Afdwingbaarheid intern reglement

Beatrice1
Topic Starter
Berichten: 11

Afdwingbaarheid intern reglement

#1 , 23 feb 2015 21:04

Bij een ander onderwerp op dit forum heb ik gelezen dat de syndicus een "boete" kan geven aan diegene die het intern reglement overtreedt.

Ik heb hierbij enkele vragen:
Kan dit zomaar?
Moet dit ook in het reglement opgenomen worden? (wanneer een boete en hoeveel)
Wie beslist over het geven van de boete?
Wat gebeurt er met de "opbrengst"?
Wat als de persoon in kwestie niet betaalt?

Stel dat het gaat over iemand die zijn was buiten op zijn terras hangt terwijl dit volgens het reglement niet mag.

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 23 feb 2015 21:10

In voorkomend geval dient de syndicus, de eigenaars of bewoners die de voorschriften niet respecteren, aan te spreken. Hij doet dit het best mondeling omdat in veel gevallen de betrokkene zich hiervan niet bewust is of de leefregels niet kent.

Als dit gesprek of telefoontje geen resultaat oplevert dan kan de syndicus de betrokken persoon aanschrijven in eerste instantie met een gewone brief en wanneer de eerste waarschuwing niet werkt met een aangetekende ingebrekestelling.

Het opleggen van een door de algemene vergadering goedgekeurde privaatrechterlijke boete kan binnen limieten. Deze boete behoort nauwkeurig, vooraf en forfaitair bepaald te zijn en er moet een zekere preventieve werking vanuit gaan. Zo kan bijvoorbeeld een boete van € 50 per overtreding als redelijk beschouwd worden, 500 EUR daarentegen zal door elke Rechter verworpen worden.

Vooraleer de syndicus deze boete kan opleggen moet hij de nodige bewijzen verzamelen hetzij door foto’s, vaststellingen door een deurwaarder of geschreven verklaringen van medebewoners.

Een tweede optie is de betrokkene oproepen in verzoening voor de Vrederechter en een laatste optie is met een mandaat van de vergadering een veroordeling te vorderen met dwangsom.

Daarnaast staat het de individuele benadeelde eigenaar ook vrij om zelf op te treden tegen een bewoner die de bepalingen naast zich neerlegt in overeenstemming met artikel 577-9 § 1 van het BW.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”