Bevoegdheden syndicus

Frank
Topic Starter
Berichten: 21
Locatie: Dendermonde

Bevoegdheden syndicus

#1 , 23 mei 2016 13:57

Verhuren appartement in gebouw met totaal 6 appartementen. Jaarlijks (op aanraden installateur) laten wij onze gaststookinstallatie nakijken en reinigen waarvan wij dan een attest bekomen. Hoor onlangs van andere bewoner dat dit bij hem nog nooit is gebeurd! Wat als er door mankement brand uitbreekt en schade wordt aangebracht aan andere appartementen, kan zijn verzekering een tussenkomst weigeren? Er is een syndicus aangeduid. Kunnen wij deze belasten met opvragen van de nodige attesten zoals bepaald bij wetgeving per appartement betreffende onderhoud 2 jaarlijks door erkend installateur. Hebben binnenkort Algemene Vergadering en zou daar deze vraag willen stellen
Bedankt,
Frankie

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 23 mei 2016 15:06

Indien kan aangetoond worden dat de schade veroorzaakt werd door een defect dat een gevolg is van het ontbreken van een tweejaarlijks nazicht, dan zal de blokpolis de schade vergoeden maar de verzekering zal op haar beurt trachten te recupereren bij de ingebreke gebleven eigenaar.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

naicwill
Berichten: 715

#3 , 23 mei 2016 16:25

Na een brand in een woning waarvan de eigenaar of de huurder vergat het jaarlijkse onderhoud te laten uitvoeren zal de verzekeringsonderneming in principe tussenkomen en de schade vergoeden. In de meeste brandpolissen is de tussenkomst van de verzekering ingeval van een brand die zijn oorzaak zou kunnen vinden in een gebrek aan onderhoud van de verwarmingsinstallatie of de schoorsteen niet expliciet uitgesloten, de verzekeraar hoort dus de schade te vergoeden als het een gedekt schadegeval betreft.
http://www.assuralia.be/index.php?id=18 ... 44b65974a5
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

Reclame

naicwill
Berichten: 715

#4 , 23 mei 2016 16:47

Binnen een mede - eigendom zal de basisakte steeds als uitgangspunt dienen.
Inzoverre de verwarmingsinstallaties tot de privatieve kavels behoren, rust deze verplichting op de privatieve eigenaars. De syndicus voert het dagelijks bestuur van de VME. Deze heeft in regel geen enkele zeggenschap op de privatieve kavels. Uiteraard kunnen in de basisaktes wel afwijkende bepalingen zijn opgenomen. Wat betreft de schoorsteen, zal ook de basisakte moeten worden bekeken. Meestal (dan wel quasi altijd) zal deze tot de gemene delen behoren.
De verplichte periodieke keuring zoals voorzien in het besluit van 8 december 2006 beschrijft wat een periodieke keuring inhoudt, o.a. het reinigen en onderhouden van de schoorsteen. Alleszins rust deze verplichting op de VME in de mate de schoorsteen tot de gemene delen behoort. Dit aspect zal dus tijdig op de agenda moeten worden geplaatst en de beslissingen hieromtrent door de algemene vergadering zullen door de syndicus moeten worden uitgevoerd, nu dit de taak is van de syndicus, naast daden van voorlopig beheer en bewarende maatregelen nemen.
M.a.w., ik zie niet onmiddellijk een grond op basis waarvan de syndicus u als privatieve eigenaar kan verplichten dergelijke attesten voor te leggen (tenzij in de basisakte uitdrukkelijk de syndicus deze bevoegdheid werd verleend), hoewel ik wel de vraag van de syndicus kan begrijpen. Niettemin draagt iedere mede - eigenaar wel zelf een grote verantwoordelijkheid wanneer hij niet tot tijdige keuring overgaat...
Nog kort, 95 % van alle stooktoestellen vallen binnen de toepassing van het bewuste besluit. Ook de toestellen binnen appartementsblokken. Betreft het een gemeenschappelijke installatie, behoort dit uiteraard tot de gemene delen en de verplichtingen van de VME.



_____________________________________________
- Antwoord van een Quimmo.be partner
Roel DE CLEERMAECKER is advocaat, met specialisatie in mede-eigendom
http://www.quimmo.be/nl/forum/juridisch ... jzen-op-av
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”