Pagina 1 van 2

als vruchtgebruiker syndicus worden

Geplaatst: 13 mei 2016 19:52
door goeike
Geachte
Wij wonen in een gebouw met 9 appartementen . Mijn echtgenote en ik zijn vruchtgebruiker en ons enig kind bezit de naakte eigendom.
Onlangs heb ik de vraag gehad om syndicus van ons gebouw te worden, maar heb ondertussen vernomen dat men eigenaar dient te zijn en dat het in het stelsel van vruchtgebruiker niet mogelijk nog wettelijk kan.
Ik kan echter alleen maar in de wet vinden dat je eigenaar dient te zijn , echter kan ik nergens vinden dat het wel of niet kan als vruchtgebruiker.
Waar zou ik deze wettekst kunnen vinden .
mvg
goeike

Re: als vruchtgebruiker syndicus worden

Geplaatst: 13 mei 2016 20:00
door mava105
De meeste professionele syndici zijn toch ook geen mede-eigenaar van het gebouw. Als de VME u aanstelt, ben je het.

Re: als vruchtgebruiker syndicus worden

Geplaatst: 13 mei 2016 20:24
door naicwill
Deskundige petet Leyseele op Quimmo:

Beste,

Er zijn wel degelijk voorwaarden verbonden aan het uitvoeren van de functie als syndicus.

Ofwel is men mede-eigenaar en dan kan men zonder meer als syndicus optreden doch enkel en alleen in het gebouw(en) of de groep(en) van gebouwen waarbinnen de syndicus kavels in eigendom bezit.

Hij treedt alsdan als occasioneel mede-eigenaar syndicus op waarbij er hem geen specifieke voorwaarden worden opgelegd.

Vanaf het moment dat deze mede-eigenaar als syndicus wil fungeren in een gebouw of groep van gebouwen waarbinnen hij geen mede-eigenaar is, dient hij over een erkenning als vastgoedmakelaar te beschikken. Hij dient dan in het bezit te zijn van een zgn. BIV nummer.

Dit in dien verstande dat de beoefenaar niet onder artikel 4 van het KB van 1993 valt. Is dat het geval dan dient deze geen BIV nummer te hebben aangezien deze dan zelf onder de controle van een beroepsinstituut en tuchtorgaan staat. Bijvoorbeeld een advocaat-syndicus.

Een natuurlijk of rechtspersoon die als syndicus het beheer waarneemt van een of meerdere VME's waarbinnen hij geen mede-eigenaar is, wordt gelijkgesteld met een professional. Er kan alsdan bezwaarlijk worden gesteld dat hij de taak dan occasioneel en als mede-eigenaar uitvoert. Hij is dan trouwens ten opzichte van die betreffende VME een derde aangezien hij als niet mede-eigenaar geen lid van deze VME uitmaakt.

Dusdanig gelden voor hem dezelfde regels die aan een beroepssyndicus worden toegemeten.

Deze regels gelden ook voor andere derden waaronder huurders. Deze zijn immers ook geen mede-eigenaar en kunnen dus zonder beroepserkenning de functie van syndicus niet rechtsgeldig uitoefenen.

Henneman verwijst in haar tekst trouwens naar het KB van 1993.


Mvg.

Noot: Een mede-eigenaar syndicus heeft dezelfde aansprakelijkheid als een beroepssyndicus. Binnen de rechtspraak geldt - m.i. terecht - meer en meer dat beroepsfouten door een occasioneel syndicus begaan, op dezelfde wijze worden beoordeeld/bestraft als wanneer het om een beroepssyndicus zou gaan.
http://www.quimmo.be/nl/forum/syndicus- ... een-gebouw

Re: als vruchtgebruiker syndicus worden

Geplaatst: 13 mei 2016 20:28
door naicwill
Vruchtgebruiker als syndicus
Nogmaals Peter Leyseele op Quimmo

Beste,

M.i. kan dit niet. Conform de wet dient het om een mede-eigenaar/syndicus te gaan. M.a.w. iemand die binnen het gebouw of groep van gebouwen op een kavel een eigendomsrecht bezit.

Een vruchtgebruiker heeft een beperkt zakelijk recht op het eigendom wat dus geen eigendomsrecht is.
https://www.google.be/search?q=Welke+zi ... +%3Fquimmo

Re: als vruchtgebruiker syndicus worden

Geplaatst: 13 mei 2016 20:39
door naicwill
Het principe: hoe werkt het vruchtgebruik?

