Pagina 1 van 1

vraag in verband met inviduele tellers voor verwarming

Geplaatst: 21 feb 2015 17:25
door inina
Ik stel deze vraag voor een vriend die niet op internet komt,

In zijn appartementsgebouw worden op dit ogenblik de verwarmingskosten gedeeld door 12, hetzij 1/12 per appartement.

Europa wil voor eind 2016 overal individuele tellers. Ik dacht trouwens maar ben niet zeker dat dit ook zo is voor gemeenschappelijke watermeters?

Een eigenaar (niet bewoner maar verhuurder) wil niet betalen voor de maanden dat het appartement dat hij als investering heeft gekocht leeg stond en hij wil bovendien individuele tellers.

De vraag die we nu graag beantwoord zouden willen hebben is:

Kan een richtlijn van Europa afgedwongen worden voor een Belgisch vredegerecht? Moet België deze richtlijn eerst omzetten in een Belgische wet? of kan/moet dit probleem geregeld worden door een akte bij de notaris? En hoeveel stemmen moet deze beslissing dan krijgen ? Er zijn 12 appartementen .

Wat denken jullie daarover? Graag een reactie. Dank bij voorbaat

Re: vraag in verband met inviduele tellers voor verwarming

Geplaatst: 21 feb 2015 18:58
door marc mortier
Een dergelijke Europese Richtlijn is mij onbekend. Meer precisie graag.
De basisakte regelt de verdeling van de kosten, ook deze voor de verwarming. Alles delen door 12 lijkt me allesbehalve billijk, is zelfs niet eerlijk.
M.i. kan aan de vrederechter worden gevraagd om te beslissen een meer rechtvaardig systeem te bevelen, vb. individuele meters.

Re: vraag in verband met inviduele tellers voor verwarming

Geplaatst: 21 feb 2015 19:01
door roharro
Kan een richtlijn van Europa afgedwongen worden voor een Belgisch vredegerecht? Moet België deze richtlijn eerst omzetten in een Belgische wet?

Een Richtlijn moet eerst in Belgische wetgeving omgezet zijn.
Indien een Richtlijn niet in B wetgeving werd omgezet binnen de door de Richtlijn voorziene termijn kan men België dagvaarden
voor het Europese Hof van Justitie wegens niet-omzetting en zo de omzetting afdwingen.

Re: vraag in verband met inviduele tellers voor verwarming

Geplaatst: 21 feb 2015 20:15
door mava105
Individuele metertjes kosten aan de eigenaars NIETS, tenzij ze er zelf wonen. De huurkosten van de metertjes worden immer doorgerekend in het jaarlijks verbruik, en dus onrechtstreeks aan de huurders.
Hoeveel eigenaars wonen er zelf, en hoeveel verhuren het appartement?
Het plaatsen van metertjes dient door de AV te worden goedgekeurd, en zal zeker resulteren in een lager vebruik voor de hele blok.

Re: vraag in verband met inviduele tellers voor verwarming

Geplaatst: 21 feb 2015 20:21
door inina
Hierbij de tekst van de Europese richtlijn zoals gevraagd door Marc Mortier,
@ M

Re: vraag in verband met inviduele tellers voor verwarming

Geplaatst: 21 feb 2015 20:33
door inina
@ Mava aub graag meer info over individuele metertjes en op welke manier deze werken ? Ter informatie, Er is in het gebouw 1 verhuurder en 11 mede-eigenaars Totaal 12 appartementen.

Hierbij de tekst van de Europese richtlijn zoals ze werd gevonden en gevraagd door Marc Mortier,

