Opstarten VME voor vakantie woningen

Marian Okken
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Opstarten VME voor vakantie woningen

#1 , 28 jun 2016 14:00

Wij zijn Nederlandse en Belgische eigenaren van vakantie woningen op een recreatiepark. De grond waarop de huisjes staan is in bezit van de gemeente en in beheer van de eigenaar van het vakantiepark. Echter er is zeer veel achterstallig onderhoud in dit gebied en er is sprake van wanbeheer. Om hier iets tegen te doen willen wij graag een Vereniging van Mede Eigenaren oprichten. Hoe pakken wij dit aan? Wij zijn al in gesprek met de gemeente maar hebben meer advies nodig. In afwachting van uw reactie

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Maxime03
Berichten: 167
Juridisch actief: Nee

#2 , 28 jun 2016 14:43

Is nogal uitgebreid om hier een volledig betoog te schrijven. Volgens mij bekijk je best even onderstaande url. Hierin staat de wetgeving uitgelegd. Je kan natuurlijk ook altijd ten rade gaan bij een bestaande syndicus.

http://www.quimmo.be/blog/de-nieuwe-wet ... oedgekeurd

naicwill
Berichten: 715

#3 , 28 jun 2016 17:24

Het toepassingsgebied van de appartementswet

2.
In artikel 577-3 B.W. is voorzien dat de beginselen met betrekking tot de gedwongen mede-eigendom, neergelegd in artikel 577-2, § 9, en de bepalingen van deze afdeling van toepassing zijn op

ieder gebouw
of groep van gebouwen
waarvan het eigendomsrecht tussen verschillende personen verdeeld is volgens kavels
die elk een gebouwd privatief gedeelte en een aandeel in gemeenschappelijke onroerende bestanddelen bevatten.
! Het betreft cumulatieve voorwaarden, ze moeten allemaal vervuld zijn opdat de appartementswet toegepast kan worden. Als bijvoorbeeld gemeenschappelijke delen niet aanwezig zijn is er een voorwaarde niet voldaan.

3.
Uitzonderlijk zijn deze beginselen niet van toepassing voor zover de aard van de goederen zulks niet rechtvaardigt en alle mede-eigenaars instemmen met die afwijking.

4.
Wij gaan hier even verder op in.

1. “Gebouwen of groepen van gebouwen”
Men spreekt in de wet duidelijk over gebouwen en niet over onroerende goederen. Op die manier kunnen onroerende goederen die niet bebouwd zijn nooit onder toepassing van de wet vallen .

Wél behoeft het aandacht dat, hoewel in de praktijk veelal kortweg gesproken wordt over de Appartementwet, ook gebouwen van een andere aard of bestemming onder dit toepassingsgebied kunnen ressorteren.

Vb. : bungalowpark
Vb. : constellaties in functie van co – housing
Vb. : kantoorgebouw
…Lees volledig artikel
http://www.villajuris.be/index.php/actu ... tementswet
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

Reclame

naicwill
Berichten: 715

#4 , 28 jun 2016 17:43

Roland Timmermans : weekendverblijven en appartementsrecht

https://books.google.be/books?id=4fEf1N ... wet&f=true
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

naicwill
Berichten: 715

#5 , 28 jun 2016 17:58

VME oprichten
Deskundige Peter Leyseele op Quimmo

Beste, het feit dat u geen KBO kan terugvinden betekent de facto niet dat de VME niet bestaat. Vanaf het moment dat een splitsingsakte (basisakte) werd opgemaakt waarbij een opdeling gebeurde in privatieve en gemeenschappelijke delen (er van uitgaande dat er ook minstens twee verschillende eigenaars zijn), ontstaat een vereniging. Alleen houdt dit niet onmiddellijk in dat deze vereniging ook rechtspersoonlijkheid bezit en mogelijks werd zelfs het gebouw uit het gedwongen appartementsregime uitgesloten. De VME verkrijgt RP wanneer de statuten (basisakte en reglement werden overgeschreven). Evenwel wordt met de regelmaat van de klok in akten van kleinere gebouwen afstand gedaan van het dwingende regime waardoor art. 577-3 e.v. niet dwingend meer van toepassing zijn. Lees dus de akte er op na. Werd geen afstand gedaan en werden de statuten overgeschreven, dan komt het de syndicus toe om een KBO nummer aan te vragen.

http://www.quimmo.be/nl/forum/syndicus- ... -oprichten
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

naicwill
Berichten: 715

#6 , 28 jun 2016 20:45

Nogmaals Peter Leyseele = Pedro

De vereniging van mede-eigenaars ontstaat van rechtswege wanneer het eigendomsrecht tussen twee of meerdere eigenaars verdeeld is en waarbij er opdeling gebeurt tussen privatieve en gemeenschappelijke delen. M.a.w. zij ontstaat al vanaf het moment dat er twee verschillende mede-eigenaars zijn. Door overschrijving van de statuten verkrijgt de VME rechtspersoonlijkheid.

Wel is het zo dat binnen nieuwe VME's deze in eerste instantie 'slapend' zal zijn en dit tot aan het moment dat de eerste vergadering samenkomt. Meestal voorzien de statuten dat deze wordt samengeroepen, bijvoorbeeld vanaf het moment dat 20%, 25%,.... van de kavels verkocht werden. Dit niettegenstaande het recht van elke mede-eigenaar/belanghebbende om dienaangaande de vrederechter vroeger te vatten om tot de vergadering op te roepen.

Tijdens de eerste vergadering wordt de "eerste" syndicus aangesteld, moment vanaf wanneer de VME actief tot leven komt.

Het toekennen van een KBO nummer gebeurt i.p. automatisch na overschrijving van de statuten en i.p. vanaf dat er een rechtshandeling heeft plaats gevonden.
http://www.juridischforum.be/forum/view ... ro#p206181
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”