Advocaat appartementsrecht

karelvanhoof
Topic Starter
Berichten: 44

Advocaat appartementsrecht

#1 , 07 mar 2015 11:30

Syndicus, die tevens mede-eigenaar is, voert zijn taak niet uit zoals het hoort. Neemt enkel de taak op zich op zoveel mogelijk kosten te besparen,
maar vergeet rekening te houden met ieders aansprakelijkheid en relevante wetgeving.

-nog steeds geen inschrijving in KBO (is dat niet verplicht?)
-basisakte is nooit aangepast geweest (is dat niet verplicht?)
-aangezien bovenstaande zaken niet in orde zijn kan er geen bankrekening zijn op naam van de VME, er is er een op persoonlijke naam van de syndicus... u ziet de drama's al aankomen wanneer deze iets overkomt
-niet iedereen wordt op de hoogte gebracht van een algemene vergadering (moet dat altijd aangetekend gebeuren?)
-syndicus heeft geen aansprakelijkheidsverzekering
-er zijn duidelijk aanwijzingen van belangenvermenging
-er wordt geen boekhouding bijgehouden
-er zijn geen begrotingsramingen en er worden onvoldoende of zo goed als geen reserves aangelegd
...
De meerderheid van de leden van de VME zijn zich niet bewust van de mogelijke consequenties, hebben geen interesse, willen geen ruzie met hun buur of gaan er vanuit dat de syndicus zijn werk doet.
Heb al meermaals geprobeerd de andere leden hiervan te informeren, maar deze hebben er geen oren naar. Deze syndicus kost hun niets (of dat denken zij toch), als er een externe moet komen zou hun dat meer kosten, verder wordt er niet gekeken.

Dit is nu al jaren aan de gang en denk dat het nu wel genoeg geweest is.
Kan ik dit ergens melden? Is er een bepaald toezichtsorgaan?
Of ben ik dan genoodzaakt een procedure te starten via de vrederechter?
Als ik beroep wens te doen op een advocaat moet dat dan een zijn die aangesloten is bij de balie van waar deze appartementsblok onder valt of kan dit eender welke advocaat zijn?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 07 mar 2015 12:35

Naar vrederechter gaan en de would-be syndcus in verzoening laten oproepen.
Ik vermoed dat de syndicus zijn job gewoonweg niet aankan.
Vrederechter zal dan wel maatregel voorstellen of zelf een echte syndicus aanstellen.

Het is niet nodig hiervoor advocatenkosten te maken.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

observer
Berichten: 109

#3 , 07 mar 2015 22:11

" syndicus in verzoening laten oproepen " is dat " vrijwillige verschijning " of " minnelijke schikking " ?

Maar dat bindt de partijen toch niet?

met dank

Reclame

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#4 , 07 mar 2015 22:21

Dit is wat ik bedoel:
http://justitie.belgium.be/nl/binaries/ ... 138443.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Neen het is geen vonnis hé.

Maar amateursyndicus zal daar te horen krijgen wat hem boven het hoofd hangt als hij zo voortdoet.
Misschien is dat al voldoende.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Vandebos
Berichten: 16087

#5 , 08 mar 2015 08:59

Een amateur-syndicus van slechte wil, stuurt gewoon zijn kat en dan ben je terug naar af.
Inderdaad.

Twee oplossingen:

Met 20% van de duizendsten van het gebouw de syndicus aangetekend opdragen binnen de 4 weken na kennisname van dit schrijven een BAV te organiseren voor alle mede-eigenaars van het gebouw met als punt op de agenda "stemming vervanging syndicus".

Ofwel het lokale vredegerecht een eenvoudig verzoekschrift sturen waarin u de vrederechter verzoekt gelet op de talloze inbreuken een voorlopige syndicus aan te stellen die als taak heeft de vme door te lichten en de verkiezing van een nieuwe syndicus voor te bereiden.

