Verantwoordelijkheid syndicus bij dergelijke overlast

Trickster
Topic Starter
Berichten: 106

Verantwoordelijkheid syndicus bij dergelijke overlast

#1 , 28 okt 2015 14:45

Beste,

Ons vakantiepark bestaande uit een 200 vakantieverblijven in mede-eigendom kampt al ettelijke jaren met een zware plaag van kattenoverlast. Een tweetal personen die er permanent wonen zijn grotendeels de oorzaak van dit probleem doordat ze zwerfkatten voederen en opvangen, zonder deze te steriliseren en zonder de nodige medische verzorging te voorzien. De katten kweken dan ook niet alleen als de pest, maar vormen mogelijk ook een risico voor de gezondheid van andere huisdieren (honden en huiskatten die wel verzorgd worden) en brengen bovendien een hoop ongedierte met zich mee (teken, vlooien, etc…)
Met verschillende mede-eigenaars hebben we in het verleden getracht dit probleem aan te pakken door een petitie te overhandigen aan de toenmalige syndicus (die mede-eigenaar was), waar echter geen gevolg aan werd gegeven. We hebben in het verleden ook de gemeente, politie en dierenwelzijn ingelicht, ook zonder resultaat.

Ondertussen hebben we sinds enkele jaren een professionele externe syndicus onder de arm genomen. Hij vroeg om hem een kopie te overhandigen van de petitie en de verslagen van dierenartsen die destijds waren opgesteld, wat we hem ook gegeven hebben. Onlangs ontvingen we van hem een aangetekend schrijven als antwoord zeggende dat hij niet bevoegd is om dergelijke problemen (waaronder ook het probleem van geluidsoverlast) aan te pakken en dat dit een zaak is voor het lokale bestuur (gemeente). Bovendien vermeldt hij in de brief dat hij naar alle personen die destijds de petitie ondertekend hebben (dat waren er een vijftigtal) hen een kopij van deze brief te bezorgen. Wat onlogisch is, daar verschillende ervan intussentijds hun verblijf hebben verkocht of zijn overleden en het om een zaak van 2010 gaat.

Nu is mijn vraag:
1/ Wat het probleem kattenoverlast betreft; kan de syndicus zomaar de verantwoordelijkheid van zich afschuiven en ons doorverwijzen naar de gemeente? Tot slot van rekening wordt de overlast veroorzaakt door sommige mede-eigenaars en betalen we hem toch om onder andere ervoor te zorgen dat het interne reglement wordt nageleefd?
2/ Heeft de syndicus het recht om aan alle ondertekenden een kopij van deze brief te versturen (heeft hij hiervoor niet de toestemming van de RME nodig)? Tenslotte is het toch een zekere zin van geldverspilling, vooral omdat de petitie dateert van 2010?
3/ Wat kunnen we als mede-eigendom doen om het probleem van deze kattenoverlast aan te pakken? Ter info; we hebben reeds beroep gedaan op de gemeente, politie en dierenwelzijn zonder resultaat (net omdat het net een mede-eigendom betreft). En zolang de boosdoeners van dit probleem niet aangepakt worden is het een straatje zonder eind.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 28 okt 2015 15:35

De boosdoeners zelf voor de vrederechter dagen.

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”