Aansprakelijkheid syndicus niet betalen premie brandpolis

Chanthelma
Topic Starter
Berichten: 98

Aansprakelijkheid syndicus niet betalen premie brandpolis

#1 , 21 okt 2016 15:39

Aansprakelijkheid van de syndicus :

de syndicus heeft nagelaten de premie voor de brandverzekering van het gebouw te betalen.

Er is een schadegeval, waterschade, niet gedekt daar de waarborgen werden geschorst wegens niet betaling premie. De syndicus meldt dat hij de kwitantie(s) niet heeft ontvangen daar het adres van de verzekeringsnemer de residentie was ipv p/a de syndicus en dat hij dus niet verantwoordelijk is.

De syndicus heeft gemeld aan de schadelijder dat het schadegeval niet gedekt is doch heeft niet de werkelijke reden gezegd waarom dit niet gedekt is, namelijk dat de waarborgen geschorst waren wegens niet betaling premie.

Wat nu?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 21 okt 2016 15:58

Het is aan de syndicus na te kuijken of alle premies tijdig betaald worden. Hij moet er ook voor zorgen dat de briefwisseling bij hem toekomt. Daarvoor wordt hij ook betaald.
Algemene vergadering kan hem voor de vrederechter dagen

naicwill
Berichten: 715

#3 , 21 okt 2016 16:05

1 De aansprakelijkheid van de syndicus ten aanzien van de VME

De wet kwalificeert de opdracht van de syndicus duidelijk als een lastgeving of een mandaat. Toegepast op de mede-eigendom betekent dit dat de rechtshandelingen die de syndicus stelt in het belang van de mede-eigendom, in naam en voor rekening van de VME worden gesteld. Enkel de VME zal aldus in principe gehouden door de gestelde rechtshandelingen.

Deze lastgeving wordt wettelijk beschouwd als een contract. De aansprakelijkheid van de syndicus ten aanzien van de VME is bijgevolg contractueel.

Zoals reeds kort werd aangestipt, kan de syndicus evenwel enkel aansprakelijk gesteld worden door de VME wanneer hij zijn taak niet of slecht uitvoert.

De VME zal aldus moeten aantonen dat de syndicus een persoonlijke fout heeft begaan. Deze persoonlijke fout kan bestaan uit een nalatigheid, onvoorzichtigheid of zelfs laattijdigheid in de uitvoering van zijn opdracht.

Om te beoordelen of de syndicus een fout heeft begaan, zal het gedrag van de syndicus in kwestie moeten vergeleken worden met dat van elke andere normale en zorgvuldige syndicus in dezelfde omstandigheden.

Gelukkig worden evenwel niet alle syndici over dezelfde kam geschoren. Het criterium van de normale en zorgvuldige syndicus zal immers strenger dan wel minder streng worden ingevuld naargelang het respectievelijk een professionele, dan wel een onbezoldigde syndicus betreft.

Typische voorbeelden van situaties waarin er een persoonlijke, contractuele aansprakelijkheid ontstaat van de syndicus zijn onder meer een slecht onderhoud van de liften, het nalaten een collectieve verzekeringspolis af te sluiten voor het gebouw of de verzekeringspremies te betalen en het nalaten om een algemene vergadering bijeen te roepen wanneer dit noodzakelijk is.
http://www.adlex.be/nl/team/1968-kristi ... mentsrecht
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

Reclame

Chanthelma
Topic Starter
Berichten: 98

#4 , 21 okt 2016 16:07

Hartelijk dank voor jullie snel antwoord op mijn vraag.
Vriendelijke groeten,

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”