Buurvrouw dreigt haag te verwijderen

vHJulie
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

Buurvrouw dreigt haag te verwijderen

#1 , 16 jun 2016 14:26

Beste,

Eerst en vooral dank voor jullie tijd en moeite voor het formuleren van een antwoord op ons probleem.

Situatie schets: 4 jaar geleden kochten wij een stuk bouwgrond. Op de westelijke scheiding stond er een oude (meer dan 20 jaar oud) meidoornhaag, deze duidelijk langs de kant van onze grond jaren lang niet onderhouden geweest.
We hebben gebouwd, de haag mooi gesnoeid en onderhouden langs onze kant, en er langs onze kant ook een draad tegen gezet zodat onze honden niet zouden kunnen weg lopen. Ook hebben we langs onze zijde van de haag, nieuwe haagplanten geplant omdat de haag zo slecht was onderhouden dat er onderaan grote openingen waren.

Bij aankoop van onze grond, maakte onze buurvrouw en eigenaars van de grond naast het onze, duidelijk dat "ieder zijn kant" moest onderhouden. Dit leek ons logisch, gezien de haag op de perceelgrens staat.

Enkele maanden geleden is deze dame echter overleden. De dochter die heeft geërfd is vorige week bij ons langs gekomen om dood leuk te melden dat ze de haag zal verwijderen, wegens teveel onderhoud. We stelden voor dat we gerust haar kant willen mee snoeien, maar dit leek weinig impact te hebben op haar beslissing. Ze zegt dat het "haar haag is" en zij er dus mee doet wat ze wilt. Toen we haar melden dat er van ons een draad staat om te voorkomen dat onze honden zouden weg lopen, wist ze ook te zeggen, dat ze die er dan mee zou moeten uithalen omdat het niet zou lukken die haag te verwijderen zonder die draad mee te pakken.

Hierna ben ik gaan navragen bij ruimtelijke ordening. Uit de gegevens van kadaster en gemeente, blijkt dat deze haag dus bal op de perceelgrens staat.
Volgens het veldwetboek zou ze deze dan enkel mogen weg halen als ze iets in de plaats zet (wetboek spreekt van een muur).
Voor ons is het echt wel belangrijk dat dit haag blijft of er iets anders geplaatst wordt, want anders zitten wij langs een heel lang deel volledig "bloot" met een vreselijk zicht op een hangar van die op het stuk van die buurvrouw staat. Het gaat om een stuk van meer dan 35m lang.

We hebben onze buurvrouw nogmaals gecontacteerd om te melden dat zij die niet zomaar weg kan/mag doen, zonder onze toestemming, maar ze lijkt vast besloten en is van de mening dat omdat zij (haar moeder eigenlijk) de haag gekocht hebben, zij er dus ook alle rechten op hebben.

Klopt dit? Is het niet zo dat omdat de haag op minder dan 50cm van de perceelgrens is geplant, dat deze automatisch als gemeenschappelijk wordt beschouwd?

Alvast bedankt.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
giserke
Berichten: 2434

#2 , 16 jun 2016 17:39

Als die haag exact op de perceelgrens staat is toestemming nodig van beide eigenaars.

Maar een meidoorn mag daar feitelijk niet staan. In de meeste gemeenten zijn meidoorns op bufferzones en perceelgrenzen verboden.

eylis
Berichten: 8840

#3 , 16 jun 2016 17:46

doordat de haag op de perceelsgrens staat mag de buurvrouw deze niet zomaar verwijderen zonder uw toestemming. U heeft voorgesteld om ook de andere kant te onderhouden zodat ze er minder werk aan heeft. Dat is een mooi voorstel om haar probleem te verhelpen. Laat haar weten bij AS dat ze zich best door een objectieve deskundige laat informeren over de wetgeving. Dat deze zal bevestigen dat indien ze de haag verwijderd ze een strafbaar feit pleegt en dit nare gevolgen kan hebben voor haar. Meldt haar vriendelijk dat uw voorstel om de haag goed te onderhouden zeker nog steeds geldt.

en totaal offtopic, maar toch een aardig weetje: meidoornhagen zijn eerder zeldzaam en fantastische ecologische habitats voor fauna en flora in de tuin. Probeer 'm echt te redden!
8_)

Reclame

giserke
Berichten: 2434

#4 , 17 jun 2016 01:27

Meidoornhagen zijn vooral grote vuiligheid om te onderhouden. Ze zijn even gevaarlijk als stekkerdraad van Bekaert.
Daarom worden ze in veel gemeenten verboden.

mjers
Berichten: 1788

#5 , 17 jun 2016 10:22

ivm de wetgeving: zie bovenstaande antwoorden. Zij mag dus niet raken aan die haag zonder jullie toestemming.

