Overeenkomst leibomen

KlaasW
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Overeenkomst leibomen

#1 , 08 mar 2016 20:40

Wij zijn met onze buren overeengekomen om hoge leibomen tot vlak tegen de perceelgrens te plaatsen (op onze grond, ongeveer 50 centimeter van de perceelgrens). Onze buren zijn bereid deze overeenkomst op papier te zetten en te tekenen.

Nu is mijn voornaamste vraag wat er zou gebeuren bij verkoop. Stel dat onze buren hun huis verkopen, telt deze overeenkomst dan ook voor de nieuwe buren, of kunnen zij alsnog eisen dat wij de bomen rooien? En kunnen wij iets doen om dit toch overdraagbaar te maken door bijvoorbeeld een bepaling op te nemen in de overeenkomst?

Zijn er verder nog zaken die zeker in deze overeenkomst moeten staan?

Alvast bedankt

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mjers
Berichten: 1788

#2 , 15 mar 2016 13:32

Neen, de overeenkomst is tussen jullie en de buren. Niet op het goed.

Dus indien de woning verkocht wordt, dan kunnen de nieuwe eigenaars rooiing eisen.
Laat dit opnemen in de akte. Is de enige zekere oplossing.

Vandebos
Berichten: 16087

#3 , 15 mar 2016 14:05

Leibomen mogen bij wet zelfs gewoon op de perceelsgrens geplaatst worden. Op conditie dat ze onderhouden worden kan niemand daar wat tegen doen.

Veldwetboek
Art. 35. Hoogstammige bomen mogen slechts op een door vast en erkend gebruik bepaalde afstand geplant worden; bij ontstentenis van zodanig gebruik mogen hoogstammige bomen slechts op twee meter, andere bomen en levende hagen slechts op een halve meter van de scheidingslijn tussen twee erven worden geplant.
Fruitbomen van welke soort ook mogen als leibomen, aan elke kant van de muur tussen twee erven, geplant worden zonder dat een afstand in acht wordt genomen.
Is die muur niet gemeen, dan heeft alleen de eigenaar het recht hem als steun voor zijn leibomen te gebruiken.

Reclame

bartvdv
Berichten: 1911

#4 , 15 mar 2016 17:42

Alleen fruitboompjes die geleid worden, en maar in één richting groeien, mogen tegen een gemene muur. Nooit op de perceelgrens, tenzij met toestemming van de buur. Meestal zijn die maar anderhalve tot twee meter hoog. De leibomen waarover TS spreekt komen niet eens ter sprake in het veldwetboek en zijn noch hoogstam noch haag.

Volgens mij kan je een document opstellen tussen de buren en laten registreren bij FOD Financiën; kadaster, registratie en domeinen, zodat het tegenstelbaar wordt gemaakt aan anderen. Zoals je ook doet bij het gemeen maken van muren. Dan is ook de toekomstige buur bij verkoop op de hoogte en moet hij de situatie aanvaarden.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”