gemeenschappelijke tuinafsluiting

drazic
Topic Starter
Berichten: 7

gemeenschappelijke tuinafsluiting

#1 , 23 mar 2016 21:24

Geachte,

ik had graag het advies gekregen van mensen op dit forum.

Wij zijn sinds +/- September 2012 eigenaar van een koppelwoning.
Onze aangebouwde buren hadden al aan de vorige eigenares gevraagd om een gemeenschappelijke afsluiting te plaatsen maar zij is hier hoogst waarschijnlijk niet op in gegaan. ze hebben dan maar hun nieuwe afsluiting (houten tuinschutting) aan hun kant van de oude omheining geplaatst. (lage betonpaal met betonplaat) deze staat volgens mij gewoon los in de aarde.

nu zoveel jaar later heeft hun terras die een stuk hoger ligt dan onze tuin en de opgehoogde aarde van de buren de oude gemeenschappelijke omheining helemaal doen overhellen naar onze kant toe. Dit was reeds zo toen we het huis kochten en volgens de buren lag hun stuk reeds hoger toen zij het huis kochten en hebben ze het gewoon nog een stukje bijverhoogd.

Eind December 2015 waren er 2 of 3 houten tuinschuttingen losgekomen door de storm. Toen we dit zagen zijn we bij de buren gaan vragen of ze even bij ons wilden aankloppen om samen iets op de gemeenschappelijke perceelsgrens te plaatsen.

de buren willen graag hun tuinschutting herbruiken en in betonnen palen plaatsen met een betonnen plaat aan de onderkant om de opgehoogde aarde/terras tegen te houden. wij vonden dit ok als we een klimbegroeing konden plaatsen (er komt geen zon aan de achterkant van de tuinschutting dus die ziet helemaal groen), dit ging teveel werk opleveren.

een tweede voorstel van ons was dezelfde betonnen onderplaat maar met een zwart hekwerk bedekt met een soort van stromatten.
Als tegenvoorstel (wij begrijpen ook dat de buren daar veel voor betaald hebben zoveel jaar terug) was dat we de kosten van de betonnen onderplaat deelden en dat wij het zwarte hekwerk/draad/stromatten zelf gingen betalen. Er is al een gelijkaardig hekwerk bij de achterbuur. dan sluit alles mooi aan op elkaar. Als de stromatten niet meer voldoen vervangen wij die met plezier op eigen kosten.
de buren kunnen zich echter niet vinden in dit voorstel en willen heel graag hun tuinschuttingen recupereren. daarom zijn zij ook naar hun tuincentrum gegaan om na te kijken of het mogelijk was om zo'n stromatten te bevestigen aan de achterkant. wij vinden dit zelf minder mooi omdat we al zoveel verschillende soorten afsluitingen van achterburen en zijburen hebben dat nog een verschillende erbij wel een beetje teveel van het goede is.

we komen er echt niet uit, dan doen we zelf onze eigen ding rug aan rug maar als de buren hun houten tuinschutting gewoon terugplaatsen op hun stuk grond dan zitten wij nog altijd met de overhellende oude gemeenschappelijke tuinafsluiting. Zij zien dit als een gemeenschappelijke kost, maar wij zien dit eerder als een kost voor de buren omdat ze hoger gelegen zijn. Dit is volgens mij de essentie van ons meningsverschil.

wij en de buren willen doen wat correct is, ik heb ooit al een gelijkaardig artikel hier op het forum gelezen maar ik kan dit niet meer terugvinden. Kunnen jullie ons op pad helpen. Het was een gelijkaardige situatie en de uitspraak kwam van een vrederechter meen ik mij te herinneren. Jullie advies is natuurlijk ook meer dan welkom. wij willen er alles aan doen om onze buren te vriend houden maar wij gaan ook niet betalen voor iets wat onze verantwoordelijkheid niet is.

met vriendelijke groeten,
Jens

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38583

#2 , 23 mar 2016 22:20

Staat in hun bouwvergunning dat ze mochten ophogen?
Kan u navragen bij gemeente.
Als er is opgehoogd dienen ze te zorgen dat naastgelegen eigendommen geen schade/last van ophoging kunnen krijgen.

mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 24 mar 2016 11:24

Als de huidige afsluiting door die ophoging van grond scheef zakt naar uw kant, moet buurman hieraan verhelpen op zijn kosten. De palen en platen gewoon terug rechtzetten zal tot gevolg hebben dat binnen een paar jaar hetzelfde zich zal voordoen. De massa van de opgehoogde grond zal blijven duwen. Ze moeten onderaan een grondkeermuur maken in beton, en vandaaruit vergde bouwen met de afsluiting.
http://www.vbbeton.be/

Reclame

drazic
Topic Starter
Berichten: 7

#4 , 26 mar 2016 18:09

geachte forumleden,

onze buren maken er ons attent op dat we in onze gesprekken toch iets hebben mis verstaan.

- er is geen bijkomende ophoging gebeurt, de huidige ophoging was er al toen ook zijn hun huis hebben aangekocht (30 jaar geleden)

- de nu overhellende tuinmuur was er al toen zij het huis kochten

- de buren hebben geen weet van het niet naleven van de goedgekeurde bouwaanvraag in 2009

wijzigt dit iets aan de antwoorden die wij hebben ontvangen van jullie?

mjers
Berichten: 1788

#5 , 30 mar 2016 14:17

heel simpel antwoord...
Als die schutting schuin komt te staan doordat de grond van de buren ertegen duwt, dan moeten zij instaan voor het herstel ervan.

Het maakt niets uit hoe dat de ophoging 10 -50 of 100 jaar geleden was. Of als die ophoging niet door hen is gebeurd, of zelfs als het een natuurlijke ophoging is... maakt allemaal niets uit.

Basiswet:
Artikel 1382 BW

“Elke daad van de mens, waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht degene door wiens schuld de schade is ontstaan, deze te vergoeden.”


Indien ze blijven weigeren kan u naar het vredegerecht stappen. Die zal dan een expert aanduiden die de situatie zal beoordelen. Alhoewel een leek ook kan zien wat de oorzaak is van een schuin te stane afsluiting. Als hun grond effectief tegen die afsluiting duwt dan zullen ze dit moeten herstellen.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”