Ik vermoed dat in een geval als dit het laatste sowieso nodig zal blijken vooraleer deze de aftocht blaast. Bij een dergelijk geding gaan natuurlijk enige kosten gepaard (rolrecht, betekening dagvaarding, betekening vonnis) en vind ik het persoonlijk steeds aangeraden een advocaat in de arm te nemen. De kosten die deze met zich meebrengt kan eventueel door een groep gelijkgezinden gedragen worden, echt hoog hoeven die niet te zijn. Bovendien verzinken ze in het niets met de schade die een amateur zelfs op zeer korte tijd aan een vme kan toebrengen.

karelvanhoof
Topic Starter
Berichten: 44

#6 , 08 mar 2015 09:51

Als ik toch beroep zou willen doen op een syndicus, moet dat dan een advocaat zijn ingeschreven bij de balie die bevoegd is waar het gebouw gelegen is?
Of kan dat eender welke advocaat zijn met kennis van zaken?

Vandebos
Berichten: 16087

#7 , 08 mar 2015 11:19

Met beroep doen op een advocaat bedoelde ik om in naam van u of een groep mede-eigenaars de zaak voor de vrederechter te brengen.
Het is de vrederechter zelf die, indien hij de feiten voldoende zwaarwichtig vindt en uw lijstje is dat in mijn ogen zeker, een voorlopige syndicus zal selecteren. U kan, indien u dat wenst, uw voorkeur voor een bepaalde syndicus in de streek duidelijk maken doch de vrederechter is niet verplicht die voorkeur te volgen.

karelvanhoof
Topic Starter
Berichten: 44

#8 , 08 mar 2015 16:52

Iemand die hier al gewerkt heeft met advocaat Roland Timmermans (Kessel-Lo)?
Wat mag je verwachte van uurloon?
Is een eerste raadpleging gratis?

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#9 , 08 mar 2015 17:02


Is een eerste raadpleging gratis?
Van gratis moet je toch even oppassen, zie hier eens een topic op dit forum.

http://www.juridischforum.be/forum/view ... 51&t=62476
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#10 , 08 mar 2015 18:47

TS: uw syndicus gaat zodanig over de schreef dat u in het geheel geen dure of verre advocaat nodig hebt.
Uit uw uitleg leid ik af dat die man van intellectueel minderwaardig niveau is en zal schrikken indien hij in verzoening bij de vrederechter wordt geroepen. Probeer dat toch eerst alvorens onnodige advocatenkosten te maken in een zo voor de hand liggende kwestie.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

George2
Berichten: 197

#11 , 09 mar 2015 22:22

Is de huidige syndicus wel formeel aangesteld als syndicus of voert hij louter de taken van syndicus uit? Als dit inderdaad zo is, dan roept u als lid van de VME zelf een algemene vergadering bij elkaar, met als enige agendapunt, aanstelling van een syndicus, verkiezing van een voorzitter en alle andere door u vermelde problemen in uw post.
Wat betreft inschrijving in het KBO, hiermee hoeft u zelfs niet te wachten. U kunt dat zelf on-line doen op dit ogenblik als deeleigenaar.

j.demoor
Berichten: 10360

#12 , 10 mar 2015 08:32

“Art.5.Iedere onderneming of vestigingseenheid bedoeld in artikel 4, wordt in de Kruispuntbank van Ondernemingen ingeschreven en verkrijgt op het ogenblik van de inschrijving een ondernemings- of vestigingseenheidnummer. Dit nummer vormt hun uniek identificatienummer.”(16 JANUARI 2003. - Wet tot oprichting van een Kruispuntbank van Ondernemingen, tot modernisering van het handelsregister, tot oprichting van erkende ondernemingsloketten en houdende diverse bepalingen).
De syndicus die geen onderneming is,dient dus niet ingeschreven in de KBO.