Europese richtlijn - Individuele energiemeters in appartementsgebouwen
Eindafnemers van elektriciteit, aardgas, stadsverwarming, stadskoeling en warm water voor huishoudelijke doeleinden, moeten kunnen beschikken over een individuele meter, die hun daadwerkelijke energieverbruik nauwkeurig noteert. En dit tegen concurrentiële prijzen, aldus de nieuwe Europese Energie efficiëntierichtlijn.
Dat betekent echter niet dat alle oude appartementsgebouwen moeten opengebroken worden. Zo is volgens Europa een individuele meter alleen verplicht voor zover dit:
- technisch mogelijk is,
- financieel redelijk is en
- in verhouding staat tot de potentiële energiebesparingen.
Een individuele meter is echter altijd verplicht wanneer een nieuwe aansluiting wordt gemaakt in een nieuw gebouw, en bij ingrijpende renovatie. Een ingrijpende renovatie is een renovatie waarvan de kosten hoger liggen dan 50% van de investeringskosten voor een vergelijkbare nieuwe eenheid.
Ook wanneer een bestaande meter wordt vervangen moeten in principe individuele meters geplaatst worden. Maar hier staat Europa nog uitzonderingen toe, namelijk. wanneer het technisch niet mogelijk zou zijn om individuele meters te plaatsen, en wanneer dat niet kostenefficiënt zou zijn in vergelijking met de geraamde potentiële besparingen op lange termijn.
Slimme meters voor het meten van het aardgas- of elektriciteitsverbruik moeten voortaan aan een aantal Europese voorschriften voldoen. Eén daarvan is dat de eindafnemer - of zijn vertegenwoordiger - de informatie over de in- en output van het verbruik in een gemakkelijk te begrijpen vorm moet krijgen. Dat moet de afnemer toelaten om zijn verbruik te vergelijken met dat andere personen. Een 'slimme meter' is een elektronisch systeem dat het energieverbruik meet, maar dat terzelfder tijd nog andere informatie geeft (zoals informatie over de periodes waarin er energie werd verbruikt). Een slimme meter kan elektronisch data doorgeven en ontvangen.
Als de verwarming en koeling of de warmwatervoorziening van een gebouw geleverd wordt door een stadsverwarmingnet of door een centrale bron die verschillende gebouwen bedient, wordt er een warmtemeter of warmwatermeter geïnstalleerd bij de warmtewisselaar of het leveringspunt.
In appartementsgebouwen en multifunctionele gebouwen met een centrale verwarming - of koeling bron, of met levering vanuit een stadsverwarmingnet, of vanuit een centrale bron die verschillende gebouwen bedient, moeten er tegen 31 december 2016 individuele meters geplaatst worden om het warmte- of koelingverbruik, of het warmwaterverbruik voor iedere eenheid te meten. Maar alleen waar dat technisch haalbaar en kostenefficiënt is.
Als het gebruik van individuele verwarmingsmeters technisch niet haalbaar of niet kostenefficiënt is om het warmteverbruik te meten, worden er individuele warmtekosten verdelers gebruikt om het water van elke radiator te meten. Tenzij de lidstaat kan aantonen dat het installeren van warmte kostenverdelers niet efficiënt is, maar dan moe¬ten er alternatieve methoden overwogen worden voor het meten van het individuele verbruik.
De lidstaten moeten ervoor zorgen dat de eindafnemer al zijn facturen en factureringsinformatie betreffende het energieverbruik kosteloos ontvangt, en dat hij op passende wijze kosteloos toegang heeft tot zijn verbruiksgegevens. Als het meten, verdelen en berekenen van het daadwerkelijke individuele verbruik in appartementen en multifunctionele gebouwen wordt uitbesteed aan derden, mag daarvoor een redelijke vergoeding doorgerekend worden aan de eindafnemer.
De lidstaten moeten er ook voor zorgen dat de eindafnemer gemakkelijk toegang krijgt tot aanvullende informatie over zijn verbruiksverleden. Te weten:
- cumulatieve gegevens over het verbruik van de 3 voorgaande jaren (tenzij het leveringscontract recenter is); en
- gedetailleerde gegevens over het verbruik van elke dag, week, of jaar en dit over een periode van ten minste 24 maanden (tenzij het leveringscontract nog niet zo lang bestaat).
Deze voorschriften uit de Energie-efficiëntie richtlijn moeten ten laatste op 5 juni 2014 omgezet zijn in nationaal recht.
Bron: Richtlijn 2012/27/EU van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012 betreffende de energie-efficiëntie tot wijziging van de Richtlijnen 2009/125/EG (Ecodesignrichtlijn) en 2010/30/EU (Energieprestatierichtlijn) en houdende intrekking van de Richtlijnen 2004/8/EG (WKK-richtlijn) en 2006/32/EG (Energiedienstenrichtlijn), Pb.L. 14 novem¬ber 2012, afl. 315.

