Onderhoud individueel verwarmingstoestel

werner1
Topic Starter
Berichten: 110

Onderhoud individueel verwarmingstoestel

#1 , 13 sep 2015 08:49

Elk appartement beschikt over een individueel verwarmingstoestel. Er is een blokpolis. Wat indien zich een schadegeval voordoet en dit te wijten is aan het verwarmingstoestel. En er bij opvraging van de blokpolis blijkt dat de eigenaar geen onderhoudscontract kan voorleggen? Wat is hierin de rol van de syndicus en bevoegdheid temeer wanneer nu blijkt dat sommige mede- eigenaars geen onderhoudscontract hebben ? Is dit afdwingbaar, kan men vragen om dit attest voor te leggen, temeer dat dit ernstige gevolgen kan hebben bij een schadegeval .

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Pelikaan
Berichten: 154

#2 , 13 sep 2015 14:20

Een onderhoudscontract is niet bij wet verplicht voor individuele verwarmingstoestellen. Wel is iedere burger verantwoording verschuldigd aan de bevoegde instanties (voor Vlaanderen, het Vlaamse gewest, voor het verplicht 2-jaarlijks onderhoud met aflevering van een reinigingsattest en een verbrandingsattest).

De wetgeving voorziet niets qua “verplicht collectief onderhoud” in de schoot van een VME, wegens het privatief karakter.

De Syndicus alsook de Algemene Vergadering kan niemand verplichten in te stappen in dergelijk collectief onderhoud, wegens bevoegdheidsoverschrijding (zoals bepaald in het Burgerlijk Wetboek art. 577-9§2 = § 2. Iedere mede-eigenaar kan aan de rechter vragen een onregelmatige, bedrieglijke of onrechtmatige beslissing van de algemene vergadering te vernietigen of te wijzigen).

Een VME kan enkel stemmen over gemene delen en heeft geen inspraak in privatieven. De Syndicus heeft geen bevoegdheid om individuele verwarmingstoestellen te controleren. Hij staat enkel in voor de gemene delen. Wel kan overeengekomen worden in de schoot van een VME dat sommige Mede-eigenaars “op vrijwillige basis” toetreden tot een collectief onderhoud om de kosten te minimaliseren.

Het voorleggen van de nodige attesten is afdwingbaar op het vlak van het Vlaams Gewest. Bij brand zal de betrokken mede-eigenaar bij de verzekeringsmaatschappij dienen te bewijzen dat hij aan de regelgeving voldoet.

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”