De officiële definitie van het begrip vruchtgebruik vinden we in artikel 578 van ons burgerlijk wetboek: "het is het recht om van een zaak, waarvan een ander de eigendom heeft, tijdelijk het genot te hebben, zoals de eigenaar zelf, maar met de verplichting om de zaak zelf in stand te houden."
http://plusmagazine.knack.be/recht-en-g ... 57317.html

Re: als vruchtgebruiker syndicus worden

Geplaatst: 13 mei 2016 20:52
door naicwill
professioneel syndicus ???

Syndicus Van Wijnsberghe Jan op Quimmo
Volgens appartement en recht van Kluwer mogen de volgende beroepscategoriën als als professioneel syndicus optreden:
- de vastgoedmakelaar ingeschreven bij het BIV
- accountant en belastingsconsulent enkel in het gebouw waar hij mede-eigenaar is
- een advocaat
- een architect
- bedrijfsrevisor enkel als mede-eigenaar
- boekhouder fiscalist
- landmeter-expert
- notaris

Re: als vruchtgebruiker syndicus worden

Geplaatst: 13 mei 2016 20:57
door asperger
Waarom zou een eenvoudige boekhouder-fiscalist mogen wat een accountant en bedrijfsrevisor niet mogen?
Onwaarschijnlijk.

Re: als vruchtgebruiker syndicus worden

Geplaatst: 13 mei 2016 21:21
door naicwill
Syndicus

De Wet van 30 juni 1994 betreffende de gedwongen mede-eigendom van onroerende goederen (momenteel artikel 577 van het Burgerlijk Wetboek) bepaalt dat wanneer de syndicus niet wordt aangeduid bij het ’Reglement van mede-eigendom’, hij benoemd wordt door de eerste algemene vergadering of, bij ontstentenis, bij beslissing van de vrederechter op verzoek van een mede-eigenaar.

Naast de hem krachtens het Reglement van mede-eigendom verleende bevoegdheden, is de syndicus in ieder geval belast met het samenroepen van de algemene vergaderingen, de uitvoering van de genomen beslissingen, het nemen van bewarende maatregelen en de voorlopige beheersdaden, het beheer van de fondsen van de vereniging van mede-eigenaars, het opstellen van een overzicht van de schulden en de uitgaven van bewaring, herstel en vernieuwing. De syndicus is als enige aansprakelijk voor zijn beheer en kan zijn bevoegdheden niet overdragen zonder het akkoord van de algemene vergadering.

Een erkend boekhouder(-fiscalist) is wettelijk gerechtigd deze functie uit te oefenen.
http://www.bibf.be/Index.asp?Idx=1848

Re: als vruchtgebruiker syndicus worden

Geplaatst: 13 mei 2016 21:36
door naicwill
De beroepsregels laten een bedrijfsrevisor niet toe om specifieke functies voorbehouden voor andere beroepen, uit te oefenen. Het Burgerlijk Wetboek laat evenwel toe dat de functie van syndicus van een gebouw wordt uitgeoefend door een eigenaar aangezien het een handeling van privé-erfgoedbeheer betreft. Geen enkele regelgevende of deontologische bepaling beperkt dit recht tot de bedrijfsrevisoren.

De wet van 2 juni 2010 op de mede-eigendom voert artikel 577-8/2 in, op grond waarvan “de algemene vergadering jaarlijks een commissaris van de rekeningen aanwijst, die al dan niet mede-eigenaar is, wiens verplichtingen en bevoegdheden bij het reglement van mede-eigendom worden bepaald.”. Hoewel de titel van “commissaris van de rekeningen” niet als zodanig is opgenomen in het Wetboek van vennootschappen en derhalve de commissaris van de rekeningen zoals beoogd door de huidige wetgeving op de mede-eigendom niet noodzakelijk een bedrijfsrevisor moet zijn, zou een bedrijfsrevisor die werd benoemd tot interne syndicus van een gebouw waarin hij zelf eigenaar is van een appartement, niet kunnen worden benoemd tot commissaris van de rekeningen van dit gebouw zonder afbreuk te doen aan de onafhankelijkheidsregels.
http://www.icci.be/nl/faqs/Pages/kan-be ... ingen.aspx

Re: als vruchtgebruiker syndicus worden

Geplaatst: 13 mei 2016 21:46
door naicwill
Verbod op het uitoefenen van een commercieel bedrijf
De accountant en de belastingconsulent oefenen een vrij beroep uit. Elke commerciële activiteit die de geestelijke onafhankelijkheid van de accountant zou benadelen is onverenigbaar met het lidmaatschap van het Instituut. Zoals bijvoorbeeld de functie van verzekeringsmakelaar of -agent.
De activiteit zelf uitvoeren is verboden, niet het uitoefenen van de werkzaamheden van accountant binnen ondernemingen die eventueel onverenigbare activiteiten tot doel hebben.
Dit verbod heeft verschillende gevolgen:
geen inschrijving in het handelsregister
de hoedanigheid van lid van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars is onverenigbaar met de hoedanigheid van het lid van het IAB. De Raad is echter wel van oordeel dat een accountant de functie van syndicus kan uitoefenen in een mede-eigendom waarvan hijzelf eigenaar is.
https://www.iec-iab.be/nl/instituut/wet ... logie.aspx

