Recht van doorgang

Catala
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Recht van doorgang

#1 , 08 apr 2016 20:01

Hallo

Wij hebben een appartement in een gebouw met 11 appartementen. Op het gelijkvloers is er een doorgang , die ontstaan is doordat alle andere toegangen naar een achterliggende parking met meer dan 50 garages met de jaren al dan niet officieel zijn toegemaakt. Doordat het de laatste doorgang is die openblijft, wordt nog enkel deze toegang gebruikt. De eigenaars van ons gebouw hebben niets aan deze doorgang, alleen moeten er nu heel wat kosten worden gemaakt om deze in goede staat te houden (volgens bestek meer dan 5.000 euro per appartement) !
Misschien ter info : Er wordt geen tol gevraagd, noch een of andere vorm van vergoeding om deze doorgang open te houden.

Aangezien wijzelf geen enkel nut hebben aan deze doorgang, kunnen die kosten worden doorgerekend/gedragen door de eigenlijke gebruikers van die doorgang ? De kosten komen immers vooral voort uit een verharding van de ondergrond en herstellingen aan het plafond. Mochten we de doorgang gewoon afsluiten, we zouden er zelf geen enkel nadeel aan hebben, dus ook geen te dragen kosten.

Weet er iemand of wijzelf die kosten moeten dragen of er een andere manier bestaat om minstens de begunstigden te laten meebetalen ? Onze syndicus heeft enkel een offerte laten maken zodat we zelf de kosten moeten dragen.

Hopelijk heeft iemand een idee of een oplossing voor het probleem, waarvoor reeds veel dank !

(de nieuwe algemene vergadering is eind van de volgende week, ik weet dat ik dus wat laat ben om deze informatie te vragen, maar als het kan, graag een berichtje zo snel mogelijk? Dankuwel)

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38602

#2 , 08 apr 2016 21:43

Wat staat er in de basisakte - in het reglement van het gebouw en in de verslagen van de AV.
Wat staat er op het kadaster als tekening - zijn er plannen van het gebouw bij syndicus of bij kadaster.

mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 09 apr 2016 09:51

Zijn de garages samen met de appartementen in 1 mede-eigendom? Of zijn het derden, die met de appartementen niets te maken hebben. Wie maakt de afrekeningen?

Reclame

naicwill
Berichten: 715

#4 , 09 apr 2016 11:37

Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

Catala
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#5 , 10 apr 2016 20:48

Hallo

Alvast dank voor de antwoorden !!

@franciscus
In de basisakte is er niets vermeld, noch in de verslagen AV. Het is pas sinds we met een officiele syndic/agenve werken dat dit probleem plots opduikt.
Ik heb nog niet op het kadaster gekeken, maar ik vermoed dat daar een doorgang opstaat, anders had die opening geen zin. Misschien dat er in het verleden gebruikt werd gemaakt van die doorgang door andere bewoners (van een garage?).

@mava105
Er zijn 11 appartementen en achter het gebouw die helemaal niet tot onze eigendom behoren maar aan tientallen andere eigendommen met heel veel garages en parkeerplaatsen. Ons appartementsgebouw heeft totaal niets te maken met die gronden/garageboxen. Misschien is er wel een of andere eigenaar van ons gebouw eveneens eigenaar/huurder van zo een garage, maar ik vermoed dat wijzelf daar niets mee te maken hebben.
De afrekeningen worden sinds een paar jaar gemaakt door een officiele syndicus/agence. De vorige 30 jaar werd dat door de oprichter van het gebouw gedaan, die alle appartementen met de tijd heeft verkocht (en enkele jaren geleden is overleden).

@naicwill
Of het nu een recht van doorgang dan wel een recht van uitweg is, dat weet ik nu ook niet. Het is allesinds historisch gegroeid doordat alle andere uitwegen met de tijd gesloten werden, zodat alleen nog de onze doorgang openbleef.

ter info : het gaat over een appartementsgebouw aan zee. Daar werd in de jaren 60 op losgebouwd, zodat zulke toestanden konden onstaan.

Sirkii
Berichten: 5414

#6 , 10 apr 2016 22:26

Een recht van doorgang moet je niet onderhouden als je dat niet wil. Ik zou alvast op de VME tegenstemmen en de medeeigenaars proberen overtuigen om dat ook te doen. Het is aan de gebruikers van de doorgang om die te onderhouden (als zij dat willen)

Voorts zou k proberen uitvlooien wie eigenlijk recht van doorgang moet verlenen. Kijk al eerst ook eens je aankoopakte na wat daarin staat qua erfdienstbaarheden.

Catala
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#7 , 11 apr 2016 08:41

Hallo,

Na enig zoekwerk heb ik de basisakte teruggevonden, blijkbaar een vertaling van een franstalige versie : Daarin staat het volgende vermeld :

De doorgang naar de achterkant van het gebouw en de welke eveneens een gemeenschappelijk deel is, voor zover deze zich uitstrekt onder het gebouw voor een oppervlakte van zevenenveertig vierkante meter, veertig vierkante decimeter, en zijn bestrating, is bezwaard met een erfdienstbaarheid van doorgang in het voordeel van blok zes, en het gedeelte achteraan dat blijft toebehoren aan comparanten voor de bouw van garages.