Stuur haar een AS dat u niet wenst dat ze die haag verwijderd.
Trek ook duidelijke foto's van de huidige situatie.

En dan hopen dat ze die toch verwijderd. Herinner mij exacte dezelfde situatie in mijn actieve carriere. De rechter berekende een schadevergoeding van 200 frank/m per jaar dat die haag er stond... Komt in uw geval uit op een schadevergoeding van 140.000 frank of 3500 euro... en dit is 20 jaar geleden... Schadevergoeding voor dergelijke situaties ligt heel hoog omdat de wet een herstelling naar de oorspronkelijke situatie voorschrijft.
Bij het verwijderen van een haag is een herstelling onmogelijk en zal die buur een groot probleem hebben mocht je hiertegen juridische stappen ondernemen...

Dat ze jullie draad dan ook nog eens verwijderd is totaal te gek voor woorden... Indien ze dit werkelijk doet moeten jullie hiermee verder gaan.

sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#6 , 17 jun 2016 11:06

Best eens vragen op de gemeente/stad of dergelijke haag niet vatbaar is om te laten verwijderen. Gevaarlijk als je kleine kinderen heb of iets dergelijks.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

giserke
Berichten: 2434

#7 , 17 jun 2016 17:01

Ondanks dat de haag op de perceel lijn staat, vermoed ik dat TS zijn gelijk niet zal thuishalen om de meidoornhaag te laten staan. Zijn buurvrouw kan met de term veiligheid en het gemeentelijk beleid omtrent meidoornhagen redelijk makkelijk eisen dat die wordt verwijderd. TS zal wel kunnen eisen dat er terug een levende haag in de plaats komt.

eylis
Berichten: 8840

#8 , 17 jun 2016 21:03

giserke méén je dat nu dat gemeenten het plaatsen van een meidoornhaag verbieden? Dat is naar mijn gevoel totaal buiten de wet: meidoornhagen zijn géén verboden planten, heb je voorbeelden?? misschien raden ze het enkel af...

eylis
Berichten: 8840

#9 , 17 jun 2016 21:19

heb het even opgezocht: de enige informatie die ik gevonden is, is dat er een heleboel gemeenten zijn in vlaanderen die inwoners een subsidie toekennen die meidoorn- of sleedoornhagen willen aanplanten omwille van de biezondere ecologische eigenschappen. Dus neen, ik geloof niet echt dat naar de gemeente toestappen om de meidoornhaag te laten verwijderen omwille van veiligheidsoverwegingen zal lukken. Dan kan je gelijk ook vragen om oleanders, datura, buxus, taxus en thuja uit hagen te verbieden want die zijn extreem giftig.

mava105
Berichten: 22257
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#10 , 18 jun 2016 09:39

. omtrent meidoornhagen redelijk makkelijk eisen dat die wordt verwijderd. .
Moeten dan ook alle rozenstruken verwijderd worden? Of al die andere palneten en hagen met doornen?
In mijn jeugd (bijna 65 jaar geleden) was er een meidoornhaag rondom ons huis., en als kind waren wij telkens in blijde verwachting op de maand mei voor de honderden meikevers die we dan konden vangen. :D

bosprocureur
Berichten: 6854

#11 , 18 jun 2016 10:08

Heeft die eis tot verwijderen niets te maken met het gevaar op verspreiding van perenvuur?

sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#12 , 18 jun 2016 10:13

Misschien hier eens lezen of meidoornhaag wel zo onschuldig is buiten de stekels.

https://www.kuleuven-kulak.be/natuurbeh ... Distel.pdf
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#13 , 18 jun 2016 10:15

Heeft die eis tot verwijderen niets te maken met het gevaar op verspreiding van perenvuur?
Bacterievuur.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

bosprocureur
Berichten: 6854

#14 , 18 jun 2016 10:41

Inderdaad Sloeberken.

Bij ons heet dat perenvuur, in de volkstaal.

eylis
Berichten: 8840

#15 , 18 jun 2016 17:46

inderdaad sommige meidoorns kunnen ook aangetast raken door het bacterievuut, maar dat kunnen vele appel- en peresooren ook. , En de aangetaste planten kunnen dat ook verder snel verspreiden, maar voor een gezonde meidoorn is er géén enkele indicatie om die verplicht te verwijderen. Stel je voor zeg dat je alle perenbomen moet uittrekken omdat er hier en daar ene het bacterievuur heeft...Neen dus.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”