Schilderen trappen

Tope
Topic Starter
Berichten: 916

Schilderen trappen

#1 , 11 mei 2016 17:25

In ons blokje met 3 appartementen en 3 eigenaars moeten de trappen en de robuuste, houten reling nodig opgeschuurd en geschilderd/gevernist worden.
De eigenaar van het gelijkvloers houdt staande dat hij hieraan niet moet bijdragen vermits hij de trappen nooit gebruikt.
Hij stelt dat hij enkel moet bijdragen in het schilderen van de trapzaal.
Onze syndicus schijnt hem bij te treden.
Hebben ze nu echt gelijk?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
naicwill
Berichten: 715

#2 , 11 mei 2016 19:49

Die nuttigheid ook niet te ver doortrekken... Bepaalde delen van het gebouw zoals de trap, het dak en de gevels zijn immers deel van de constructie. Indien hier herstellingskosten zijn, moet in principe iedereen meebetalen volgens het aantal aandelen dat hij bezit, zo werd er al meermaals in de rechtspraak bevestigd. Dat een bepaalde eigenaar in de praktijk de trap al dan niet gebruikt, is dus niet relevant. Een opsplitsing in de kosten per gebouw of per ingang in het gebouw kan wel.
Leess volledig verhaal op indicator google search 1 ste link
https://www.google.be/search?q=Een+mede ... e&ie=UTF-8
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

Tope
Topic Starter
Berichten: 916

#3 , 11 mei 2016 20:53

Ik kan ermee leven dat het gelijkvloers minder zou betalen, maar nu helemaal niets, dat vind ik er wel over.
Tenslotte ligt onze trap met mooie balustrade net tegenover de inkomdeur tot het gelijkvloers.
Elke keer als de deur opengaat kijken ze op mooie trappen.
Dan kunnen zij toch ook wel wat bijdragen in de verfraaiingskosten, niet?

Reclame

Franciscus
Berichten: 38592

#4 , 11 mei 2016 21:02

Wat staat er in de basisakte en het reglement van eigendom??

Tope
Topic Starter
Berichten: 916

#5 , 12 mei 2016 12:19

Uit de basisakte:

Afdeling 7.- Criteria en berekeningswijze van de verde­ling van de lasten.

7.1. Algemene verdeelsleutel
De aan de mede-eigendom verbonden lasten, namelijk de kosten van onderhoud, herstelling en vernieuwing, moeten worden omgeslagen tussen alle eigenaars, volgens de verdeelsleu­tel vastgesteld overeenkomstig het dwingend voorschrift van artikel 577-2 paragraaf 9 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek, namelijk in verhouding tot hun aandelen in de gemeenschappelijke delen, tenzij een afwijkende verdeelsleutel is voorzien.
Zijn gemeenschappelijk: alle lasten en kosten die betrekking hebben op het onderhoud, het gebruik, de herstelling, de vernieuwing, het beheer van de gemeenschappe­lijke zaken, alle andere schulden, lasten en kosten gemaakt in het belang van de gemeen­schap van mede-eigenaars of door haar verschuldigd; de kosten van een rechtsgeding door of tegen de gemeenschap van mede-eigenaars ingespannen; belastingen, taksen en retribu­ties, voor zover deze niet bij afzonderlijke aanslagen laste van een eigenaar worden gebracht.
7.2. Bijzondere verdeelsleutels.
7.2.1. De lasten betreffende de zaken voorwerp van een bijzonder gebruiksrecht zullen omgeslagen worden tussen de mede-eigenaars die er het uitsluitend genot en gebruik van hebben, naar evenredigheid van het objectieve nut dat de gemeenschappelijke delen en diensten die deze kosten teweegbrengen, voor elke kavel hebben, zoals eerder vermeld.
7.2.2. Alle kosten van verbruik van water zullen door elk der mede-eigenaars gedragen worden in verhouding tot hun bovenvermelde aandelen in de gemeenschappelijke delen van het gebouw.
7.2.3. De kosten en lasten van aanleg, onderhoud en herstelling van de koer op het gelijkvloers zijn uitsluitend ten laste van de eigenaar van het gelijkvloerse appartement.

Tope
Topic Starter
Berichten: 916

#6 , 12 mei 2016 12:38

Afdeling 3.- Beschrijving van de gemeenschappelijke delen.
Overeenkomstig artikel 577-2 paragraaf 9 van het Burgerlijk Wetboek zijn de ge­meenschappelijke delen van het gebouw, die aan twee of meer verschillende mede-eigenaars toebehoren en bestemd zijn tot gebruik en genot van alle kavels of van sommige daarvan, niet vatbaar voor verdeling.
Het aandeel in deze onverdeelde zaken kan niet overgedragen, met zakelijke rechten bezwaard of in beslag genomen worden, dan samen met het erf waarvan het onafscheidbaar is.
De gemeenschappelijke delen worden verdeeld in honderd/honderdsten (100/100sten); zij bestaan in mede‑eigendom en in gedwon­gen onverdeeldheid.
Zijn gemeenschappelijk de grond, de funderingen, de gevel, het dak met zijn bekleding, de steunmuren, de goten en leidingen voor gemeenschappe­lijk gebruik en die gedeelten van het gebouw die tot het gebruik van alle mede-eigenaars bestemd zijn, met name de gemeenschappelij­ke inkom, de inkomhal en de trap naar de kelderverdieping en naar de bovenverdiepingen, de funderingen, de beerput, de belinstallatie, het eventuele meterlokaal en de meters dienend tot gemeenschappelijk gebruik.
In het algemeen alle delen van het gebouw be­stemd tot het gebruik van alle kavels van het gebouw.
Afdeling 4.- Zaken die slechts tot gebruik van enkele of sommige mede-ei­genaars dienen.
Niettegenstaande ze gemeenschappe­lijke zijn, dienen de hierna­ vermelde zaken tot het uitsluitend genot en gebruik van bepaalde mede-eigenaars, die de lasten ervan enkel tussen hen zullen omdelen.
De andere mede-eigenaars mogen dan ook geen gebruik maken van deze gemeen­schappelijke zaken.
De koer op het gelijkvloers dient tot uitsluitend gebruik en genot van de eigenaar van KAVEL 1, zijnde de eigenaar van het appartement op het gelijkvloers.
Alle kosten hiermee verbonden, waaronder deze van aanleg, herstelling en onderhoud, komen uitsluitend ten laste van de eigenaar van deze kavel.

naicwill
Berichten: 715

#7 , 12 mei 2016 12:42

De aan de mede-eigendom verbonden lasten, namelijk de kosten van onderhoud, herstelling en vernieuwing, moeten worden omgeslagen tussen alle eigenaars, volgens de verdeelsleu­tel vastgesteld overeenkomstig het dwingend voorschrift van artikel 577-2 paragraaf 9 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek, namelijk in verhouding tot hun aandelen in de gemeenschappelijke delen, tenzij een afwijkende verdeelsleutel is voorzien.

De trap is een gemeenschappelijk deel,er is geen afwijkende sleutel,dus verdeling volgens aandelen.,
Zoals meermaals bevestigd is door rechtspraak( zie indicator)
Deze wet is van dwingend recht.
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

Tope
Topic Starter
Berichten: 916

#8 , 12 mei 2016 13:29

Zo begreep ik het ook, maar ik had de basisakte er nog niet bijgenomen.

De verdeelsleutel is 34/100 voor het gelijkvloers en 33/100 voor de twee verdiepingen.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”