringen

#1 , 29 nov 2016 11:41

Beste,

We hebben eind vorig jaar een huis gekocht van circa 1920. Er waren geen erfdienstbaarheden op het huis aanwezig.

We hebben onlangs ontdekt, door een zwaar verstopte wc, douche en keuken, dat al onze afvoerwater en wc-water naar onze buren gaat. De woning ernaast is echter een leegstaande woning, die serieus aan het vervallen is. De eigenaar is overleden en het huis is verdeeld onder de kinderen. Ze zijn bezig met afbraakwerken en we vermoeden dat het huis 'binnenkort' afgebroken zal worden.

Wat kunnen we hieraan doen? Afgezien van de ouderdom van ons huis en de mogelijke instabiliteit, zouden we ons eigen rioleringen kunnen aanleggen door minstens 1,5 meter diep te moeten boren (ons huis ligt op een verhoogde) en de helft van ons huis afbreken (heel de lengte), plus alle afvoeren herplaatsen (douche, keuken, lavabo's, etc). Ik vermoed een kostenplaatje van minstens 5000 euro. Waarschijnlijk meer, architect niet ingerekend, want steunmuur zou afgebroken moeten worden. En de kosten van de gemeente voor het aanleggen van een riolering niet meegerekend.

Hadden we dit geweten, hadden we dat huis uiteraard nooit gekocht. Daarbovenop hebben we tijdens de ontstoppingswerken vernomen dat bepaalde buizen nog van lood zijn (volledig verstopt achter muren van bijna 100 jaar oud) en een sterk opkomende vochtprobleem in het huis, niet aanwezig bij de aankoop van de woning (en we verwarmen en verluchten ons huis goed, daar ligt het probleem niet aan).

Wat kunnen we hieraan doen? Verborgen gebreken? Erfdienstbaarheden op de rioleringen?

Alvast bedankt voor de informatie.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 29 nov 2016 12:38

Vroeger gebeurde dit zeer regelmatig dat eigenaars die meerdere huizen samen bouwden rioleringen en beerputten gemeenschappelijk maakten.
Hoe verlopen uw aflopen, Komen ze allemaal samen in een algemene buis onder uw eigendom, alvorens ze naar de buur gaan, of is ieder toestel afzonderlijk aangesloten op de riolering bij de buur.
Ik zie niet zo onmiddellijk waarom ieder toestel zou moeten worden uitgebroken, evenals dragende muren.
Je kan natuurlijk kiezen voor een lage en waarschijnlijk dure procedure voor een rechter, of zelf een aansluiting laten maken op de hoofdriolering onder straat.

NBSFV87
Topic Starter
Berichten: 80
Juridisch actief: Nee

#3 , 29 nov 2016 13:39

Bedankt voor uw reactie.

Volgens de loodgieter komen de afvoeren in één punt achteraan ons huis, direct onder en naast de wc (zo'n 25 m van de straat verwijderd) en gaan dan rechtstreeks naar de buren. De afstand tussen dat punt en de buren is nog geen meter lang. We hebben dus zeer weinig leidingen bij ons thuis.

Om de riolering naar de straat te brengen, moeten we 4/5 van onze vloeren afbreken (zo'n 25 m naar de straat toe). Daartussen is een belangrijke muur, dewelke we voor een deel moeten afbreken als we leidingen willen plaatsen (anders geraken ze er niet door). Het huis 'daalt ook af', met trappen, dus gaan we steeds dieper en dieper moeten graven om de helling te behouden zodat de afvoer voldoende kracht heeft om het huis uit te gaan, dit volgens de mensen die bij ons zijn komen kijken.
Sommige aflopen komen niet rechtstreeks naar beneden, maar gaan eerst naar de andere kant (dus links van het huis, dan naar onder en volgen dan weer rechts de afvoer van de wc (niet echt slimme constructie geweest vermoeden we). Het is onze inziens minder kostelijk om de aflopen te herplaatsen dan nog een ander deel van de vloer te moeten openbreken om de leidingen in een Y mocht te laten gaan en aan te sluiten op de 'nieuwe' leidingen.

Tenslotte als de buren morgen de afvoerleidingen 'afbreken', zitten wij volledig zonder afvoer. We kunnen die niet in één paar dagen laten maken. Vermits ze al met afbraakwerken bezig zijn, zijn we erg verveeld. We willen graag dat ze afblijven van die afvoerleidingen totdat wij tenminste een oplossing hebben voorzien. Wat als ze zeggen 'het zijn onze zaken niet'? In ons notariële akte staat er ook niets in betreffende de afvoer.

Reclame

mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 29 nov 2016 15:31

Wat staat er in de akte van de buren?
Gezien het een bestaande situatie is kunnen zij die niet zomaar wijzigen. Ze zullen, dus de afvoer van uw riolering moeten blijven verzekeren, tenminste toch tijdelijk.
Ik maak uit uw commentaar op dat uw huis geen kelder heeft. Buurman kan uw oude leidingen voorlopig laten liggen en dan een nieuwe riool, juist naast uw muur, kunnen leggen. De afloop blijft dan wel via de buur lopen.
Vraag is echter of ze wel vrijwillig mee een oplossing zullen willen zoeken. Best een advocaat in de hand nemen om deze zaak degelijk te regelen. Willen ze niet meewerken, zal je naar de vrederechter moeten, die dan een deskundige zal aanstellen.

Ze kunnen u in ieder geval niet van de éne dag op de andere zonder riolering zetten.
Heb je al eens contact opgenomen met uw gemeente (technische dienst of rioleringsdienst)? Die kunnen u ook adviseren en een oplossing zoeken.

naicwill
Berichten: 715

#5 , 29 nov 2016 16:11

"Erfdienstbaarheden op de rioleringen?"

2: Kan het rioolrecht verkregen worden door verjaring na 30-jarig bezit?

Lees volledig verhaal op
http://www.dimension.be/cms/grafisch/ar ... L%2036.pdf
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

naicwill
Berichten: 715

#6 , 29 nov 2016 16:22

"Verborgen gebreken"

Wanneer de verkoper nog aansprakelijk gesteld kan worden, moet je echter binnen een korte termijn juridische stappen ondernemen. Sommigen nemen aan dat deze termijn maximaal zes maanden mag bedragen, anderen halen dan weer maximaal één jaar aan en dit vanaf het ontdekken van het gebrek
http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ ... de-hinder/
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#7 , 29 nov 2016 16:35

Ik stel me toch de vraag of dit wel een verborgen gebrek is ?

Praktisch bij ieder huis kan je zien waar de aansluiting van de riool op de straat is, en bij aankoop van een woonst is het toch normaal dat de riolering besproken word, de afvoer van het hemelwater en het afval water, ik heb nog twee woonsten gekocht en daar stond het in de akte, mijn eerste werk was zelf voor de afvoer te zorgen.
Als je het zelf kan doen is dit niet zo een duur werk.
Als je het laat doen dan kan dit hoog oplopen.

Versta ook niet waarom je een 1,5m diep zou moeten delven als je in de hoogte woont, water loop sowieso naar beneden.?
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”