“Art.577-3...Ieder gebouw of groep van gebouwen waarop die beginselen van toepassing zijn, moet worden beheerst door een basisakte en een reglement van medeëigendom...”(Burgerlijk Wetboek )

“Art.19...§ 2. De syndicus bedoeld in artikel 577-4, § 1, derde lid, 4° van hetzelfde Wetboek legt binnen achtenveertig maanden na de inwerkingtreding van deze wet een aan de artikelen 577-3 tot 577-14 van hetzelfde Wetboek aangepaste versie van de bestaande basisakte, het reglement van mede-eigendom en het huishoudelijk reglement ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering. Voor zover de algemene vergadering op hetzelfde of een later tijdstip geen wijzigingen aanbrengt aan de basisakte , is voor de aangepaste tekst van het reglement van mede-eigendom geen authentieke akte vereist. Indien een authentieke akte wordt verleden, zal de hypothecaire publiciteit van deze akte uitsluitend gebeuren op naam van de vereniging van mede-eigenaars.”(2 JUNI 2010. - Wet tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de werking van de mede-eigendom te moderniseren en transparanter te maken. Inwerkingtreding : 08-09-2011).

Maan uw syndicus aan voor de punten waarvoor hij in gebreke bleef de wet in acht te nemen binnen een redelijke termijn. Geeft hij hieraan geen afdoende en tijdig gevolg,maak dan toepassing van “Art.577-8...§ 7. Bij verhindering of in gebreke blijven van de syndicus kan de rechter, voor de duur die hij bepaalt, op verzoek van iedere medeëigenaar een voorlopig syndicus aanwijzen. De syndicus moet door de verzoeker in het geding worden geroepen.”(Burgerlijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#13 , 10 mar 2015 13:08

“Art.5.Iedere onderneming of vestigingseenheid bedoeld in artikel 4, wordt in de Kruispuntbank van Ondernemingen ingeschreven en verkrijgt op het ogenblik van de inschrijving een ondernemings- of vestigingseenheidnummer. Dit nummer vormt hun uniek identificatienummer.”(16 JANUARI 2003. - Wet tot oprichting van een Kruispuntbank van Ondernemingen, tot modernisering van het handelsregister, tot oprichting van erkende ondernemingsloketten en houdende diverse bepalingen).
De syndicus die geen onderneming is,dient dus niet ingeschreven in de KBO."

De vraag gaat niet over een inschrijving van de syndicus, wel over een inschrijving van de VME, als rechtspersoon, in de Kruispuntbank.
Die is dus wel degelijk verplicht
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

George2
Berichten: 197

#14 , 11 mar 2015 11:18

“Art.5.Iedere onderneming of vestigingseenheid bedoeld in artikel 4, wordt in de Kruispuntbank van Ondernemingen ingeschreven en verkrijgt op het ogenblik van de inschrijving een ondernemings- of vestigingseenheidnummer. Dit nummer vormt hun uniek identificatienummer.”(16 JANUARI 2003. - Wet tot oprichting van een Kruispuntbank van Ondernemingen, tot modernisering van het handelsregister, tot oprichting van erkende ondernemingsloketten en houdende diverse bepalingen).
De syndicus die geen onderneming is,dient dus niet ingeschreven in de KBO."

De vraag gaat niet over een inschrijving van de syndicus, wel over een inschrijving van de VME, als rechtspersoon, in de Kruispuntbank.
Die is dus wel degelijk verplicht
En de inschrijving bij de KBO kan dus door iedere mede-eigenaar van het gebouw gebeuren.

karelvanhoof
Topic Starter
Berichten: 44

#15 , 14 mar 2015 13:09

Bedankt voor jullie reacties!

Er is blijkbaar niemand die nakijkt of alle VME's wel degelijk ingeschreven worden in de KBO?
Wanneer iemand zijn appartement (bv. bouwjaar 1960) wenst te verkopen, dat deel uitmaakt van een VME waarvan de basisakte nooit aangepast is geweest,
maakt de notaris ook geen problemen van?
Kan een derde (geen belanghebbende/geen lid van de VME), die op de hoogte is van een VME die niet voldoet aan de wettelijke voorschriften, dit ergens melden?

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”