tuinafscheiding buur op onze grond

SoIv
Topic Starter
Berichten: 2

tuinafscheiding buur op onze grond

#1 , 01 mar 2015 13:18

Wij hebben een grond gekocht en hebben met het starten van het bouwen ontdekt dat de tuinafscheiding van onze buur (die er al reeds 25 woont) volledig op onze grond staat.
- Kunnen we de buur vragen dat hij ons deel van de grond waar de afscheiding op staat van ons overneemt?
Bovendien moeten wij op de scheidingsmuur die te paard staat (en waar we ons stuk reeds hebben overgenomen) een stuk bijbouwen omdat ons huis dieper is dan dat van hen. De buur wil graag aan zijn kant deze muur laten bekleden met gevelstenen. Hij stelt voor dat wij dit bekostigen. Maar dat lijkt ons raar omdat het een gewone snelbouw betreft.
- We veronderstellen dat als hij onze muur die wij bekostigen en op onze grond staat wil gebruiken hij deze zal moeten overnemen?
- Bovendien gaan we er van uit dat hij deze bekleding dan zelf zal moeten betalen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
meesje
Berichten: 475

#2 , 01 mar 2015 13:50

Indien uw buur iets wil aanbrengen tegen die nieuwe muur moet hij er eerst de helft van overnemen en wat hij er ook tegen aanbrengt zelf betalen natuurlijk.
Waar een weg is is een wil.

chantika
Berichten: 961

#3 , 01 mar 2015 14:42

Best alles uitvoeren zoals op de goedgekeurde plannen. Architect zal wel weten wat. Ik zelf heb nog nooit een snelbouw zonder bescherming als buitenmuur gebruikt.

Reclame

mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 01 mar 2015 15:38

Een stuk grond overnemen zal meer kosten dan de afsluiting te verplaatsen (landmeter en notariskosten)

Een gewone snelbouwsteen kan na enige jaren afsplinteren door indringend vocht en vorst. Langs welke kant wordt deze muur geïsoleerd? Indien langs buiten, moet er toch een bescherming van deze isolatie zijn. Je kan aan buurman vragen het supplement tussen snelbouw en gevelsteen ten laste te nemen. Dat is dan wel alleen maar voor het zicht. Wil hij er iets tegenhangen of in bevestigen, dan moet hij de helft van de muur overnemen.

eylis
Berichten: 8840

#5 , 01 mar 2015 17:09

in feite is de muur van de buur nu van u :-) Hij heeft die op uw grond gezet en daar achtergelaten. U kan er nu mee doen wat u wil. Ook gewoon laten staan en de buur zelfs toestaan er (op zijn eigen kosten) een bekleding op te plaatsen: en dan is die ook van u.
Of ga ik juridisch te kort door de bocht?

chantika
Berichten: 961

#6 , 01 mar 2015 17:41

Het is de afsluiting die op eigendom van TS staat. Die afsluiting is in mijn ogen dan ook van ts. Maar het gaat ook over de muur die te paard staat. en ts wil die verlengen met een snelbouw op zijn grond. Ts moet zich daar geen zorgen over te maken. Indien de plannen zo goedgekeurd zijn dan doet hij dat maar. De buur moet nu ook niet meer komen vragen voor een luxe afwerking van de wachtgevel. Hij heeft de tijd gekregen om zijn opmerkingen over het plan bekend te maken voor de goedkeuring. Het was vroeger de normale gang van zaken om een wachtgevel te paard te bouwen. Nu is dat niet meer zo. Elk bouwt op zijn grond en de spouw dient voor een geluidsisolatie. De bouwheer beslist of hij die wachtgevel wil beschermen en isoleren of niet.

SoIv
Topic Starter
Berichten: 2

#7 , 02 mar 2015 09:37

Bedankt voor de antwoorden.
Wij bouwen een houtskelet, dus isoleren de muur langs de binnenkant. Volgens de architect is een snelbouw tegen het skelet voldoende.
We gaan nog contact opnemen met een landmeter om dit verder uit te klaren.

Bart 01
Berichten: 153

#8 , 02 mar 2015 09:49

Ik zou nooit een snelbouwsteen bloot laten op de scheiding. Dat zuigt water op als een spons. Er bestaan goedkopere manieren dan gevelsteen om die muur af te werken, zoals bvb gevelplaten.

Wij hebben voor onze garage op de scheiding eerst gaan babbelen met de buren. Ik had zelf voorgesteld om gevelplaten te plaatsen, zij mochten een ander voorstel doen maar als het duurder was moesten zij dan de meerprijs tov de gevelplaten betalen. Ik heb hen dan de kleur van de gevelplaten laten kiezen.

mjers
Berichten: 1788

#9 , 16 mar 2015 14:36

ivm de afsluiting: pas op voor de verjaring (30 jaar), dus best snel handelen

eylis
Berichten: 8840

#10 , 19 mar 2015 17:38

@mjers, ikdenk dat die regel van verjaring niet van toepassing is in dit geval. De afscheiding staat officieel op de grond van poster. Of dat nu in de middeleeuwen is gebeurd of vorige week. De afsluiting is dus van poster. Je kan niet iets bouwen op de grond van iemand anders en dan na 30 jaar zeggen: awel t'is verjaard en nu toch van mij. Strikt genomen wordt de bekleding die de buur op de afscheiding zal plaatsen dan ook van poster.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#11 , 19 mar 2015 18:21

De regel van de verjaring kan wel van toepassing zijn.

Als de buur gedurende dertig jaar de grond tot aan de scheiding gebruikt alsof hij eigenaar is, wordt hij door verjaring eigenaar van die grond.

eylis
Berichten: 8840

#12 , 19 mar 2015 18:57

@scorpioen, en hoe bewijst de buur dan onomstotelijk dat hij al 30 jaar die grond "gebruikt"? Dat "zijn" gras er groeit? Dat buurman er af en toe eens over huppelt? Dan kan poster veel krachtiger bewijzen (met perceelgrenzen kadaster) dat de grond al 30 jaar van hem is en dat er "een" afsluiting op zijn grond staat :-)

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#13 , 19 mar 2015 19:17

Die afsluiting is eigendom van de buur op wiens grond ze staat ingevolge het recht van natrekking....
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

eylis
Berichten: 8840

#14 , 19 mar 2015 19:49

kunnen we(zoals eerder al verschillende malen) effectief besluiten dat afsluiting nu van poster is en niet van de buur die het per abuus op de grond van poster gezet heeft en dat die regel van 30jarige verjaring niet van toepassing is?

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#15 , 20 mar 2015 00:32

Men kan door verjaring wel degelijk eigenaar worden van een perceel grond én de afsluiting die men op die grond geplaatst heeft, als men zich gedurende dertig jaar gedragen heeft als eigenaar van dit perceel grond en de afsluiting.

Je kan dus wel bezit nemen van iemands grond, erop bouwen, en dan na dertig jaar zeggen: dit is van mij. Dat is juist de betekenis van verkrijgende verjaring.

Art. 2219 Verjaring is een middel om, door verloop van een zekere tijd en onder de voorwaarden die de wet bepaalt, iets te verkrijgen of van een verbintenis bevrijd te worden.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”