goedkeuren rekeningen en goedkeuren inventaris/versus déchar

observer
Topic Starter
Berichten: 109

goedkeuren rekeningen en goedkeuren inventaris/versus déchar

#1 , 26 mar 2015 12:05

.

Als rekeningen niet of niet ter stemming werden geagendeerd, en de syndicus krijgt décharge, betekent dat ( voor onze syndicus en zijn/onze advocaat ) dat de rekeningen werden goedgekeurd.

Idem dito van de jaarlijkse inventaris ( de vroegere genoemde jaarrekening ), die dit jaar werd voorgelegd, maar zonder stemming :is die ook goedgekeurd omdat de syndicus décharge heeft gekregen ?

in dezelfde zin : over het verslag ( dat wordt voorgelezen op de AV) van de commissaris van de rekeningen wordt niet gestemd, maar aan de CVR wordt décharge gegeven, betekent dit dan dat het verslag werd goedgekeurd ? En als over het verslag niet werd gestemd, kan ik er ook niets tegen inbrengen, als de CVR décharge zou hebben gekregen.

Is dat ook de gangbare redenering van de vrederechter(s) ?


dank u

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
adsummam
Berichten: 581

#2 , 26 mar 2015 16:58

Goedkeuring rekeningen is verschillend van décharge.
http://www.elfri.be/rechtspraak/apparte ... ergadering" onclick="window.open(this.href);return false;

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#3 , 26 mar 2015 17:07

Zonder goedkeuring van de rekeningen kan men de syndcius geen décharge geven.
Men kan wel de rekeningen goedkeuren maar toch geen décharge geven om andere redenen dan de goedgekeurde rekeningen.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Reclame

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#4 , 26 mar 2015 17:09

De verhuurder is niet degene die de hiaten in de algemene kennis van de huurder moet remediëren!
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

naicwill
Berichten: 715

#5 , 26 mar 2015 18:33

5.6.1. Decharge of kwijting

Op bepaalde momenten zal de syndicus rekenschap en verantwoording moeten afleggen aan de algemene vergadering van de uitvoering van zijn opdracht en van al hetgeen hij krachtens zijn volmachten ontvangen heeft. De verplichting tot het afleggen van rekenschap en verantwoording volgt impliciet uit art 577-5 en art 577-8 BW. Aan de individuele mede-eigenaars moet er echter geen rekenschap gegeven worden.

Decharge of kwijting kan volgens Timmermans omschreven worden als de eenzijdige rechtshandeling van een rechtspersoon die tot gevolg heeft dat, na kennisname en/of goedkeuring van de rekeningen, tegenover het bevoegde executieve orgaan afstand wordt gedaan van verhaal voor de door de rechtspersoon geleden of te lijden vermogensschade als gevolg van een niet naar behoren verricht werk van het orgaan m.b.t. de in het verleden gevoerde opdracht[59]. Het gaat daarbij zowel over het financieel als het moreel doel. Decharge betekent dus dat de syndicus ontslag krijgt van haar aansprakelijkheid tegenover de vereniging van mede-eigenaars, m.a.w. ontslag van de interne aansprakelijkheid. De mogelijke externe aansprakelijkheid, t.a.v. derden, blijft uiteraard wel bestaan. Ook de individuele mede-eigenaars kunnen nog steeds een aansprakelijkheidsvordering instellen tegen de syndicus die kwijting verkreeg, met name op grond van artikel 1382 BW.

De beslissing tot verlenen van decharge zal genomen worden door de algemene vergadering van mede-eigenaars. Die bestaat uitsluitend uit de appartementseigenaars van het gebouw of complex. Het is gebruikelijk dat de algemene vergadering zich uitspreekt over de decharge n.a.v. het boekenonderzoek of het onderzoek van de jaarrekening, m.a.w. één keer per jaar. Daarnaast kan of moet de algemene vergadering ook op andere momenten reeds kwijting verlenen. Dat moet bv n.a.v. een vrijwillig of gedwongen vertrek van de syndicus. De syndicus kan ten slotte ook steeds zelf om kwijting vragen bv n.a.v. de afgifte van documenten [60].

In de praktijk wordt er een onderscheid gemaakt tussen de uitdrukkelijke en de stilzwijgende decharge. Beiden zijn mogelijk maar de stilzwijgende decharge wordt niet vermoed en moet restrictief geïnterpreteerd worden. Zij kan bijgevolg enkel afgeleid worden uit omstandigheden die op geen enkele andere manier interpreteerbaar zijn.

Wanneer de syndicus zijn taken naar mening van de algemene vergadering behoorlijk vervuld heeft, volgt er kwijting. Het volstaat daarbij dat de syndicus zijn opdracht naar redelijkheid heeft ingevuld. Oordeelt de algemene vergadering dat hij in gebreke is gebleven hangt de syndicus een mogelijke aansprakelijkheidsvordering boven het hoofd. Er zal geen kwijting verleend worden wanneer de syndicus op ernstige wijze is tekort gekomen of hij bewust roekeloos gehandeld heeft. Verleent de algemene vergadering met voldoende inzicht wel decharge dan geldt deze zelfs voor de handelingen gesteld door de syndicus buiten zijn bevoegdheid. Werd de beslissing tot het verlenen van decharge evenwel genomen op grond van foutieve informatie, dan is deze nietig. Daarenboven kan de algemene vergadering terugkomen op haar beslissing wanneer er nieuwe feiten aan het licht komen.

Wanneer de algemene vergadering beslist om geen decharge te verlenen, betekent dat niet dat zij ook verplicht een aansprakelijkheidsvordering moet instellen. Het staat iedere rechtspersoon steeds vrij om al dan niet in rechte te treden. Het belet evenmin om de niet gedechargeerde syndicus in dienst te houden. Wordt er reeds op de algemene vergadering beslist om wel tegen de syndicus te ageren, dan moet daartoe een formeel besluit genomen worden met volstrekte meerderheid van stemmen van de aanwezigen. Indien er na drie maanden nog geen vordering tot nietigverklaring werd ingesteld, zullen de rekeningen automatisch geacht worden definitief te zijn goedgekeurd.

In richtlijn 13 bij het reglement van plichtenleer van het beroepsinstituut van vastgoedmakelaars handelt men over de decharge na uittreding. Deze richtlijn is evenwel niet afdwingbaar[61]. De richtlijn bepaalt dat wanneer de uittredend syndicus niet meteen decharge krijgt, de opvolgend syndicus passende initiatieven moet nemen opdat de algemene vergadering zich over de decharge zou kunnen uitspreken. Wordt de decharge verleend, dan moet de opvolgend syndicus passende initiatieven nemen ter vereffening van de openstaande schulden van de vereniging van mede-eigenaars tegenover de uittredend syndicus.
https://www.law.kuleuven.be/jura/art/43 ... nneman.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Tenzij je naam Google is, hou op met te doen alsof je alles weet.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”