Onderverhuur toegelaten, gedeelten verkopen toegelaten maar verhuren verboden! Begrijpe wie begrijpen kan?

senrasen
Topic Starter
Berichten: 14

Onderverhuur toegelaten, gedeelten verkopen toegelaten maar verhuren verboden! Begrijpe wie begrijpen kan?

#1 , 19 mei 2016 23:26

Het is de eigenaars toegelaten met het oog op verkoop hun privatief in verscheidene privatieven onder te verdelen, mits voldaan wordt aan alle wettelijke voorwaarden.
Het is de eigenaars niet toegelaten met het oog op verhuring hun privatief in verscheidene privatieven onder te verdelen.
Het is toegelaten twee of meer aaneen palende privatieven in een enkel te verenigen.
b. Het is de eigenaars verboden wijzigingen aan te brengen aan de privatieve elementen die de gemeenschap aan¬belangen omdat zij zichtbaar zijn van op de straat of vanuit de gemeenschappelijke delen binnen het gebouw.
Dit geldt onder meer voor de ingangsdeuren van de privatieven, de vensters, de leuningen, de luiken en alle delen welke zichtbaar zijn, zoals vermeld, en zelfs voor wat betreft het schilderwerk ervan.
ARTIKEL 2 - WERKEN AAN DE PRIVATIEVE DELEN
Alle werken aan privatieve delen, waarbij de stevigheid en de esthetica van het woningcomplex aangetast wordt, zullen onderworpen worden aan de syndicus die ze zal overmaken aan de architect van het gebouw, of, bij gebreke, aan een architect van zijn keuze dewelke toezicht zal uitoefenen op deze werken en waarvan de honoraria ten laste vallen van de belanghebbende eigenaar. Deze laatste blijft verantwoordelijk voor de schade veroorzaakt door het uitvoeren der werken. De syndicus zal de plannen der veranderingswerken onderwerpen aan de algemene vergadering.
Ingeval eigenaars verwaarlozen de nodige werken aan hun eigendom te doen en daardoor andere privatieven of gemene delen blootstellen aan enige schade of nadelen, heeft de syndicus alle machten om ambtshalve alle dringende werken aan de privatieve delen van het privatief te doen uitvoeren op kosten van de eigenaar in gebreke. Ingeval van nood zal de syndicus op eigen initiatief mogen handelen. Hij zal gehouden zijn verslag uit te brengen bij de eerstvolgende algemene vergadering. Zo het geen spoedgeval betreft zal de syndicus zich eerst richten tot de algemene vergadering.
Bij onderhoudswerken aan sanitair, verwarming en elek¬trische installaties van de privatieve delen moet een bevoegd installateur geraadpleegd worden.
De algemene vergadering kan te allen tijde, mits de vereiste meerderheden, beslissen dat een gezamenlijk én ver¬plicht onderhoudscontract zal afgesloten worden voor alle privatieve branders van verwarmingsinstallaties in het gebouw.

