Syndic weigert kuisgerief ter beschikking te stellen

Hilde Verjans
Topic Starter
Berichten: 40

Syndic weigert kuisgerief ter beschikking te stellen

#1 , 26 okt 2007 22:03

Onze syndic wil onze werkvrouw niet in het bezit stellen van het benodigde kuisgerief. De werkvrouw heeft hier reeds herhaaldelijk op aangedrongen! Wat kan de vereniging nu nog doen? Het gebouw wordt vuiler en vuiler. Naar de vrederechter gaan? Op basis van welk artikel?
Dank u wel voor een spoedige reactie.
Met vriendelijke groet

Hilde Verjans

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 28 okt 2007 10:03

“Art.577-8...§ 4. Ongeacht de bevoegdheid die hem door het reglement van medeëigendom wordt toegekend, heeft de syndicus tot opdracht :2° de beslissingen van de algemene vergadering te notuleren in het register bedoeld in artikel 577-10, § 3;3° deze beslissingen uit te voeren en te laten uitvoeren.Art.577-9...§ 3. Iedere medeëigenaar kan eveneens aan de rechter vragen, binnen een termijn die deze laatste vaststelt, de bijeenroeping van een algemene vergadering te gelasten ten einde over een door voornoemd medeëigenaar bepaald voorstel te beraadslagen, wanneer de syndicus verzuimt of onrechtmatig weigert zulks te doen.“(Burgerlijk Wetboek).

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#3 , 28 okt 2007 14:14

Aanvullend kunnen meer gegevens gevonden worden op de officiële site "Welzijn op het werk".
Zie o.a. http://www.werk.belgie.be/defaultTab.aspx?id=557
Artikel 5 van de welzijnswet legt aan de werkgever de algemene verplichting op de nodige maatregelen te treffen ter bevordering van het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Hij moet daarbij de preventiebeginselen in acht nemen. Deze beginselen zijn overgenomen uit de kaderrichtlijn "veiligheid en gezondheid".

* risico's voorkomen;
* evaluatie van risico's die niet kunnen worden voorkomen;
* bestrijding van de risico's bij de bron;
* vervanging van wat gevaarlijk is door dat wat niet gevaarlijk of minder gevaarlijk is;
* voorrang aan maatregelen inzake collectieve bescherming boven maatregelen inzake individuele bescherming;
* aanpassing van het werk aan de mens, met name wat betreft de inrichting van de werkposten en de keuze van de werkuitrusting en de werk- en productiemethoden, met name om monotone arbeid en tempogebonden arbeid draaglijker te maken en de gevolgen daarvan voor de gezondheid te beperken.
De syndicus van de VME is de personeelschef van alle personeelsleden van de VME en geeft er leiding aan. Hij moet hen de nodige werkuitrusting, producten, ... ter hand stellen, op kosten van de werkgever (= VME), opdat zij hun opdracht kunnen uit te voeren op een correcte, efficiënte en veilige wijze.

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”