Re: als vruchtgebruiker syndicus worden

Geplaatst: 14 mei 2016 10:50
door Luc
Geachte
Wij wonen in een gebouw met 9 appartementen . Mijn echtgenote en ik zijn vruchtgebruiker en ons enig kind bezit de naakte eigendom.
Onlangs heb ik de vraag gehad om syndicus van ons gebouw te worden, maar heb ondertussen vernomen dat men eigenaar dient te zijn en dat het in het stelsel van vruchtgebruiker niet mogelijk nog wettelijk kan.
Ik kan echter alleen maar in de wet vinden dat je eigenaar dient te zijn , echter kan ik nergens vinden dat het wel of niet kan als vruchtgebruiker.
Waar zou ik deze wettekst kunnen vinden .
mvg
goeike
Oplossing: pas Art. 577-6 § 1 BW toe, maar aanvaard wel alle inherente gevolgen ervan (= denk goed na).

Uitvoering: alle eigenaars van de naakte eigendom en alle vruchtgebruikers duiden jou aan, als lid van de AV, ondertekenen(= jij ook) een schriftelijk verklaring en maken deze over aan, de huidige syndicus.

Deze repliek is mijn persoonlijke mening als leek, deels al ondersteund door gerechtelijke beslissingen, maar zeker nog niet integraal. Raadpleeg dus een advocaat vooraleer je wat hierna staat wil toepassen.

Uitgebreide uitleg:

Feiten:
Het privatief kavel heeft één eigenaar, maar in gewone medeëigendom (Art. 577-2 BW) verdeeld over twee mede-eigenaars. Er is ook minstens één vruchtgebruiker (de vraagsteller).
In groep zijn de drie mede-eigenaars van het privatief kavel, gezamelijk mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen in mede-eigendom met recht van gebruik en genot van de gemeenschappelijke delen zoals gedefinieerd in Art. 577-2 § 5 BW.

De gemeenschappelijke delen vallen onder het regime van gedwongen mede-eigendom (Art. 577-3 à 577-14 BW).

Gevolgen

Gevolgen voor een privatief kavel met meerdere mede-eigenaars
O.a. Art. 577-6 §1 BW is van toepassing. De groep (inclusief de vruchtgebruikers, …) dient, in de context van het gebruik en genot van de gemeenschappelijke delen, één vertegenwoordiger aan te duiden die zal optreden als hun vertegenwoordiger tegenover de VME en als lid van de Algemene Vergadering voor dat privatief kavel. De andere personen van die groep kunnen niet optreden voor dat kavel, noch optreden voor andere kavels (rechtsprincipe: “men kan geen getuige zijn in eigen zaak”).

Gevolgen voor een persoon onderworpen aan de beroepsregels van een of ander orde:
Hij mag de functie van syndicus opnemen, voor zover zijn orde bepaalde regels van onpartijdigheid niet heeft opgelegd. Een boekhouder dient mag partijdig zijn, want hij is de lasthebber van één partij (de syndicus van de VME). Een externe accountant dient wel onpartijdig te zijn, want hij heeft een contract met de VME en dient de boekhouding van de VME, opgesteld door een derde (de syndicus) na te zien. Wil zijn nazicht tegenstelbaar te zijn, moet zijn nazicht op een onpartijdige wijze te gebeuren.

Secundaire gevolgen:
De functie van “commissaris van de rekeningen voor de rekeningen van de VME” is niet verenigbaar met de functie van syndicus van de VME, noch met de functie van “commissaris van de rekeningen voor de firma van de syndicus”. Toepassing van het rechtsprincipe “men kan geen getuige zijn in eigen zaak”.
Een niet-stemgerechtigde mede-eigenaar van een privatief kavel, welk geen hoedanigheid heeft van lid van de AV, kan niet optreden als voorzitter van een zitting van de AV, lid van de Raad van Mede-eigendom, rekencommissaris, omdat hij alle bevoegdheden inzake vertegenwoordiging tegenover de VME heeft afgestaan aan persoon die werd aangeduid in het kader van Art. 577-6 § 1 BW.
Deze laatste persoon kan eventueel een volmacht geven aan een lasthebber, zoals bepaald in Art. 577-6 § 7 BW.
Als een niet-stemgerechtigde mede-eigenaar optreedt als aangesteld van de VME, de syndicus, …. dient Art. 577-6 §9 BW toegepast op het lid van de AV voor het betrokken privatief kavel.
Een niet-stemgerechtigd lid dient op de hoogte gebracht van de oproeping van de AV, en de beslissingen van de AV, zoals bepaald in Art. 577-! §4 8°, Art. 577-9 BW, Art. 577-10 BW, ...