ARTIKEL 3 VERHURING
De privatieven mogen slechts in huur gegeven worden aan eerbare en gegoede personen. Dezelfde verplichting rust op de huurder ingeval van onderhuur of afstand van huur.
De verhuring van delen van privatieven is verboden.
De huurcontracten moeten de huurders verplichten zich te houden aan de statuten en andere reglementen van de Residentie en aan de beslissingen genomen door de algemene vergadering.
De eigenaars moeten de huurders de verplichting opleggen te zorgen voor een degelijke verzekering van hun huur¬der¬s¬¬ri¬sico's, van hun verantwoordelijkheid tegenover de andere be¬woners van het appartementsgebouw en tegenover de buren.
De eigenaars zijn verplicht een kopie van de huurovereen¬komsten van hun privatieven aan de syndicus te overhandigen.
Ingeval van een geschreven of mondelinge huurovereenkomst zijn de eigenaars verplicht aan hun huurders een exemplaar van de statuten van de Residentie en van de andere reglementen van het appartementsgebouw te overhandigen.
De eigenaars zijn verplicht hun huurders op de hoogte te brengen van de wijzigingen aan huidige statuten en andere reglementen alsook van de voorschriften en beslissingen van de algemene vergadering die hen zouden kunnen aanbelangen.
Ingeval een huurder, een onderhuurder, of verkrijger van een huurceel de beschikkingen van de statuten en andere reglementen niet naleeft, is de eigenaar, na een tweede verwit¬tiging door de syndicus gegeven, ertoe gehouden de huurder wettelijk in gebreke te stellen.
ARTIKEL 4 – WIJZE VAN GEBRUIK EN BEWONING
1/ Bestemming van de privatieven:
° De appartementen zijn bestemd tot privé-bewoning. Het is nochtans toegelaten om in het geheel of in een gedeelte van de appartementen een vrij beroep, of kantoor te vestigen, voor zover dit geen abnormale hinder veroorzaakt voor de andere bewoners. Wie er een vrij beroep uitoefent of een kantoor vestigt mag in geen geval in het privatief meer dan één bediende per vijftien vierkante meter (15m²) gelijktijdig te werk stellen.
Indien tengevolge van de uitoefening van een vrij beroep of de vestiging van een kantoor, de gemeenschappelijke lasten zouden verhogen, zal degene die hiervan de oorzaak is, alleen deze verhoging moeten dragen.
De verhoging zal forfaitair vastgesteld worden door de algemene vergadering der mede-eigenaars, beslissend met een vier/vijfden meerderheid der stemmen.
Medische beroepen mogen hun praktijk uit¬oefenen in het gebouw, mits zij de nodige voorzorgen nemen qua veiligheid en gezondheid.
De appartementen die aangewend worden tot privé-bewoning mogen slechts betrokken worden door een aantal personen dat in verhouding staat tot de grootte en het aantal slaapkamers van het appartement.
Wordt een appartement betrokken door een groter aantal personen, en geeft dit aanleiding tot een verhoging van de gemeenschappelijke lasten, dan kan in afwachting dat een einde gesteld wordt aan deze toestand deze verhoging eveneens forfaitair vastgesteld worden door de algemene vergadering en ten laste van de betrokken eigenaar gelegd worden.
° De groendaken zullen aangelegd moeten worden met een sedumtaptijt.
° de daktuin behorende tot het penthouse zal moeten voorzien worden van een dakdichting, een beschermlaag of beschermmat, een drainagelaag van drie centimeter, een systeemfilter, een substraatlaag van dertig tot veertig centimeter dik waarin kan geplant worden.
° De winkelruimtes op het gelijkvloers mogen een handels- of een kantoorbestemming hebben, voor zover ze niet schaden aan de standing van het gebouw of schadelijk zijn wegens aantasting van de gezondheid of verspreiding van geuren; dit laatste wordt beoordeeld door de algemene vergadering, beslissend met een drie/vierden meerderheid der stemmen.
Het is evenwel uitdrukkelijk verboden horeca-activiteiten en aanverwante activiteiten zoals afhaaleten en dergelijke meer, uit te oefenen in het gebouw.
° Het gebruik van de garages en de parkeerplaatsen wordt beheerst door volgende bepalingen:
a. De ondergrondse garages en parkeerplaatsen mogen enkel tot parking dienen van voertuigen. De geparkeerde tuigen mogen wat betreft hun afmetingen hun afgebakende grenzen niet overschrijden. Het parkeren is verplicht op de daartoe aange¬duide plaats en dit binnen de afgebakende grenzen. Het is ten strengste verboden in de garages of op de parkeerplaatsen :
- benzine, olie of andere ontvlambare producten te plaatsen, welke brand zouden kunnen veroorzaken;
- materiaal of koopwaren te stapelen.
b. de garages, op de bovengrondse verdiepingen bereikbaar via de autolift mogen tot parking dienen van voertuigen én mogen ook als berging dienen van materiaal en koopwaren met uitzondering evenwel van benzine, olie of andere ontvlambare producten te plaatsen, welke brand zouden kunnen veroorzaken;
c. De eigenaars zijn verplicht hun garage en/of par-keerplaats in een onberispelijke staat van netheid te houden; bij gebreke hiervan zal de syndicus de parkeerplaats of de garage mogen laten reinigen op kosten van de in gebreke blijvende eigenaar.
d. Het is verboden te parkeren op de manoeuvreerruimte.
Dit verbod geldt zowel alle eigenaars, huurders en gebruikers van de garages, de parkeerplaatsen en van de autolift.
e. De eigenaars, huurders of anderen betrokken bij het gebruik van de privatieven of gemeenschappelijke delen van het complex zijn verantwoordelijk voor alle schade welke zij veroorzaken hetzij aan de gebouwen, hetzij aan de gestalde tuigen en zaken toebehorend aan derden, hetzij aan de bestaande installaties, hetzij aan personen wie het ook moge wezen. Zij dienen met de nodige omzichtigheid het gemeenschappelijke domein binnen te komen of te verlaten, ten einde alle ongevallen te voorkomen.
° autoliftcomplex
Het gebruik van het autoliftcomplex wordt beheerst door volgende bepalingen:
- Het autoliftcomplex zal dienen gebruikt te worden conform alle wettelijke, reglementaire, technische en huis¬houdelijke normen en voorschriften door de overheid en de vereniging van mede-eigenaars vastgelegd.
° De eigenaars, huurders of anderen betrokken bij het gebruik van de privatieven of gemeenschappelijke delen van het complex zijn verantwoordelijk voor alle schade welke zij ver¬oorzaken hetzij aan de gebouwen, hetzij aan de gestalde voertuigen en zaken toebehorend aan derden, hetzij aan de bestaande installaties, hetzij aan personen wie het ook moge wezen. Zij dienen met de nodige omzichtigheid het gemeen¬schappelijke domein binnen te komen of te verlaten, ten einde alle on¬gevallen te voorkomen.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 19 mei 2016 23:42

Die clausule staat in tal van basisaktes hoor.
Betekent dat kamerverhuur niet mag.

Voor verkoop mag opsplitsing indien de wettelijke bepalingen worden gerespecteerd.
Dus verkoop kamer per kamer kan niet.
Zeer grote appartementen of duplexen kunnen wel conform de wetgeving opgesplitst worden in twee kleinere appartementen.

Het zijn dus twee volledig verschillende zaken.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

senrasen
Topic Starter
Berichten: 14

#3 , 20 mei 2016 11:37

Ingeval een huurder, een onderhuurder, of verkrijger van een huurceel de beschikkingen van de statuten en andere reglementen niet naleeft, is de eigenaar, na een tweede verwit¬tiging door de syndicus gegeven, ertoe gehouden de huurder wettelijk in gebreke te stellen.

Onderverhuur is toch toegelaten? Dat is toch altijd een deel van een appartement ( toendertijd)? Zou het kunnen dat het verbod gedeelten te verhuren slaat op de apt die verdeeld zijn, niet mogen verhuurd worden aan verschillende huurders (alg onkosten te verdelen/quotiteit/apt)? Dat een eigenaar die iemand op een kamer laat verblijven (samen met de eigenaar) hier niet onder valt?

dank!

Reclame

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#4 , 20 mei 2016 12:46

Onderverhuur van een appartement is de doorverhuur van een app. door huurder A aan huurder B.
Heeft niets te maken met kamerverhuur.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”