- Wat blok zes moet voorstellen, staat niet in de basisakte. Misschien ergens anders ?
- gedefinieerd als "erfdienstbaarheid van doorgang"
- Bij ons gebouw behoort blijkbaar een klein stuk waarop 3 garages mochten gebouwd worden én ook gebouwd zijn( in de jaren 60), maar ik weet niet of daar iemand van ons 11 eigenaars een garage van heeft. De rest van de hele oppervlakte, ter grootte van 1 à 2 voetbalterreinen zijn eveneens volgebouwd met garages en staanplaatsen voor autos. Die komen allemaal door die (nu enige) doorgang, maar hebben totaal niets te maken met ons gebouw.

mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#8 , 11 apr 2016 08:47

Vraag eens aan het kadaster een legger aan van dat aanliggende perceel, met de namen en adressen van alle eigenaars van die garages. Zij moeten meebetalen voor het onderhoud van de doorgang.
Op de originele plannen (bij het kadaster) moet terug te vinden zijn wat blok 6 is.

naicwill
Berichten: 715

#9 , 11 apr 2016 10:43

Laatst gewijzigd door naicwill op 11 apr 2016 10:51, 1 keer totaal gewijzigd.
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

naicwill
Berichten: 715

#10 , 11 apr 2016 10:46

Rechten en plichten van de eigenaars

De eigenaar van het heersend erf heeft het recht alle werken uit te voeren die nodig zijn voor het gebruik en het behoud van de erfdienstbaarheid. Hij betaalt deze werken, tenzij anders overeengekomen. Van zijn kant mag de eigenaar van het dienend erf niets doen om het gebruik van de erfdienstbaarheid te bemoeilijken. Wel mag hij alle handelingen stellen die verenigbaar zijn met de uitoefening van de erfdienstbaarheid. Hij mag bijvoorbeeld een niet-gesloten hek aanbrengen bij een erfdienstbaarheid van doorgang. Ook heeft hij het recht om de erfdienstbaarheid eventueel te verleggen.
http://plusmagazine.knack.be/recht-en-g ... 56171.html

De rechten en plichten van de eigenaar van het heersend erf[3]
De eigenaar van het heersend erf mag de erfdienstbaarheid enkel uitoefenen binnen de grenzen bepaald door de titel. Enige soepelheid is hierbij wel vereist.
Ook mag de eigenaar van het heersend erf geen wijzigingen aanbrengen die de toestand van het lijdend erf zouden verzwaren. Bij overtreding kan de eigenaar van het lijdend erf het herstel van de plaats in de vroegere toestand en / of een schadevergoeding vragen bij de Vrederechter.

De rechten en plichten van de eigenaar van het lijdend erf[4]
De eigenaar van het lijdend erf moet de erfdienstbaarheid enkel gedogen en is niet gehouden tot enig herstel of onderhoud.
Ook mag de eigenaar van het lijdend erg de uitoefening van de erfdienstbaarheid niet bemoeilijken of de plaats van de uitoefening wijzigen. De wijziging van de oorspronkelijke plaats van uitoefening van de erfdienstbaarheid kan enkel als het een meer bezwarend karakter krijgt. In dat geval mag de eigenaar van het lijdend erf een andere plaats aanbieden die de last voor het lijdend erf vermindert en toch even gemakkelijk is voor de uit
http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ ... rheid-uit/
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

naicwill
Berichten: 715

#11 , 11 apr 2016 11:10

Hoe erfdienstbaarheid achterhalen?

Het recht van doorgang of overgang is een conventionele erfdienstbaarheid en dient in de aankoopakte vermeld te staan.
Deze vindt men terug in de eigendomstitel van de verkoper of zijn rechtsvoorganger, ofwel in een afzonderlijke akte van vestiging van erfdienstbaarheid. Deze laatste is vermeld op de hypothecaire staat.
Conventionele erfdienstbaarheden worden letterlijk overgenomen in de nieuwe koopakte. Dus in principe dient deze erfdienstbaarheid in uw aankoopakte vermeld te zijn.
Vandaar raad ik u aan contact op te nemen met de notaris die uw aankoopakte verleden heeft. Deze notaris kan de voorgaande eigendomsakten onderzoeken en is tevens in het bezit van een hypothecaire staat. Als er nergens sprake is van een erfdienstbaarheid, dan bestaat er eigenlijk geen.
Conclusie:
- Controleer in de aankoopakte wat onder de rubriek ‘erfdienstbaarheden’ vermeld staat.
- Als het geen resultaat oplevert: raadpleeg de notaris die de verkoopakte verleden heeft en deze zal u ongetwijfeld kunnen verder helpen
http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ ... hterhalen/
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”