syndicus

dual
Topic Starter
Berichten: 56

syndicus

#1 , 17 sep 2007 11:33

kan een boekhouder ( geen mede-eigenaar) als syndicus optreden?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding

dual
Topic Starter
Berichten: 56

#3 , 17 sep 2007 12:14

ik zie dat alleen een professioneel syndicus, een mede-eigenaar of een advocaat als syndicus mag optreden, klopt dit?
indien een boekhouder geen syndicus mag zijn wat kan ik hier dan tegen doen?

Reclame

Bart
Beheerder
Berichten: 404
Juridisch actief: Ja

#4 , 17 sep 2007 12:24

Ben je zeker dat die boekhouder geen BIV-vergunning heeft ?

Wat vinden de andere mede-eigenaars van het feit dat die boekhouder syndicus speelt ?

dual
Topic Starter
Berichten: 56

#5 , 17 sep 2007 13:08

niet dat ik weet, hoe kan ik dit controleren?


j.demoor
Berichten: 10360

#7 , 18 sep 2007 11:33

“Art.577-8.§ 1. Wanneer de syndicus niet in het reglement van medeëigendom aangesteld werd, wordt hij benoemd door de eerste algemene vergadering of, bij ontstentenis daarvan, bij beslissing van de rechter, op verzoek van iedere medeëigenaar...”(Burgerlijk Wetboek).

“Art.3.Oefent de beroepswerkzaamheid van vastgoedmakelaar in de zin van dit besluit uit, hij die zich gewoonlijk, als zelfstandige en voor rekening van derden, bezighoudt met :...2° activiteiten van beheerder van goederen die instaat voor :...b) ofwel het syndicschap van onroerende goederen in medeëigendom.”(6 SEPTEMBER 1993. - Koninklijk besluit tot bescherming van de beroepstitel en van de uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar)

INDIEN de boekhouder ‘zich GEWOONLIJK,als zelfstandige en voor rekening van derden, bezighoudt met het syndicschap van onroerende goederen in medeëigendom’ dan is hij tevens vastgoedmakelaar en onderworpen aan voornoemd K.B.

INDIEN de boekhouder NIET-gewoonlijk ENKEL het syndicschap uitoefent dan is hij geen vastgoedmakelaar.

Inzake kooplieden geldt ‘uit de vaststelling van HERHAALDE overeenkomsten door een persoon aangegaan kan de feitenrechter afleiden dat deze het beroep uitoefende van...en mitsdien handelaar was.”(Cass. 2 februari 1960,Pas. 1960,I,624).

De hoedanigheid van boekhouder is niet onverenigbaar met deze van vastgoedmakelaar.

“Art.4.Vallen niet onder de toepassing van dit besluit :1° de persoon die ÉÉN van de in artikel 3 bedoelde activiteiten uitoefent op grond van wettelijke of reglementaire bepalingen of van vaste beroepsgebruiken voor zover hij onderworpen is aan de tucht van een erkende beroepsinstantie*...”(6 SEPTEMBER 1993. - Koninklijk besluit tot bescherming van de beroepstitel en van de uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar).

* Zie Wet van 22 april 1999 betreffende de boekhoudkundige en fiscale beroepen.

Zich bezighouden met het syndicschap van onroerende goederen in medeëigendom ZOU kunnen behoren tot de vaste beroepsgebruiken van de boekhouder.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#8 , 19 sep 2007 10:49

Een boekhouder kan syndicus zijn van een vereniging van mede-eigenaars, zonder mede-eigenaar te zijn noch erkend te zijn door het BIV, zo artikel 4 van het KB van 06.09.1993 op hem van toepassing is (zie de repliek van j. de moor).

Hij dient hiervan in principe wel aangifte te doen bij zijn beroepsvereniging en aantonen dat hij verzekerd is inzake BA syndicus.

Dit alles vergt wel een kanttekening.

Er sinds 01.08.1995 geen sprake meer van een syndicus van een (groep van) gebouw(en).
Zie: http://www.ius.be/Vastgoed/Mede-eigendo ... _dient_ze/

Het gaat hier sinds 01.08.1995 over een syndicus van de VME, die niet alleen instaat voor het technisch beheer van een gebouw, de boekhouding, de vertegenwoordiging van de VME, ... maar het geheel moet overzien.
Zie: http://www.ius.be/Vastgoed/Mede-eigendo ... zijn_taak/

Voor elk van die functies bestaan gespecialiseerde beroepen, die waarschijnlijk dat aspect beter en grondiger kunnen uitoefenen.

Maar de syndicus van een VME is meer dan dat. Hij is de uitvoerende macht van de VME. Hij moet, als een bekwame manager, in staat zijn om al die aspecten te (laten) uitvoeren ten voordele van de VME en zijn leden.

Enkel de permanente vorming van een professionele syndicus, zoals voorzien en nagezien (zou moeten) zijn door het BIV, in staat om na te gaan dat een persoon over de nodige kwalificaties beschikt.

Dat het op dat gebied niet altijd rozengeur en maneschijn is, is zeker. Maar pas op 01.01.2007 trad een rechtsgeldige plichtenleer in werking, gebaseerd op het KB van 1993 en de wet van 1994.

Het zal dus nog enkele jaren vergen vooraleer het BIV op dat gebied zijn zaken op orde heeft gesteld.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”