Krijgt een mede-eigenaar 4 maanden tijd ?

marc mortier
Topic Starter
Berichten: 670
Locatie: koksijde

Krijgt een mede-eigenaar 4 maanden tijd ?

#1 , 28 jan 2015 09:46

De jaarrekening werd tijdens de AV 2014 goedgekeurd. Normaal betalen alle mede-eigenaars hun afrekening binnen de maand na de AV.
Probleem met een dwarsliggende echter. Deze betwist de geldigheid van bepaalde beslissingen van de AV van 2013 bij de vrederechter. Een vonnis wordt verwacht einde februari.
Ondertussen zijn drie maanden verlopen sinds de AV van 2014. Ook hier blijft betrokkene in gebreke.
Een contact met de syndicus leert ons dat deze wacht tot " de periode van 4 maanden binnen dewelke de beslissingen van de AV kunnen aangevochten worden" voorbij is om actie te ondernemen.
Dit zou betekenen dat de betrokkene, die niets van zich laat horen, de facto over 4 maanden beschikt om te betalen, daar waar alle andere mede-eigenaars hun betaling hebben verricht.
M.i. dient de syndicus onverwijld ( had dit na 1 maand al mogen doen ) de betrokken mede-eigenaar in gebreke stellen.
Graag mededeling van dergelijke ervaringen en de oplossing.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 28 jan 2015 11:16

De syndicus had inderdaad de betrokken mede-eigenaar in gebreke dienen te stellen.
De mede-eigenaar in kwestie is eraan gehouden op zijn minst alle kosten die hij niet betwist te betalen.
De kosten van de ingebrekestelling dient de syndicus normaliter te verhalen op de mede-eigenaar in kwestie.

Dit op voorwaarde dat er ofwel op de AV middels een punt werd besloten, in de basisakte staat ingeschreven of op het schrijven met de vordering dat als uiterste betalingstermijn één maand vermeld staat.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 29 jan 2015 11:34

“Het is een totaal misverstand dat er een verplichting bestaat om een betalingstermijn van 30 dagen toe te staan voor de betaling van facturen. De regel van 30 dagen geldt enkel wanneer er geen betalingstermijn werd overeengekomen. Het is dus perfect wettelijk om contante betaling (lees: onmiddellijke betaling) te vragen, dan wel betaling binnen de 7 dagen of binnen de 15 dagen…”(http://www.elfri.be/juridische-informat ... stermijnen" onclick="window.open(this.href);return false;).

“Art.577-9...§ 2. Iedere medeëigenaar kan aan de rechter vragen een onregelmatige, bedrieglijke of onrechtmatige beslissing van de algemene vergadering te vernietigen of te wijzigen. Deze vordering moet worden ingesteld binnen een termijn van vier maanden vanaf de datum waarop de algemene vergadering plaatsvond...”(Burgerlijk Wetboek).

Voornoemde wetsbepaling wijzigt de betalingstermijn niet die geldt binnen de VME,noch voor de vorderende mede-eigenaar noch voor de overige mede-eigenaars.Voor het geval de vordering zou afgewezen worden kunnen daarop nalatigheidsintresten gevorderd worden vanaf de vervaldag.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”