Mogen ramen in appartementsgebouw eenzijdig vervangen worden ?

Reneee
Topic Starter
Berichten: 43
Juridisch actief: Nee

Mogen ramen in appartementsgebouw eenzijdig vervangen worden ?

#1 , 07 okt 2016 11:59

Het appartementsgebouw telt 11 eenheden verdeeld onder 3 eigenaars. Wij ( 2 eigenaars ) willen de ramen van het appartementsgebouw laten vervangen ( zijn reeds 40 jaar oud ) beide samen bezitten wij 8 van de 11 eenheden, doch in 10.000 hebben wij samen maar 73,8% van het totaal. Kunnen wij nu eenzijdig met ons 2 toch beslissen van nieuwe ramen te laten plaatsen in onze appartementen, ook als de 3de eigenaar niet meedoet of moeten wij 75% van het totaal hebben om deze beslissing te kunnen uitvoeren ? Kunnen wij ook alleen beslissen ( 1 eigenaar ) om nieuwe ramen te plaatsen, welliswaar rekening houdende met wat er in de basisakte vermeld staat over indeling en kleur.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 07 okt 2016 12:11

Ik denk niet dat het verplicht is alle appartementen gelijktijdig aan te pakken. Daar beslist iedere eigenaar afzonderlijk over per appartement, voor zover de indeling en kleur van het geheel gerespecteerd wordt. Je zou dus bvb ieder jaar een appartement kunnen aanpakken, alhoewel het goedkoper zou komen om alles samen en gezamenlijk te laten uitvoeren.

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#3 , 07 okt 2016 12:35

Ramen zijn bijna steeds privaat. Elke eigenaar beslist afzonderlijk.
Maar zoals mava105 reeds zei moet één en ander gerespecteerd
worden qua uiterlijk (niet wat betreft materiaal).
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Reclame

naicwill
Berichten: 715

#4 , 07 okt 2016 13:06

Wat te doen bij verbouwing van appartement in mede-eigendom?
Enrico DE SIMONE - 16/11/2010
Wij hebben enkele jaren geleden een appartementje in een mede-eigendom gekocht. Aan de achterkant zitten we nog met ramen die enkel glas hebben. We willen de ramen nu laten vervangen door ramen met dubbel glas. Maar in de statuten van de mede-eigendom staat dat het uitzicht van het gebouw behouden moet blijven. Wat kunnen we doen?

U zult uw plannen moeten voorleggen aan de algemene vergadering van mede-eigenaars. De werken die u wilt laten uitvoeren aan uw ramen hebben weliswaar betrekking op uw privé eigendom, maar ze maken deel uit van een groter gemeenschappelijk geheel, de gevel. Om esthetische en constructie redenen kan daar niet zomaar afbreuk aan worden gedaan.
De algemene vergadering kan beslissen dat u de werken mag laten uitvoeren. Om uw mede-eigenaars te overtuigen zou u best aan de hand van een bestek duidelijk maken dat de nieuwe ramen het geheel niet verstoren en het uitzicht niet noemenswaardig veranderen.

Voor zo’n beslissing moet drie vierde van de aanwezige mede-eigenaars akkoord gaan. Onthoudingen, blanco of ongeldige stemmen tellen niet mee. Zijn er bijvoorbeeld 20 eigenaars op de vergadering aanwezig, waarvan er 11 voor stemmen, 4 tegen en 5 zich onthouden of blanco stemmen, dan mag u de werken laten uitvoeren. Immers er wordt enkel rekening gehouden met de mensen die voor of tegen hebben gestemd, dat zijn er 14. 11 hebben voorgestemd, dat is meer dan drie vierde.

Hoe de stemmen moeten worden berekend werd recentelijk wettelijk aangepast. Ook nieuw is dat de statuten geen strengere normen mogen opleggen. Als bijvoorbeeld in de statuten zou zijn bepaald dat voor de uit te voeren werken tachtig of meer procent van de stemmen is vereist, is die bepaling vanaf 1 september niet meer geldig.

Stel dat de algemene vergadering uw vraag afwijst, kan u eventueel naar de vrederechter stappen. U heeft hiervoor vier maanden de tijd te rekenen van de datum van de algemene vergadering. Maar in uw geval is voorzichtigheid geboden. U zou zich moeten beroepen op de onrechtmatigheid van de weigeringsbeslissing. U zult moeten aantonen dat het uitzicht van het gebouw niet wordt aangetast en dat het nadeel dat u lijdt absoluut niet opweegt tegen het voordeel dat de gemeenschap van mede-eigenaars zou kunnen hebben bij de weigering.

Enrico De Simone, advocaat, PROGRESS Lawyers Network, Antwerpen
http://www.progresslaw.net/?pg=550&id=758
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#5 , 07 okt 2016 13:18

Akkoord van de AV is enkel vereist indien het vervangen van de ramen het esthetisch uitzicht van gebouw (enigszins) wijzigt.
Voor vervanging door identiek uitziende ramen is dat niet vereist.
Zoniet zou men een raam dat door een storm vernield is niet kunnen vervangen zonder het akkoord van de AV.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”