Relevante wettelijke bepalingen
Art. 577-2 § 5 integraal:
“De medeëigenaar heeft recht op het gebruik en het genot van de gemeenschappelijke zaak, overeenkomstig haar bestemming en in zover zulks met het recht van zijn deelgenoten verenigbaar is.
Daden tot behoud van het goed en daden van voorlopig beheer kan hij wettig verrichten.”
Art. 577-6 § 1 – uittreksel:
“In geval van verdeling van het eigendomsrecht op een privatieve kavel of ingeval de eigendom van een privatieve kavel is bezwaard met een recht van erfpacht, opstal, vruchtgebruik, gebruik of bewoning, wordt het recht om aan de beraadslagingen van de algemene vergadering deel te nemen geschorst totdat de belanghebbenden de persoon aanwijzen die hun lasthebber zal zijn.”
Art. 577-8 § 4 – uittreksel:
“Ongeacht de bevoegdheid die hem door het reglement van medeëigendom wordt toegekend, heeft de syndicus tot opdracht:
8° aan elke persoon, die het gebouw bewoont krachtens een persoonlijk of zakelijk recht, maar die in de algemene vergadering geen stemrecht heeft, de datum van de vergaderingen mede te delen om hem in staat te stellen schriftelijk zijn vragen of opmerkingen met betrekking tot de gemeenschappelijke gedeelten te formuleren. Deze zullen als zodanig aan de vergadering worden medegedeeld. De mededeling wordt aangeplakt op een goed zichtbare plaats in de gemeenschappelijke delen van het gebouw.”
Luc

Re: als vruchtgebruiker syndicus worden

Geplaatst: 14 mei 2016 10:59
door Luc
De meeste professionele syndici zijn toch ook geen mede-eigenaar van het gebouw. Als de VME u aanstelt, ben je het.
In 2007 werd een professionele syndicus afgezet bij vonnis (bevestigd in beroep in 2011), om reden van een zweem van vermoeden van belangenvermenging. Hij was mede-eigenaar voor 2/10.000.

Re: als vruchtgebruiker syndicus worden

Geplaatst: 14 mei 2016 16:18
door naicwill
Geachte



Lichte nuance in die zin is toch de volgende.

In principe kan iedereen syndicus zijn, ook een vruchtgebruiker, en situeert de vraag of er beperkingen zijn zich eerder op het vlak van het BIV (beroepsinstituut voor makelaren en syndici). Wanneer men een BIV erkenning heeft bekomen (of men is onderworpen aan een ander tuchtorgaan (advocaten, boekhouders, landmeters, …) , kan men in eender welk gebouw syndicus zijn (mijns inziens ook een gebouw waarin men een statuut van vruchtgebruiker heeft). Heeft men deze erkenning NIET of is men niet onderworpen aan een dergelijk tuchtorgaan, dan moet men inderdaad eigenaar zijn van het gebouw. Ik meen dat dan de notie EIGENAAR strikt moet worden geïnterpreteerd.

De vergelijking met rechtspraak aangaande de Raad van Mede – Eigendom, gaat niet helemaal op omdat men voor dit laatste orgaan in de wet specifiek stelt dat hierin EIGENAREN moeten zetelen. Voor de syndicus wordt dit door de wet niet vereist. (We lezen er enkel een onverenigbaarheid in tussen het mandaat van syndicus en dit van lid van de Rv ME).





Astrid CLABOTS

ARGUS ADVOCATEN

HASSELT – LOMMEL

http://blog.smartsyndic.be/qa/kan-vruch ... icus-zijn/

Re: als vruchtgebruiker syndicus worden

Geplaatst: 14 mei 2016 16:42
door asperger
MORAAL VAN HET VERHAAL:

Niemand weet het echt!
Men meent, denkt, interpreteert, enz. er op los.

Re: als vruchtgebruiker syndicus worden

Geplaatst: 14 mei 2016 17:13
door naicwill
Helaas is dat de slechte conclusie: zowel deskundige mede eigendom Peter Leyseele
als advocate Clabots gespecialiseerd in appartementsrechtzijn duidelijk:: het moet een eigenaar zijn in strikte zin en dus geen vruchtgebruiker..
Ts kan ze eventueel raadplegen
http://www.villajuris.be/index.php/ons- ... id-clabots

http://www.vastgoed-conflictbemiddeling.be/team/