gemeenschappelijke fietsberging in parking

Sonneke
Topic Starter
Berichten: 17

gemeenschappelijke fietsberging in parking

#1 , 02 jun 2015 09:28

Wij zijn eigenaar van 1 appartement in een complex van 12 duowoningen met een ondergrondse parking voor 12 autostaanplaatsen en 1 gezamenlijke fietsberging, dus ieder voor 1/12.
Er zijn 9 van de 12 appartementen verkocht en 6 van de autostaanplaatsen.

De fietsberging is enkel voor de personen die een autostaanplaats kochten. Dit staat zo in de basisakte.
Echter de trap naar de garage, toegankelijk via een buitendeur, en dus ook naar de fietsberging, is gemeenschappelijk voor de eigenaars van de woningen. Raar maar waar, hier loopt het dus al verkeerd.

Op het ogenblik is er nog geen VME. De eerste vergadering tot aanstelling van een syndicus had vorige maand plaats maar er werd geen syndicus aangeduid. Enerzijds waren er slechts 4 eigenaars aanwezig (1 was met vakantie en gaf volmacht (wij) en een andere moest werken) en de bouwpromotor zelf was ook afwezig en deze heeft nog de helft van de autostaanplaatsen.

Nu is er al een tijdje een probleem dat er mensen zijn die eigenaar of huurder zijn van een appartement maar niet van een autostaanplaats en toch hun fiets in de fietsberging van de garage zetten, wat dus niet mag volgens de basisakte. Sommige eigenaars van een staanplaats vinden dit wel kunnen mits ze zouden bijdragen in de kosten (m.n. brandverzekering, water, elektriciteit…). Nu heeft de bouwpromotor die van deze problemen wel op de hoogte is één iemand van de eigenaars “aangesteld” om een eenduidig akkoord van alle eigenaars (dus ook voor zichzelf ??) te vinden en hij zou zijn notaris opdracht geven een kostenverdeelsleutel hiervoor op te maken.

Wij vinden dat dit niet zo maar kan omdat dit een aantasting is van ons eigendomsrecht (1/12 van de algemene delen), de basisakte zeker niet kan gewijzigd worden omdat dit toe te laten.
Sommige mensen willen met iedereen vriend zijn en alles toelaten maar dit kan natuurlijk niet, daarom zijn er wetten, aktes enz.

Volgens ons kan zulks eventueel enkel beslist worden via de VME, als minstens de helft van de eigenaars akkoord is en dan nog zou er huur moeten betaald worden + algemene kosten en zou dit natuurlijk enkel kunnen voor personen die eigenaar of huurder zijn van één van de duowoningen, anders zou het ook kunnen voor “buitenstaanders”.

Graag jullie advies, informatie e.a.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 02 jun 2015 15:41

en dan nog zou er huur moeten betaald worden .
Dacht dat een VME GEEN verhuurder kon zijn.

Sonneke
Topic Starter
Berichten: 17

#3 , 04 jun 2015 08:45

Heb ik ondertussen ook gelezen, en de bouwpromotor heeft blijkbaar geen stemrecht op de VME.

Blijft nog de vraag of de mede-eigenaars kunnen stemmen om in het gemeenschappelijk deel andere personen dan eigenaars van de autostaanplaats, maar wel eigenaar van één van de appartementen (mits deelname in de vaste kosten) toe te laten.

Reclame

Franciscus
Berichten: 38583

#4 , 07 jun 2015 21:39

basisakte is wet tussen de eigenaars.
Indien syndicus aangesteld werd door promotor maken dat u er een andere laat aanstellen.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”