buren beweren van vorige eigenaar een stuk grond gekregen te hebben

Bart1974
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

buren beweren van vorige eigenaar een stuk grond gekregen te hebben

#1 , 09 sep 2016 14:45

Beste,

15 jaar geleden kochten wij een oude woning met een stukje grond.
Wij hebben toen de grond nooit nagemeten (er niet bij stilgestaan en het leek ons correct).
Nu blijkt dat de buren een groot stuk (100 vierkante meter) "gekregen hebben van de vorige eigenaar". Dit was en is niet gekend door de notaris noch op het kadaster. Ze beweren dat ze dit kunnen bewijzen aan de hand van een ondertekende brief van de vorige eigenaar (die is een aantal jaar geleden overleden).
Intussen hebben de buren een omheining gebouwd en een aanbouw aan de woning op een deel van het stuk "verkregen" grond geplaatst.

Wat zijn nu onze rechten?
Is er een mogelijkheid dat wij deze grond terugvragen?
Tenslotte hebben wij voor de grond betaald en hebben zij nooit stappen ondernomen om dit officieel te maken (bij het kadaster of notaris).

Bedankt voor jullie antwoord.

Bart

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mjers
Berichten: 1788

#2 , 09 sep 2016 14:51

Het "briefje" heeft geen enkele waarde. Een overeenkomst met een vorige eigenaar heeft voor de huidige eigenaar geen enkele betekenis. Die overeenkomst is voortdurend en blijft enkel bestaan zolang de oorspronkelijke voorwaarden van die overeenkomst niet veranderen. Als die vorige eigenaar opeens geen eigenaar meer is, dan kan die overeenkomst die hij had inzake de grond, dus nooit blijven bestaan.
Dit simpelweg omdat hij geen beslissingsrecht meer heeft over grond die hij verkocht heeft.

Dit had men moeten vastleggen in de akte. U hebt een woning gekocht op basis van jullie akte. Wat er dus in jullie akte staat is wat jullie bezitten.

Hun eis op die grond is dus onwettig.


Aan de andere kant... Wat is het gevolg voor die mensen als jullie opeens die grond terugeisen? Moeten zij dan een deel van hun woning afbreken?
Indien ja, dan zal je geen aanspraak kunnen maken op die grond. Het voordeel dat u hebt moet altijd in evenwicht zijn met het nadeel dat de tegenpartij ondervind. Anders is sprake van rechtsmisbruik.
Wel moeten zij die grond afkopen van u aan een prijs groter/of gelijk aan de marktwaarde + een schadevergoeding.

Dit zal u sowieso moeten afdwingen via de rechtbank van eerste aanleg. Eerste stap is dus een advocaat. Tenzij jullie er zelf uitkomen uiteraard, maar als ik het verhaal zo lees zal dit heel moeilijk zijn...

Sirkii
Berichten: 5396

#3 , 09 sep 2016 21:13

Is de 30 jarige verkrijging hier niet van toepassing?

Reclame

mjers
Berichten: 1788

#4 , 09 sep 2016 21:42

Is de 30 jarige verkrijging hier niet van toepassing?
De 30 jarige verjaring betekent niet dat zij eigenaar van de grond zijn. Het kan enkel gebruikt worden in de rechtbank. Als de rechter de verjaring bewezen acht, kan hij daarmee rekening houden in het vonnis. Maar er zomaar vanuit gaan dat mensen eigenaar worden na het 30 jarig gebruik is een welliswaar populaire maar verkeerde denkIjze.

pho450
Berichten: 192

#5 , 25 sep 2016 11:20

Er zijn enkele zaken onduidelijk in de openingspost. Je kocht de grond 15 jaar geleden, wat was toen de toestand van het betwiste stuk? Behoorde dit visueel (haag, omheining of dergelijke) bij jouw stuk of dit van de buren?
Je schrijft "Intussen hebben de buren ..." , wanneer was dit dan? En vooral, waarom heb je toen niet ingegrepen? Ik kan me moeilijk voorstellen dat je buur plots een omheining en een gebouw op jouw grond plaatst en dat je dit zomaar laat gebeuren.

Bart1974
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#6 , 28 jan 2017 12:27

Beste,

Bedankt voor uw post en hierbij een korte verduidelijking.

Concreet wil ik zeggen dat de buren, voordat wij het stuk grond hebben gekocht, reeds op die grond een scheidingsmuur hebben geplaatst en een stuk hebben bijgebouwd aan hun huis. "Visueel" om uw woorden te gebruiken, stonden de muur en bijgebouw dus reeds op het stuk dat wij kochten.
Dit werd nooit geofficialiseerd en was niet geweten door de notaris of op het kadaster.
De fout die wij gemaakt hebben in dit verhaal is dat we nooit het perceel hebben opgemeten en nu blijkbaar "op papier" eigenaar zijn van een stuk grond die de buren gebruiken.
Hoe kunnen we dit het best aanpakken?

Vriendelijk bedankt voor uw antwoordje.

Bart

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#7 , 28 jan 2017 13:18

Hoe lang staat dat bouwsel daar al?
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Bart1974
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#8 , 28 jan 2017 18:54

Dus minstens 15 jaar.
De dag dat we ons huis kochten werd de scheidingsmuur volledig afgewerkt. Ons huis stond al een aantal jaren leeg en dit leek ons toen niet abnormaal.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”