regenwaterputten in een appartementsgebouw

VAN HAUTTE KURT
Topic Starter
Berichten: 2

regenwaterputten in een appartementsgebouw

#1 , 22 jan 2016 19:13

Beste,

in ons appartement (gebouw met 9 app in het centrum van De Panne) zijn er op het gelijkvloers 2 appartement met elk hun tuin. Er is 1 regenwaterput aanwezig in één van die tuinen.
De eigenaar van één van de twee gelijkvloerse appartementen gebruikt dit water voor zijn appartement (toilet, wasmachine, kuiswater, enz..) , de eigenaar van het andere gelijkvloerse appartement gebruikt dit regenwater voor zijn bloemen.

Wijzelf zijn eigenaar van een app op het 2e verdiep.

De eigenaar van het gelijkvloerse app die het water gebruikt in zijn appartement reclameert al een tijdje dat het water ruikt en dat het vuil is en niet te gebruiken voor zijn wasmachine.
Vorig jaar werd deze regenput gereinigd (op kosten van de gemeenschap), de meeste mede-eigenaars waren hier niet mee akkoord omdat zij zelf geen gebruik kunnen maken van dit regenwater, maar op de vergadering hebben we dan toch ons akkoord gegeven om de gemoederen te bedaren van die ene eigenaar die het water gebruikt.

Die eigenaar wil nu in zijn appartement de waterleiding aanpassen zodat de wasmachine kan overgeschakeld worden op stadswater en hij zal het regenwater dan verder gebruiken voor zijn toilet, het wassen van zijn auto en voor het kuisen van zijn koer met de hogedrukspuit, enz...

Hij wil hier 214 € aanrekenen aan de gemeenschap voor het leveren van alle materialen voor het realiseren van de nodige aanpassingswerken en voor de kosten voor het lenen/gebruiken van het materiaal nodig voor het uitvoeren van de aanpassingswerken en voor alle werkzaamheden om de aanpassingswerken op een degelijke en correcte manier uit te voeren en af te werken.

Hij wijst de gemeenschap er ook op dat met deze aanpassingswerken, het reinigen van de regenwaterput slechts om de 2 jaar moet gebeuren ipv ieder jaar en idem dito voor het reinigen van de goten van het gebouw.

Hij heeft het app 2 jaar geleden gekocht aan de vorige eigenaar, zijn eis is ''ik heb een app gekocht met regenwater en ik eis dat ik het regenwater dan ook kan gebruiken anders reken in het stadswater aan aan de gemeenschap...''

Nu is onze vraag :
*kan die 224 € zomaar aan de gemeenschap aangerekend?
*moet de regenput jaarlijks of tweejaarlijks gereinigd worden (op kosten van de gemeenschap) ?
*moeten de goten van het gebouw ook jaarlijks gereinigd worden (op kosten van de gemeenschap ?

Graag kreeg ik advies hierover.
Met vriendelijke groeten
Kurt

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 22 jan 2016 19:20

Zoals steeds zijn ook in dit geval de statuten van het gebouw de bijbel die men eerst grondig moet lezen en herlezen!
Wat staat daarin over de regenwaterput en het gebruik ervan?
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

VAN HAUTTE KURT
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 23 jan 2016 14:06

in de statuten staat er niets vermeld omtrent het gebruik van het regenwater, door wie, waarvoor.., er staat ook niets vermeld ivm het reinigen van de put en de goten.

er staat wel vermeld :
art 10 : Gemene delen:
Het betreft alle elementen, delen en lokalen van het gebouw die betrekking hebben op, en ten dienste staan van alle kavels of meerder van hen, en welk aldus in gedwongen mede-eigendom toebehoren aan de gemeenschap.
Met inbegrip van alle andere zaken die aan voorafgaande definiti zouden voldoen, omvat deze categorie :
de grond,de funderingen, de hoofdgevels, balkons, terrassen, alle daken en dakbedekkingen, de dakgoten, de buizen en leidingen voor afwartering van regenwater en vuil water;

De achtertuin (hier zit die regenwaterput) is wel een gemeen deel, maar de gelijkvloerse app mogen de tuin gebruiken (OOOL)

De voortuinen, balkons, de terrassen :
de vootuinen, balkons, de terrassen behoren totde gemeenschappelijke delen, maar het uitsluitend genot komt toe aan de privatieven aan wie ze zijn toegewezen.

Op de bouwvergunning staat wel vermeld dat er vergunning werd afgegeven aan de aanvrager voor het plaatsen van regenwaterputten.


Reclame

Sirkii
Berichten: 5410

#4 , 23 jan 2016 18:32

Met het gegeven dat uw gelijkvloerse buur een "appartement met regenwater" gekocht heeft heeft de gemeenschap niets te maken daar hierover blijkbaar niets in de basisakte staat. k Zie dan ook geen enkele reden om werken in z n privatief te betalen. Zelfs het reinigen van de regenput lijkt mij privatief onderhoud (goten is gemeenschappelijk) omdat hij net zoals van de tuin hiervan het exclusief genot heeft (afgezien van het kraantje van de buren)

Stem dus in meerderheid tegen. Als hij niet akkoord gaat kan hij nog altijd naar de vrederechter trekken. Diene mens moet ook al eens kunnen lachen.

Als hij vindt dat hij een appartement met regenwater gekocht heeft dan moet hij maar tegen de vorige eigenaar gaan procederen.....

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”