algemene vergadering wordt niet houden conform statuten

Hilde Verjans
Topic Starter
Berichten: 40

algemene vergadering wordt niet houden conform statuten

#1 , 28 nov 2007 19:17

Wij zijn een vereniging van mede-eigenaars. In onze statuten van mede-eigendom staat bepaald dat de algemene vergadering jaarlijks op een bepaalde datum moet gehouden worden. De syndicus maakt hier echter weer een zootje van en beslist om de vergadering op en ander tijdstip te laten plaatsvinden. Uiteraard zijn de mede-eigenaars hiermede niet tevreden en vragen zich wat voor actie wij kunnen ondernemen tegen deze eenzijdige beslissing van de syndicus?
Met vriendelijke groet

Hilde Verjans

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#2 , 29 nov 2007 09:06

meest efficient: ander syndicus voorstellen.

Hilde Verjans
Topic Starter
Berichten: 40

#3 , 29 nov 2007 14:07

meest efficient: ander syndicus voorstellen.

Bedankt voor uw gewaardeerde raadgeving.

Wat ik wilde weten is of er middelen bestaan om de syndicus conform wetgeving terecht te wijzen?

Hopelijk kan iemand mij en antwoord bezorgen.
Met vriendelijke groet

Hilde Verjans

Reclame

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#4 , 29 nov 2007 14:40

Wat zijn de exacte bewoordingen van het Reglement van Mede-eigendom, voor wat betreft de organisatie van de AV?

Hilde Verjans
Topic Starter
Berichten: 40

#5 , 29 nov 2007 19:34

De exacte tekst betreft:
“de jaarlijkse algemene vergadering zal plaats hebben van rechtswege ieder jaar te …, op plaats, dag en uur vast te stellen door de eerste jaarlijkse algemene vergadering welke zal opgeroepen worden door de zorgen van de oprichter(s) van het gebouw, diens afgevaardigde, of door de mede-eigenaars dewelke minstens 40% bezitten van de gemeenschappelijke delen. Deze eerste jaarlijkse algemene vergadering moet in ieder geval plaatsvinden binnen de 3 maanden van de datum waarop een der privatieve delen in gebruik zal genomen worden door de koper of door een huurder. Indien de door de eerste jaarlijkse algemene vergadering vastgestelde datum voor de volgende algemene jaarlijkse vergaderingen een wettelijke feestdag is zal de vergadering de eerst daaropvolgende werkdag plaatsvinden”.

Uit de laatste zin van deze clausule blijkt dat de vergadering zeer strikt moeten gehouden worden. De jaarlijkse algemene vergadering moet de eerste maandag van december gehouden worden. De mede-eigenaars moeten 8 dagen vooraf aan de vergadering uitgenodigd te worden door de zorgen van de bestuurder.

Voor zover ik heb kunnen natrekken wordt deze clausule de laatste 20 jaar zeer strikt opgevolgd. Slechts één keer werd daarvan zeer ligt van afgeweken. Thans spreekt men in het gebouw dat de bestuurders voornemens heeft om de algemene vergadering in februari te houden.

Dit ka nu toch echt niet meer. Wij mede-eigenaars moeten toch niet alles slikken…
Met vriendelijke groet

Hilde Verjans

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#6 , 29 nov 2007 22:28

De eerste AV heeft de datum bepaald waarop de jaarlijkse AV moet gehouden worden. Dit heeft als voordeel dat iedereen die datum kan vrijhouden, dat de mede-eigenaars weten wanneer de uitnodiging vertrekt , dus ook weten waneer zij ten laatste bijkomende punten kunnen en voorstellen, etc ....

Door de statutaire datum te wijzigen, zonder de statuten vooraf aan te passen, verplicht de syndicus zich om vooraf de nieuwe datum van de AV mee te delen, en dat per aangetekend schrijven. In die brief dient hij mee te delen tot wanneer elke mede-eigenaar bijkomende punten mag voorstellen, etc ...

Als hij dat alles niet doet, loopt hij geen risico, indien voor de rest alles correct verloopt.

Maar ... de vaste statutaire datum heeft ook tot doel te vermijden dat de uitnodiging per aangetekende brief moet verstuurd worden.

Deze kosten zijn ten zijne laste, maar eventueel andere bijkomende kosten. Want de oorzaak van het niet-organiseren van de AV op de statutair voorziene datum ligt bij hem en enkel bij hem, ongeacht wat de RvB eventueel zou "beslissen" (Art. 577/8 §5).
(...) De syndicus is als enige aansprakelijk voor zijn beheer; (...)
Je kan in een beleefd en diplomatisch briefje aan hem vaststellen dat het niet-respecteren van de statutaire datum impliceert dat alle bijkomende kosten die daaruit voortvloeien exclusief ten zijn laste zijn.

Ik vermoed dat het laatste artikel van het Reglement van Mede-eigendom de meerderheden oplegt waarbij specifieke de artikels ervan kunnen gewijzigd worden. Normaal zal die 75% of meer bedragen, misschien zelfs 100%.

Zo het 100% is, heb je een "wapen" in handen om het respect van de statuten te eisen. Want je moet in dat geval akkoord gaan met de wijziging.

Als je daarmee bij de rechter stapt, moet je echter meer dan dat hebben. In feite moet je aantonen dat het niet-respecteren van de statuten je automatisch schade berokkent.

Een tip: het houden van de AV in februari wil zeggen dat de gewone mede-eigenaar weinig tijd heeft om de afrekening van het vorig jaar na te zien. Dat hangt wel af van het aantal appartementen, de grootte van zijn kantoor, etc ... . Het zou dus kunnen dat dit één van de methodes is om je recht op informatie te beperken.

Het is mogelijk dat jouw syndicus niet al te happig is op pottenkijkers. Is dat correct?

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”