Re: vraag in verband met inviduele tellers voor verwarming

Geplaatst: 21 feb 2015 21:52
door Franciscus
Syndicus in gebouw?

Re: vraag in verband met inviduele tellers voor verwarming

Geplaatst: 22 feb 2015 08:49
door mava105
http://www.ista.be/nl/onthaal/index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.techem.be/nl/over-techem/tec ... oribel-nv/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.techem.be/nl/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.morliterm.be/nl/klimatisatie/caloriemeter" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: vraag in verband met inviduele tellers voor verwarming

Geplaatst: 22 feb 2015 10:17
door inina
Dank u wel mava 105 voor deze verwijzingen

Re: vraag in verband met inviduele tellers voor verwarming

Geplaatst: 22 feb 2015 10:54
door artemis

Een eigenaar (niet bewoner maar verhuurder) wil niet betalen voor de maanden dat het appartement dat hij als investering heeft gekocht leeg stond en hij wil bovendien individuele tellers.

t
Zelfs als er calorimeters komen dan zal hij toch nog een deel moeten betalen bij leegstand want gewoonlijk wordt zo'n 20 tot 40% van de totale verbruikskost dan vast verdeeld over alle radiatoren in het gebouw (en de rest op het gebruik).

Re: vraag in verband met inviduele tellers voor verwarming

Geplaatst: 24 feb 2015 11:03
door j.demoor
“Artikel 9 Meting 1. De lidstaten zorgen ervoor dat eindafnemers van elektriciteit, aardgas, stadsverwarming, stadskoeling en warm water voor huishoudelijke doeleinden, voor zover dit technisch mogelijk en financieel redelijk is en voor zover dit in verhouding staat tot de potentiële energiebesparingen, tegen concurrerende prijzen de beschikking krijgen over individuele meters die het daadwerkelijke energieverbruik van de eindafnemer nauwkeurig weergeven en informatie geven over de werkelijke tijd van het verbruik. Een dergelijke individuele meter tegen concurrerende prijzen wordt altijd ter beschikking gesteld wanneer:a) een bestaande meter wordt vervangen, tenzij dit technisch onmogelijk is of niet kostenefficiënt in verhouding tot de geraamde potentiële besparingen op lange termijn;b)een nieuwe aansluiting wordt gemaakt in een nieuw gebouw of ingeval van een ingrijpende renovatie overeenkomstig Richtlijn 2010/31/EU...Artikel 28 Omzetting 1. De lidstaten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om uiterlijk op 5 juni 2014 aan deze richtlijn te voldoen” (25 oktober 2012 betreffende energie-efficiëntie, tot wijziging van Richtlijnen 2009/125/EG en 2010/30/EU en houdende intrekking van de Richtlijnen 2004/8/EG en 2006/32/EG ) = (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 0027&rid=1" onclick="window.open(this.href);return false;)

“Art.577-4 §1...Het reglement van medeëigendom moet bevatten :...2° de met redenen omklede criteria en de berekeningswijze van de verdeling van de lasten...Art.577-8...§ 4. Ongeacht de bevoegdheid die hem door het reglement van medeëigendom wordt toegekend, heeft de syndicus tot opdracht :...6° de vereniging van medeëigenaars, zowel in rechte als voor het beheer van de gemeenschappelijke zaken, te vertegenwoordigen...Art.577-9...§ 1. De vereniging van medeëigenaars is bevoegd om in rechte op te treden, als eiser en als verweerder...§ 6. Iedere medeëigenaar kan aan de rechter vragen :...2° de wijze van verdeling van de lasten te wijzigen, indien deze een persoonlijk nadeel veroorzaakt, evenals de berekning ervan te wijzigen, indien deze onjuist is of onjuist is geworden ingevolge aan het gebouw aangebrachte wijzigingen...”(Burgerlijk Wetboek).

De vereniging van mede-eigenaars,vertegenwoordigd door haar syndicus, kan dus ook in rechte optreden tegen mede-eigenaars die hun schulden aan haar niet afdoende en tijdig kwijten.

Re: vraag in verband met inviduele tellers voor verwarming

Geplaatst: 24 feb 2015 20:43
door DVC

Re: vraag in verband met inviduele tellers voor verwarming

Geplaatst: 24 feb 2015 20:45
door roharro
Wat is het verband met de gestelde vraag ivm verwarmingskosten?